Medicii doljeni, alungaţi peste hotare de mizeria şi sărăcia din spitale

0
321

În ultimii ani, sute de medici, asistente, dar şi farmacişti au părăsit spitalele doljene în căutarea unui loc de muncă mai bun în străinătate. Cei mai mulţi au ales să-şi încerce şansa peste hotare, lăsând în urmă mizeria şi lipsurile de tot felul din spitalele autohtone. Târgul de joburi pentru medici, organizat în premieră la Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute, nu a făcut decât să confirme, o dată în plus, această tendinţă. Peste 1.000 de persoane s-au interesat pe parcursul a două zile de locurile de muncă puse la dispoziţie de clinicile din străinătate.

Cei mai hotărâţi să părăsească ţara sunt medicii tineri, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar mai ales de modul în care sunt remuneraţi. Majoritatea mărturisesc cu amărăciune că de-abia reuşesc să supravieţuiască de pe o lună pe alta. În aceste condiţii, comparaţiile sunt inutile. Spre exemplu, un medic rezident ce profesează într-un spital din Germania câştigă, în cel mai rău caz, 2.500 de euro pe lună, în timp ce salariul într-o unitate sanitară din România nu depăşeşte pentru rezidenţi 300 de euro. Previziunile specialiştilor sunt încă şi mai sumbre. Conform estimărilor, până în decembrie se va ajunge la un număr de 3.000 de doctori romîni plecaţi peste hotare numai în acest an. Este o problemă cu atât mai delicată cu cât în spitale cu greu se pot face angajări, posturile fiind blocate în continuare. Situaţia este şi mai disperată în mediul rural acolo unde din cauza plecării medicilor, multe comunităţi riscă să rămână fără doctor. „Caut un loc de muncă în Germania. Sper ca la începutul anului viitor să reuşesc să plec. În prezent sunt medic rezident la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Germania este ţara care îţi oferă şi posibilitatea să schimbi specializarea, iar oferta nu se compară cu ce este în România. Aici ca medic rezident în anul patru, salariul este de 1.200 de lei, în timp ce în străinătate se câştigă între 2.000 şi 4.000 de euro. Eu sunt la al doilea rezidenţiat. Am mai făcut unul pe medicină de familie, însă nu mi-am găsit nimic şi atunci am ales să dau din nou ca să intru în sistem. Nu am avut altă soluţie. Şi stau după opt ani de vechime pe 900 de lei salariul”, a declarat Alina Lungu, medic rezident la Spitalul Judeţean din Craiova.

„Condiţiile de lucru nu se compară”

Rezidenţii craioveni se arată nemulţumiţi mai ales când vine vorba de asigurarea unor condiţii normale de lucru în spitale. Lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare a devenit o problemă tot mai acută în unităţile sanitare. „Se pune şi problema asigurării unor condiţii de muncă corespunzătoare. Suntem obligaţi să facem gărzi care nu se plătesc. Am trei gărzi pe lună, cel puţin, în care mă duc la Spitalul Judeţean şi nu iau nici un ban, pe când în Germania este 200 de euro o gardă pentru medicii rezidenţi. Condiţiile de lucru nu se compară. Aici în Spitalul Judeţean sunt situaţii în care nu se poate face o radiografie nici măcar pentru un diagnostic de abdomen acut chirurgical. Nu se poate face o ureo-creatinină, de altfel, o analiză uzuală. Ce să mai spun, sunt numai obligaţii, iar drepturi deloc”, a mărturisit medicul rezident.

Peste 1.000 de vizitatori la târgul de locuri de muncă pentru medici

La Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost organizat pentru prima dată un târg al locurilor de muncă pentru cadrele medicale. Au fost oferte din partea unor clinici din Germania, Anglia sau Irlanda, Norvegia, Suedia, dar și din Franţa, peste 1.000 de persone arătându-se interesate de posturile puse la dispoziţie. Iar oferta a fost una foarte variată căutându-se de la medici specialişti, rezidenţi, asistente medicale şi până la moaşe. Pentru a putea aplica pentru un loc de muncă în străinătate un medic trebuie, în primul rând, să facă dovada că are studiile finalizate, să fie medic rezident în România sau să-şi fi terminat studiile şi să înceapă rezidenţiatul în străinătate. La fel de important este, însă să cunoască limba ţării unde se duce măcar la nivelul conversaţional. „Din păcate pentru România vorbim de un exod de cadre medicale. Din fericire pentru medicii noştri sunt în alte părţi condiţii mult mai bune decât găsesc în ţară. Şi sunt şi foarte căutaţi. În Dolj nu am mai fost până acum. Când ajung în străinătate, cadrele medicale primesc de obicei, în funcţie de firma de recrutare cu care lucrează şi de spitalul la care merg, cursuri de limbă dar şi bani pentru plata chiriei în perioada de acomodare. Dacă vor să-şi aducă şi familia, spitalul îi ajută chiar să găsească şi loc de muncă soţiei. Încearcă astfel să-i integreze în comunitatea de acolo”, a precizat Constantin Covaliu, reprezentant al Cariere în Alb.