„Chioşcariada” de toamnă, în pieţele din Craiova

0
337

SC Pieţe şi Târguri a iniţiat o campanie de demolare a construcţiilor provizorii care sunt deţinute ilegal în incinta pieţelor din Craiova. Acţiunea a început ieri, când la prima oră a dimineţii au fost tăiate cu flexul nu mai puţin de 18 chioşcuri din Piaţa Centrală. În următoarele zile, echipele de demolatori ajung şi în celelalte pieţe din oraş. 

Sub privirile cumpărătorilor şi chiar ale comercianţilor de bună credinţă, echipele de demolatori au luat în primire, încă de dimineaţă, frontul de lucru din Piaţa Centrală. Urmărind de pe o listă cele 18 chioşcuri care erau deţinute, până acum, într-o formă ilegală, meseriaşii au intrat cu forţa în construcţiile din care chiriaşii plecaseră deja, luându-şi cu ei şi marfă. Flexurile au fost puse imediat în funcţiune, tăind pur şi simplu pereţii şi tabla de pe acoperiş. “S-a decis demolarea deoarece contractele pe care le au încheiate cu noi au expirat. Aceştia au solicitat prelungirea lor însă o astfel de acţiune era ilegală deoarece comercianţii cu pricina au încălcat prevederile contractuale. În urma acţiunilor efectuate de comisii din cadrul SC Pieţe şi Târguri SRL s-a constat că cei 18 comercianţi au subînchiriat spaţiile cu pricina”, a declarat Cătălin Resceanu, director SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Comercianţii şi-au luat marfa şi au plecat fără scandal

Dacă până acum astfel de acţiuni erau întâmpinate cu vociferări, de această data, spre surprinderea generală, chiriaşii care s-ar fi putut considera păgubiţi nu şi-au făcut apariţia, evitând contactul cu autorităţile. ”Mă aşteptam să avem puţin scandal şi, de aceea, am chemat şi câţiva reprezentanţi ai Poliţiei Locale. Nu s-a întâmplat deloc aşa şi acest lucru nu poate decât să mă bucure. Consider că e un semn de normalitate din partea foştilor noştri clienţi, care, în fewlul acesdta, au considerat că noi aveam dreptate în privinţa acestei acţiuni şi nu au mai venit să facă scandal”, a mai spus directorul Resceanu. Într-un singur caz, chiriaşul unui spaţiu comercial de la intrarea în piaţă a venit la faţa locului şi le-a cerut muncitorilor să oprească demolarea întrucât el este un client vechi al pieţei. „Eu am deschis prima data piaţa, aici se vindeau ouă. Nu mă întreabă nimeni de nimic, veniţi doar şi demolaţi totul”, a încercat omul să împiedice desfăşurarea lucrurilor, dar fără nici un succes.

Mezelurile ”La Provincia”, „tăiate„ cu flexul

Cel mai mare chioşc care a fost demolat a avut o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi şi era situat la intrarea în Piaţa Centrală dinspre Calea Bucureşti. Deşi construcţia avea un aspect bun, fiind executată din tâmplărie izopan şi dotată cu toate utilităţile, autorităţile nu au stat la discuţii. Echipajele de poliţişti locali au încercuit zona cu bandă de protecţie, muncitorii urmând să intre ulterior pentru a demola totul. În timpul pregătirilor, şi-a făcut apariţia şi chiriaşul acestui spaţiu. Este vorba de reprezentantul brandului în materie de mezeluri şi preparate din carne, „La Provincia”, care avea deschis aici unul dintre cele mai mari magazine din Craiova. Acesta le-a explicat reprezentanţilor SC Pieţe şi Târguri SRL că el a închiriat spaţiul de la societatea „One Trust Consulting” SRL, crezând, la momentul respectiv, că acesta este proprietarul spaţiului.

Subînchirieri pe bandă rulantă

Pentru chioşcul de 60 de metri pătraţi, SC One Trust Consulting avea încheiat, însă, cu administraţia Pieţelor, un prim contract de închiere în valoare de 23 de lei. La rândul ei, societatea a subînchiriat către „La Provincia” cu un preţ de câteva ori mai mare. „De la firma  aceasta am închiriat încă un spaţiu, ce-i drept mai micuţ, în Piaţa Craioviţa Nouă. Ce se va întâmpla cuacea constructive, va fi şi ea demolată?”, a întrebat comerciantul, autorităţile răspunzându-i că, probabil, urmările vor fi aceleaşi. „Chiriaşii au fost somaţi şi, după cum vedeţi, şi/au luat doar marfa, dar nu şi-au demolat şi construcţia. O facem noi acum, urmând să le percepem banii pentru acest serviciu. Dar, mai mujlt ca sigur, că vom ajunge în instant ca să ne recuperăm aceşti bani fiindcă ei nu vor mai vrea să ni-i dea”, a declarat directorul Cătălin Resceanu. De asemenea, şi materialele din demolări vor rămâne în custodia pieţei până când proprietarii vor dori să le recupereze.

Încă cinci pieţe urmează la rând

Cătălin Resceanu

La această dată, în evidenţele SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL figurează 232 de construcţii provizorii. În contractul de închiriere, la cap VI, art. 9, lit. I, chiriaşilor li se pune în vedere că nu au voie să subînchirieze, la rândul lor, spaţiul: “chiriaşul nu are dreptul să subînchirieze în totalitate sau parţial, să se asocieze sau să cesioneze dreptul de folosinţă asupra spaţiului şi terenului în caz contrar contractul se reziliează de drept iar terenul ce face obiectul contractului va fi scos la licitaţie”. Pe lângă spaţii deţinute ilegal în Piaţa Centrală, vor urma chioşcurile din pieţele „1 Mai”, „Valea Roşie”, „Gară”, „Orizont” şi „Brazda lui Novac”. Potrivit administraţiei Pieţelor, spaţiile rămase libere vor fi scoase, apoi, din nou la licitaţie, pentru a fi folosite de chiriaşi de bună credinţă. „Vreau să se înţeleagă că nu fac aceste lucruri din rea voinţă, ci pentru că nu mai vreau să tolerez sub nici o formă ilegalităţile”, a mai spus acesta.