„Forumul Carierei”, prezentat în sistem de videoconferinţă

0
535

Ieri, la sediul Asociaţiei Române pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (ARoTT), a avut  loc videoconferinţa cu tema „Forumul Carierei”.  Întâlnirea a reunit prin intermediul tehnologiei de videoconferinţă reprezentanţi  ai instituţiilor din Craiova, Ruse, Vratsa şi Bucureşti care urmăresc evoluţia pieţei forţei de muncă din România şi Bulgaria. Prezentările s-au axat pe statistici privind situaţia şomerilor şi cererile de joburi în zona transfrontalieră.

Au fost prezentate totodată, în oglindă, modalitatea de a deschide o firmă în România şi Bulgaria. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Împreună în timp real: Reţea de Centre de conferinţe – video pentru realizarea de comunicare interactivă şi cooperare în regiunea transfrontalieră”, proiect care se implementează  în perioada mai 2014 – noiembrie 2015, de către Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (ARoTT)  în parteneriat  cu Camera de Comerţ şi Industrie Ruse, Asociaţia “Idein Society”, Camera de Comerţ  Vratsa şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013.

Comunicarea video va facilita cooperarea economică şi socială

Proiectul are drept scop crearea unei reţele de centre moderne de video-conferinţă în Ruse, Vratsa, Craiova  şi  Călăraşi,  care va contribui la reducerea problemelor de accesibilitate şi izolare a zonei  transfrontaliere. Tehnologia de video-conferinţă  permite un  schimb mai rapid de informaţii audio-video  şi date. Viitorii utilizatori vor avea posibilitatea să comunice într-un mod care va facilita cooperarea economică şi socială în regiune. Aplicarea tehnologiei de video-conferinţe va reduce costurile de transport, efectele nocive asupra mediului, stresul şi accidentele rutiere. “Ne întâlnim astăzi (n.r.) pentru a doua oară, în acest sistem de videoconferinţă. O primă întâlnire a avut loc recent, şi pot să spun că a fost încununată cu succes pentru că avem deja reacţii pozitive de la mediul socio-economic din Craiova, implicat în proiect. Avem răspunsuri  pozitive şi un feedback pozitiv. Salutăm colegii din celelalte oraşe. Avem reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul carierei. Este vorba de reprezentanţii AJOFM Dolj şi ai Direcţiei de Statistică care ne oferă informaţii utile despre ceea ce înseamnă forţa de muncă”, a subliniat Silviu Bratu, reprezentantul ARoTT.

Este foarte important pentru mediul de afaceri acest sistem de videoconferinţă”

Direct de la Ruse, prin sistemul video, a fost prezent la eveniment şi Milen Dobrev, directorul executive al Camerei de Comerţ şi Industrie Ruse care a spus că aceste acţiuni reprezintă în mod clar un pas important pentru mediu de business. “Este foarte important pentru mediul de afaceri acest sistem de videoconferinţă. Pentru că se economiseşte timp, se reduce cheltuielile cu deplasarea. Este un punct în plus pentru aceste conferinţe mobile, pentru că poţi participa la ele şi dacă nu eşti din acelaşi oraş”, a subliniat Milen Dobrev. Din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Vratsa s-a alătura dezbaterii, Evgeni Evgeniev, iar de la Călăraşi, Marian Drăgan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Călăraşi. Despre programe, proiecte şi măsuri pentru promovarea forţei de muncă a vorbit de la Ruse, Kremena Kaicheva, reprezentantul Agenţiei Regionale de Ocupare a Forţei de Muncă Ruse iar despre facilităţile reţelei europene EURES a vorbit Ilonka Borisova. Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj, Carmen Isabelle, a prezentat datele statistice privind evoluţia pieţei forţei de muncă în judeţul Dolj, cu completări venind reprezentantul AJOFM Dolj, Alina Ghercioiu. Despre joburile viitorului ne-a vorbit prof. univ. dr. Laura Gavrilă, de la Universitatea Spiru Haret.