Serviciile de ambulanţă vor primi echipamente noi

0
1178

Angajaţii serviciilor de ambulanţă ar urma să beneficieze, chiar de anul acesta, de echipamente noi de protecţie care să respecte standardele europene. Într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, aflat în dezbatere publică, se precizează că până în acest moment nu s-a ţinut cont de normele europene.

ambulantaActualul echipament de protecţie prevăzut în Ordinul Ministrului Sănătăţii 1479/2010 nu a fost şi nu este, potrivit autorităţilor sanitare, certificat conform normelor europene, certificare menită să ofere siguranţă şi vizibilitate în orice condiţii meteo, pe timp de zi sau pe timp de noapte. În aceste condiţii, se impune executarea echipamentelor de protecţie după noile reglementări europene în vederea certificării acestora.

Folosirea materialelor la executarea echipamentului a dat loc interpretărilor şi s-au folosit materiale care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii, ceea ce a dus degradarea prematură a echipamentelor, cheltuieli suplimentare, iar din punct de vedere al confortului la purtare, acestea au afectat sănătatea purtătorului.

Conform noilor prevederi europene, în cazul materialelor reflectorizante, spre exemplu, acestea trebuie să îşi păstreze proprietăţile şi după expunerea la ploaie, la variaţii de temperatură, frecare, îndoire la temperaturi scăzute, spălare sau centrifugare. Pentru materialele fluorescente, acestea trebuie să îşi păstreze proprităţile în cazul expunerii îndelungate la raze ultraviolete, modificăru dimensionale. De asemenea, trebuie să îşi păstreze respirabilitatea, proprietăţile mecanice precum şi intensitatea culorii.

Echipamentul trebuie să asigure calitatea actului medical

Echipamentul utilizat de personalul operativ de intervenţie din serviciile publice de ambulanţă are rolul de a proteja purtătorul de potenţialele pericole în timpul executării sarcinilor de serviciu, siguranţa şi sănătatea în muncă.

Echipamentul individual de protecţie a personalului operativ din serviciile publice de ambulanţă are rolul de a asigura confortul şi siguranţa personalului în timpul intervenţiilor. Un echipament inadecvat îngreunează intervenţia şi creşte riscul ca personalul operativ să devină victima unor accidente de muncă (fracturi-zdrobiri la nivelul membrelor inferioare protejate de bocanci, contaminări cu lichide biologice în timpul intervenţiilor sau arsuri). Un capitol foarte important pentru lucrătorii din serviciile publice de ambulanţă este protecţia individuală la intervenţiile în trafic rutier sau pe drumuri publice unde sunt expuşi, la rândul lor, la accidente.

Componenţa echipamentului individual de protecţie trebuie să asigure condiţii în care lucrătorul să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii de maximă siguranţă. Potrivit specialiştilor echipamentul trebuie să asigure confort fizic. „Construcţia modelelor să se efectueze în aşa fel încât să ofere o libertate maximă pentru mişcare dar în acelaşi timp să rămână în condiţii estetice normale. Stabilirea mărimilor şi executarea acestora să fie conformă”, se precizează în referatul de aprobare.

Proiectul este în dezbatere publică

ambulanta 1De asemenea, cauza materialelor tehnice utilizate uneori în executarea echipamentelor individuale de protecţie pot să apară probleme. Alegerea neadecvată a acestora sau utilizarea lor în combinaţie cu alte produse pot să ducă la disconfort prin reducerea sau anularea permeabilităţii materialului în ceea ce priveşte eliminarea noxelor produse de corpul uman. Se ia, de asemenea, în discuţie confortul psihic. „Prin model, culoare, structură, echipamentul să ofere confort psihic purtătorului. De asemenea să fie un instrument corect de comunicare nonverbală pentru purtător. Echipamentul trebuie să poată comunica mediului cu care vine lucrătorul în contact, apartenenţa sa la serviciile de ambulanţă”, se mai arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

În acest sens, a fost elaborat proiectul de Ordin privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul echipamentului individual de protecţie de mare vizibilitate şi uniforma de ceremonii pentru personalul operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, a normelor privind echiparea acestor categorii de personal, precum şi a regulilor pentru aplicarea acestora.