Școlile din Călăraşi, pregătite pentru o iarnă grea

0
591

Cele două şcoli generale, grădiniţele şi Liceul Agricol „Petre Baniţă” din comuna Călăraşi sunt pregătite să facă faţă anotimpului rece. Reparaţiile la interioare sunt pe final, iar toate unităţile şcolare au asigurate necesarul de lemne şi combustibil pentru încălzirea claselor. Totodată, sunt în desfăşurare mai multe proiecte didactice, cel mai important fiind „Erasmus +”, prin care 16 elevi vor face un stagiu de patru săptămâni de practică la o uzină producătoare de utilaje agricole din Italia.

Pentru că meteorologii au anunţat o iarnă grea, pregătirile pentru încălzirea claselor reprezintă, în această perioadă, o prioritate pentru autorităţile locale. Aşa se întâmplă şi în comuna Călăraşi, unde aproape că s-au asigurat stocurile necesare pentru lunile de iarnă. Liceul Agricol „Petre Baniţă” se încălzeşte cu ajutorul unei centrale pe motorină, iar conducerea şcolii dă asigurări că există deja pe stoc o cantitate de 6.000 de litri de motorină şi urmează să se achiziţioneze încă 14.000 de litri de motorină neaccizată. „Liceul a primit autorizaţie pentru achiziţionarea de motorină neaccizată pentru o perioadă de trei ani. Are putere calorică mai mare şi se procură şi la un preţ mai bun. Trebuie să ne asigurăm că avem pe stoc suficient combustibil pentru ca orele să se desfăşoare în cele mai bune condiţii pentru elevi şi profesori, în perioada iernii”, a declarat prof. Florin Onete, directorul Liceului Agricol „Petre Baniţă” din Călăraşi. Celelalte două şcoli generale şi două grădiniţe se încălzesc cu centrale termice pe lemne. În acest sens, instalaţiile au fost verificate de personal autorizat, iar până la data de 10 noiembrie, stocurile vor fi completate cu încă 120 de metri cubi de lemne.

16 elevi efectuează practica în Italia

Întreaga reţea şcolară din comuna Călăraşi este securizată, cu ajutorul a 25 de camere video performante. Sistemul asigură supravegherea interiorului şi a exteriorului la clădirea liceului şi monitorizarea pe exterior la celelalte şcoli generale şi grădiniţe. O lucrare ce se va încheia zilele acestea este la cancelaria liceului, acolo unde, după 40 de ani, a fost schimbată podeaua şi au fost montate lambriuri noi din lemn.

De anul acesta, reprezentanţii liceului au reuşit să autorizeze şi şcoala de şoferi pentru categoriile B şi TR (utilaje agricole). Astfel că, în cursul acestui an de învăţământ, sunt şcolarizaţi gratuit elevii de la clasa a XII-a – liceu şi clasa a XI-a – şcoală profesională. Printr-un proiect „Erasmus +”, la care mai iau parte Școala Profesională din Valea Stanciului şi Liceul Tehnologic Melineşti (valoare de 156.000 de euro), un număr de 16 elevi de la clasa a X-a liceu, însoţiţi de doi profesori, se vor deplasa în Italia. Timp de patru săptămâni, aceştia vor efectua un stagiu de practică pentru calificarea tehnician-mecanic, la o uzină producătoare de utilaje agricole, unde vor observa tot procesul de fabricare a maşinilor agricole.

SONY DSC

Ca o noutate, tot anul acesta, se va înfiinţa o suprafaţă de 3 hectare de grâu, în spatele liceului, urmând ca elevii să fie antrenaţi în toată activitatea agricolă, iar făina rezultată să fie folosită mai departe în laboratorul propriu de Industrie alimentară. Directorul unităţii de învăţământ, Florin Onete, a anunţat, totodată, că se încearcă şi refacerea unei părţi din plantaţia de viţă-de-vie. „Elevii noştri sunt foarte receptivi la toate aceste lucrări şi înţeleg importanţa practicii pentru că, mai târziu, atunci când vor termina şcoala, majoritatea se vor confrunta direct cu aceste aspecte”, a precizat directorul Liceului Agricol „Petre Baniţă”.

Reprezentanţii unităţii de învăţământ au încheiat parteneriate educaţionale cu agenţii economici din zonă, astfel încât elevii să poată efectua orele de practică în cele patru domenii: economic, agricultură, mecanică şi industrie alimentară.

Varza de toamnă se vinde la preţ bun

Fiindcă se apropie sfârşitul lunii octombrie, la Călăraşi se recoltează din plin câmpurile cu varză. Agricultorii au plantat o suprafaţă de 200 de hectare, iar specialiştii spun că s-a obţinut o producţie bună. Deşi puţin mai mic, comparativ cu anul trecut, preţul pe kilogram este mulţumitor pentru cei mai mulţi dintre producătorii agricoli. „Varza a fost plantată la sfârşitul lunii iunie – începutul lunii iulie, imediat după cartoful timpuriu. Și pentru că anul acesta a fost secetă, agricultorii s-au văzut nevoiţi să irige foarte mult, o dată la două zile când căldurile au fost extraordinar de mari. Raportat la cheltuielile pe care le-au făcut, profitul nu este foarte mare, dar oamenii au fost mulţumiţi că preţul nu a scăzut totuşi aşa de mult”, a declarat primarul comunei Călăraşi, Vergică Șovăilă. Varza a început să se vândă la un preţ de 1,2 lei pe kilogram şi nu a scăzut sub 0,7 lei pe kilogram, în această toamnă. Cei care au pariat pe cultura de vinete au fost însă şi mai în avantaj. Pe lângă faptul că s-a obţinut o producţie-record de 70 de tone la hectar, şi preţul de vânzare a fost ridicat. S-a pornit de la 3,2 lei pe kilogramul de vinete şi s-a ajuns la un minim de 1,8 lei pe kilogram, ceea ce nu s-a mai întâmplat în alţi ani.

Tot în această perioadă, au fost semănate 800 de hectare de grâu şi sunt în curs de desfăşurare lucrări similare pentru 6 hectare de lucernă şi 20 de hectare de orz. În acelaşi timp, se pregăteşte terenul – 400 de hectare – pentru cultura de porumb, din primăvara viitoare.

Se depun cererile pentru ajutorul de încălzire

La Primăria Călăraşi, sunt aşteptaţi, în aceste zile, localnicii care vor să depună cererile pentru a obţine ajutorul de încălzire. Pentru a fi admişi, aceştia trebuie să nu aibă un venit pe membru de familie mai mare de 615 lei, să nu deţină depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, să nu aibă autoutiliare sau tractor ori autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani sau mai mult de două autoturisme. Ajutorul maxim pe care îl pot obţine este de 215 lei, care acoperă cinci luni de iarnă. Reprezentanţii Primăriei au precizat că anul trecut, la Călăraşi, au fost depuse 400 de cereri pentru ajutorul de încălzire.

Două grupe de beneficiari ai ajutorului social participă la cursuri de formare profesională gratuite, desfăşurate prin intermediul AJOFM-ului. Dintre aceştia, 13 femei se pregătesc pentru calificarea de îngrijitor bătrâni la domiciliu, iar 14 bărbaţi se specializează ca lucrători în cultura plantelor. Toţi vor obţine certificate de calificare recunoscute pe plan internaţional.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE