La Festivalul MELA din Oslo, prin „Curcubeul artelor”

0
505

Colaborare româno-norvegiană, între Asociaţia Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni (A.P.L.O.M.B.) Calafat şi Concordia Oslo! În cadrul proiectului intitulat „Curcubeul artelor”, actori profesionişti şi muzicieni din oraşul de la Dunăre, ca şi din Bucureşti şi Cluj-Napoca, au participat, în perioada 17-21 august, la Festivalul MELA, unul dintre cele mai cunoscute din Europa. Pe scena acestuia au oferit patru reprezentaţii ale unui spectacol de teatru cu muzică live.

echipa aplombIniţiat în anul 2001 şi devenit anual, oferind acces gratuit publicului la evenimentele pe care le cuprinde, Festivalul MELA include muzică, dans, teatru, arte şi meserii, dar îşi îmbie participanţii şi cu produse alimentare din diferite părţi ale lumii. Evenimentul propune publicului expresii artistice şi culturale din întreaga lume – muzică, arte şi meserii, teatru şi dans –, astăzi fiind unul dintre cele mai mari festivaluri de acest fel din Europa. Festivalul MELA are loc în luna august, în Radhusplassen (Piaţa Primăriei).

Pe scena lui a urcat, recent, şi o trupă de artişti români, formată din actori profesionişti şi muzicieni cu o mulţime de experienţe internaţionale, din Calafat, Bucureşti şi Cluj-Napoca. Ei şi-au propus să prezinte un spectacol de teatru de stradă, cu scopul principal de a face schimb de valori culturale româno-norvegiene în vederea acceptării interculturale între interpreţi şi public. Experienţa a fost posibilă prin proiectul „Curcubeul artelor” („The Rainbow of Arts”) înregistrat la Unitatea de Management a Proiectului cu nr. PA16/RO12-B65/04.07.2017, în cadrul Programului PA16/RO12 – Fondul pentru Relaţii bilaterale (Măsura B), finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Din echipa proiectului fac parte, ca voluntari, Dan Vană – preşedinte al A.P.L.O.M.B. Calafat, muzician şi cantautor, Diana Roşca, Radu Catană, Alexandru-Ciprian Valea – actori profesionişti, Adriana Constantin – expert imagine şi media. Din partea partenerului norvegian a participat activ în spectacol muzicianul Cezar (Constantin) Zavate – preşedintele Concordia Oslo.

„Au fost patru reprezentaţii ale unui spectacol de teatru de stradă, cu muzică live, plin de umor şi interactiv, care a opus două personaje comice, din două culturi diferite: Păcală, din folclorul românesc, şi Arlecchino, celebrul personaj comic în commedia dell’arte. Ei sunt puşi în situaţii hilare în care se provoacă unul pe celălalt, similar cu modul în care jucau în comedie Stan şi Bran. Rezultă un umor rafinat, potrivit pentru toate vârstele, combinând teatrul vizual cu limbajul muzical – non-verbal, construit pe mişcări acrobatice, gesturi mimice, sunete onomatopeice pe un fundal muzical live prezentat de artişti români şi norvegieni”, a declarat Dan Vană, bucuros să descopere în cel mai mare şi frumos oraş din Țara Fiordurilor un public receptiv la actul artistic, precum şi primitoare săli de spectacol şi instituţii de cultură.