Chiar așa este: o cutie, ceva mai mare, în care încap fotografii, câteva dintre diplomele și trofeele pe care le-a primit în cei 50 de ani de carieră și mai multe înregistrări ale spectacolelor ce l-au avut protagonist… O cutie cu amintiri deschisă în foaierul Teatrului Național din Craiova (TNC) chiar în ziua în care maestrul ar fi împlinit 78 de ani și în care oricine poate căuta: cu privirea, cu gândul, cu sufletul. Anunță publicul că de-aici răzbate spiritul său citate din interviurile pe care le-a acordat de-a lungul timpului așezate chiar pe esplanada și treptele teatrului, ca și un imens banner cu textul „OM / OM”. Adică „Om / Supra-om”, așa cum Ilie Gheorghe a fost… Expoziția marchează deschiderea noii stagiuni a TNC, una pe care instituția o dedică memoriei celui care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, stins din viață la 28 aprilie 2018. Ea va putea fi vizitată până în vara anului viitor, timp în care unele exponate vor fi înlocuite cu altele, din arhiva teatrului și din colecția particulară a familiei.
În două vitrine – câteva dintre distincțiile pe care le-a primit în cei 50 de ani de carieră: Premiul pentru întreaga activitate pentru anul 2010 la Gala UNITER, Diploma de Cetățean de Onoare al municipiului Craiova, trofee de la Festivalul Internațional Shakespeare și Festivalul Național de Teatru „I.L. Caragiale”, Premiul Special al Campaniei „Oamenii Timpului” 2016. Fotografii care îl înfățișează în diverse roluri, cărora periodic le vor lua locul altele. Două cabine multimedia, în care rulează înregistrări din spectacolele în care a jucat, ca și interviuri ori albume de fotografii. Și-un chip sculptat în bronz ce veghează asupra acestui spațiu inaugurat chiar în ziua în care Ilie Gheorghe ar fi împlinit 78 de ani… Totodată, în ziua în care TNC a deschis noua stagiune artistică 2018-2019, pe care o dedică integral memoriei marelui actor.
«Am ales special această zi de 21 septembrie pentru deschidea stagiunii, o zi în care noi aveam un obicei: să îi cântăm „La mulți ani” maestrului Ilie Gheorghe. Astăzi trebuia să fie ziua dânsului…», a spus, în deschidere, Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Național „Marin Sorescu”. Potrivit secretarului literar al TNC Nicolae Coande, spațiul „In memoriam Ilie Gheorghe” urmează să găzduiască și „întâlniri cu actori, împreună cu care să ni-l reamintim, pentru că abia în acest fel, cred eu, putem să îl readucem printre noi și să îl păstrăm în memoria noastră vie pe un actor care va dăinui”.
„Am încercat, împreună cu colegii, să găsim cea mai bună variantă de a aduce spiritul maestrului Ilie Gheorghe alături de noi, în această expoziție. Ne-am gândit foarte mult cum am putea face… Ne-am dat seama că am putea să umplem orașul de fotografii, să umplem teatrul de fotografii și multe alte lucruri de acest fel, pentru că maestrul ne-a lăsat o moștenire extraordinar de mare. Însă ne-am adus aminte că era un om gigantic, dar modest, și am hotărât să organizăm o expoziție mai mică, dar o expoziție vie, în care elementele prezentate vor fi înlocuite, în timp, de altele”, a afirmat Vlad Drăgulescu, director artistic al TNC.
Prieten apropiat al maestrului, pe care îl cunoștea încă din anul 1963, Emil Boroghină a apreciat în mod deosebit gestul Naționalului craiovean de a dedica memoriei domniei sale o stagiune și a deschide o expoziție sub semnul spiritului său: „Mulțumesc pentru această idee, unică în peisajul teatral românesc și poate și european, de a dedica o întreagă stagiune unei personalități care a înnobilat scena craioveană. Eu am umblat peste tot în lume și nu știu de o altă situație în care să se pună sub semnul unui actor genial o întreagă stagiune. Este o expoziție de o eleganță deosebită, extrem de sugestivă și care va fi în permanență plină de alte și alte noutăți, în așa fel încât personalitatea uriașă a actorului Ilie Gheorghe să fie cât mai vizibilă pentru toți cei care vor păși pe scările, în foaierul și în sala Teatrului Național din Craiova”.
Emil Boroghină – de-a lungul directoratului căruia la TNC (1988-2000) instituția a participat la 97 de festivaluri internaționale și turnee în 35 de țări de pe toate continentele – a enumerat, cu acest prilej, roluri-reper din creația actorului, afirmând că „adevărata explozie a lui Ilie Gheorghe” a venit odată cu aceste deplasări peste hotare, «la Festivalul de la Edinburgh, când toată presa mondială era plină de fotografii și de comentarii despre spectacolul „Ubu Rex cu scene din Macbeth”». „Eu am putut să văd în marile roluri ale lui Ilie Gheorghe și alți actori geniali. Dar nu mi-l pot închipui pe Ubu – și am văzut nenumărate spectacole! – decât așa cum l-a creat Ilie Gheorghe. Pentru mine, Ubu reprezintă în cariera lui și în evoluția TNC unul din momentele de referință”, a mai spus Emil Boroghină. „Este extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, să îl definești în câteva cuvinte. Într-adevăr, a fost un supra-om, un titan al scenei craiovene și al teatrului românesc. Dar nu numai, pentru că a însemnat enorm și în teatrul european…”, a adăugat, cu emoție, fostul director al TNC.
Ilie Gheorghe s-a născut la 21 septembrie 1940, în Giubega, Dolj. A absolvit Institutul de Teatru și Film. Din 1967 este angajat al Teatrului Național din Craiova, unde joacă neîntrerupt timp de 50 de ani. Este o legendă a teatrului românesc și a urbei care încearcă să-i fie recunoscătoare pentru imensul aport de spiritualitate pe care l-a revărsat asupra oamenilor de aici.
La împlinirea a 75 de ani de viață a fost sărbătorit de Teatrul Național „Marin Sorescu” pe scena sălii unde a făcut roluri strălucite: Dom‘Ubu – „Ubu Rex”; Aaron – „Titus Andronicus”; Theseu – „Phaedra”; Agamemnon/ Pylade/ Apollon – „Orestia”; Sir Toby Belch – „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”; Vicențio – „Măsură pentru măsură”; Prospero – „O furtună”; Caliban – „Furtuna” (1995, Nottinghan, Anglia) și Marchizul de Sade – „Marchizul de sade” (Limoges, Franța), toate în regia lui Silviu Purcărete; Iona – „Iona” de Marin Sorescu (regia: Ilie Gheorghe); Polonius – „Hamlet” (regia: Tompa Gabor); Timon – „Timon din Atena” (regia: Mihai Măniuțiu); Harpagon – „Avarul” (regia: Laszlo Bocsardi); Logicianul – „Rinocerii” (regia: Robert Wilson); Cațavencu – „O scrisoare pierdută” (regia: Mircea Cornișteanu); Sile – „Mobilă și durere” (regia: Cristian Hadji-Culea).
A obținut numeroase premii și distincții: Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Național „Marin Sorescu” acordat de Academia Română, Premiul UNITER pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, Meritul Cultural în grad de Cavaler. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996. A fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume, reputatul regizor Robert Wilson spunând despre el că tot „ceea ce face este genial”. S-a stins din viață la 28 aprilie 2018, la Craiova.