Comisar şef de la PMS Craiova judecat pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o înşelăciune

0
295

pmsComisarul-şef de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, Marian Şerban, prins în flagrant, la începutul lunii iulie a.c., de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în parcarea centrului comercial Auchan, în timp ce primea 1.000 de euro (a patra tranşă) din cei 5.000 de euro pe care îi ceruse unui bărbat pentru a-i facilita angajarea pe un post de conducător auto în cadrul unităţii, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv. În urma extinderii cercetărilor, anchetatorii au reţinut în sarcina ofiţerului PMS Craiova trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune. Dosarul s-a înregistrat ieri, la Tribunalul Dolj, inculpatul fiind sub puterea mandatului de arestare preventivă până pe 3 septembrie a.c.

Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au anunţat, ieri că, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au fost finalizate cercetările într-un dosar penal în care ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au fost delegaţi să efectueze activităţi de urmărire penală, iar procurorul de caz a întocmit rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Marian Șerban, comisar-şef de penitenciare la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, şi o infracţiune de înşelăciune.

Reamintim că ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au organizat, miercuri, 5 iulie a.c., prinderea în flagrant a lui Marian Şerban, în vârstă de 46 de ani, comisar-şef de penitenciare în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, în timp ce primea suma de 1.000 euro de la un denunţător, cu scopul de a-i facilita obţinerea unui post de conducător auto în cadrul penitenciarului.

Flagrant în parcare la Auchan

Operaţiunea s-a desfăşurat în parcarea centrului comercial Auchan din municipiu, ofiţerul primind banii în maşina personală. Potrivit comunicatului DGA, denunţătorul a povestit că, în perioada august 2016 – mai 2017, ofiţerul PMS Craiova i-a pretins suma de 5.000 euro, din care i-a şi dat 4.000 euro în trei tranşe (3.000 euro şi în două rânduri câte 500 euro), cu promisiunea că-i va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de agent de penitenciare (conducător auto). Dacă a văzut că nu s-a rezolvat nimic, doljeanul a decis să-l denunţe pe ofiţer şi le-a explicat ofiţerilor anticorupţie că urmează ca în perioada următoare să remită făptuitorului şi diferenţa de 1.000 euro, până la concurenţa sumei de 5.000 euro pretinsă, aşa cum îi ceruse. După flagrant, ofiţerul PMS Craiova a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, audiat, şi apoi reţinut de procurorul de caz pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar o zi mai târziu, joi, 6 iulie a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj, care a admis propunerea procurorilor şi a luat măsura arestării preventive pentru 30 de zile faţă de inculpat. Măsura a fost confirmată şi de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, care au respins contestaţia inculpatului. Cercetările în cauză au continuat, scoţând la iveală că Marian Șerban mai procedase la fel şi cu alte persoane, care aşteptau să ajungă agenţi de penitenciare, după cum le promisese, evident contra unor sume consistente, ofiţerul PMS: „În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în acelaşi mod, inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000 euro, respectiv 4.000 euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unităţi de detenţie din Craiova sau Caracal”, după cum se mai arată în comunicatul DGA.

Dosarul în care ofiţerul PMS Craiova va fi judecat pentru cele patru infracţiuni reţinute în sarcina sa s-a înregistrat ieri, la Tribunalul Dolj, urmând să fie analizat de judecătorul de cameră preliminară al instanţei, iar faţă de inculpat s-a prelungit măsura arestării preventive până pe 3 septembrie a.c., inclusiv.