BAC-ul a debutat cu destindere şi încredere

0
136

Ieri a început adevăratul Bacalaureat, prin proba scrisă la Limba şi literatura română. La ieşirea din sala de examen, candidaţii păreau destinşi şi încrezători, iar subiectele nu li s-au părut dificile. Nu a mai fost aceeaşi animaţie în faţa Centrelor de examen, deoarece şi candidaţii au fost în număr redus. Din păcate, a fost şi un eveniment neplăcut, unul dintre candidaţi fiind eliminat pentru că i-a sunat telefonul mobil.

La Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, unul dintre cele cinci Centre de Examen stabilite pentru această sesiune, nu era foarte mare animaţie. Părinţi şi prieteni îi aşteptau pe candidaţi să iasă din sala unde şi-au susţinut proba. Toţi cei care ieşeau din incinta instituţiei de învăţământ arătau zâmbitori, dar numai câţiva doreau să ofere şi câteva declaraţii. Trei dintre ei au fost de acord să-şi spună părerea. Ion Iulian Nicuşor, absolvent al Colegiului „Gheorghe Chiţu”, a picat, în vară, problemele sale fiind la Limba şi literatura română şi la Geografie, dar acum speră să fie bine, deoarece „m-am pregătit toată vara, iar subiectele de astăzi mi s-au părut simple. Deocamdată, nu m-am hotărât de voi face pe mai departe”.Constantina Claudia Robu a fost elevă a Liceului Tehnologic „Dimitrie Filişanu” Filiaşi şi nu a susţinut examenul în sesiunea de vară, „din motive personale, dar sunt convinsă că voi trece peste acest examen, după care mă voi decide ce carieră aleg. Mie mi s-au părut simple subiectele de astăzi.”. La fel ca ea, Alexandru Camen, absolvent al Colegiului „Gheorghe Chiţu”, nu s-a prezentat la examenul anterior, dar pare ceva mai circumspect: „Astăzi nu a fost nici simplu, nici dificil. Cred că am făcut destul de bine. Oricum, vreau să plec din ţară, după ce susţin BAC-ul”.

Subiecte complexe

Subiectele au fost complexe. O poezie a lui Nicolae Labiş a fost primul punct al tezei, pe marginea ei trebuind să fie făcute atât comentarii literare, cât şi analize gramaticale. Al doilea subiect a constat în redactarea unei lucrări care să arate „importanţa implicării tinerilor în activităţi umanitare”, iar ultimul s-a referit la „particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată”.

Un eliminat şi 178 de absenţi la prima probă scrisă

Examenul de ieri s-a desfăşurat în condiţii normale, umbrite, din păcate, de excluderea unul candidat din sala de examen. „Din cei 996 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea probei scrise la „Limba şi literatura română”, s-au prezentat 718. Preluarea lucrărilor s-a făcut în condiţii normale. Am avut un singur eveniment nefericit – unul dintre candidaţi, care susţinea proba la Centrul de Examen de la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, a fost eliminat, deoarece i-a sunat telefonul mobil”, a declarat prof.  Matilda Blagu, secretar al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Matilda Blagu