Noi proteste de stradă în Spania

0
151

Mii de manifestanţi s-au adunat, marţi seară, la Madrid, strigând „demisia”, în apropiere de Congresul deputaţilor spanioli, reunit pentru a dezbate bugetul pe 2013, ca protest faţă de politica de austeritate adoptată de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy. Răspunzând la apelurile lansate pe reţelele de socializare de către mişcarea „indignaţilor”, sub deviza „Încercuiţi Congresul”, protestatarii s-au confruntat cu cordoane de poliţie răspândite în tot cartierul. Pe barierele amplasate în marea piaţă Neptuno, aceştia au desfăşurat un afiş imens pe care stătea scris „Demisia, PPSOE”, o siglă ce le reuneşte pe cele două mari partide spaniole, Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist (PSOE). Sub aceasta, manifestanţii îngenuncheaseră pentru a lipi mici afişe de carton scrise de mână, purtând sloganuri de genul „Guvernul ne cere să avem răbdare, dar noi strigăm nesupunere” sau „Un euro din patru pentru a plăti o datorie ilegitimă”.

Deputaţii s-au reunit marţi pentru a dezbate bugetul pe 2013 al Spaniei, ce prevede economii în valoare de 39 de miliarde de euro în cadrul politicii de austeritate aplicată de guvernul lui Mariano Rajoy, cu un total de 150 de miliarde în economii între 2012 şi 2014.

Această politică, ce include reducerea salariilor şi a indemnizaţilor de şomaj, precum şi creşterea impozitelor, mai ales a TVA, impune sacrificii pentru numeroşi spanioli, în timp ce şomajul, afectând aproape 25% din populaţi activă, nu încetează să crească. „Oamenii din stradă simt că nu sunt respectaţi”, a declarat Noelia Urdiales, o educatoare în vârstă de 34 de ani, care a denunţat „tăierile bugetare în sănătate şi educaţie, împotriva celor mai vulnerabili”. „Totul este supus sistemului bancar internaţional. Aceştia suprimă drepturile oamenilor. Este o persecutare a săracilor”, a  adăugat Rafael Martinez, un contabil în vârstă de 48 de ani aflat în şomaj de un an.

„Băncile s-au îndatorat dincolo de posibilităţile lor, susţinând că ar trebui să îi salvăm cu bani noştri”, afirma un mic afiş, lipit pe barajul poliţiei pentru a denunţa planul de ajutorare al băncilor negociat cu zona euro, pentru o sumă care ar putea atinge o sută de miliarde de euro.