Maria Andriescu, admisă la cea mai bună facultate de economie din lume

0
1342

Maria Andriescu, absolventă a Colegiului Național „Carol I” din Craiova, este cel mai bun exemplu că, dacă studiezi serios și crezi cu tărie în reușita ta, poți să-ți îndeplinești și cel mai înalt vis, pe care viața ți-l prezintă ca imposibil. Acceptată la universități de pe toate continentele, cele mai bune în domeniul economic, tânăra craioveancă a optat pentru a studia, în următorii trei ani, la Londra, acolo unde se găsește cea mai bună facultate de economie și finanțe din lume, potrivit Financial Times. The London School of Economics and Political Science – LSE a scris istorie de-a lungul anilor, aici pregătindu-se cei mai mari finanțiști ai planetei, iar admiterea este un examen dur, în urma căruia sunt selectați doar acei elevi care au demonstrat, în anii de liceu, că sunt și buni practicieni.

Să începem cu Bac-ul. Pentru mulţi este un examen greu. Tu unde ai terminat liceu şi la ce materii ai dat Bac-ul?

Am terminat Colegiul Național „Carol I”, la matematică-informatică, eu fiind pasionată de matematică, o materie pentru care am avut dintotdeauina o înclinație. Am dat bacul la română, matematică și biologie, luând media 9.65, iar pentru matematică mă pregăteam din plăcere. Din acest motiv, am încercat să îmi urmez această pasiune și m-am îndreptat spre economie, unde se face matematică aplicată, combinată cu sociologie. Am reușit să intru la The London School of Economics and Political Science – LSE, în Anglia, prima școala de economie și finanțe din lume, conform Financial Times.

A fost unica ta opțiune să mergi spre această universitate?

Am vrut să plec în SUA, unde am fost acceptată la toate universitățile din Ivy League – Columbia, Yale, Harvard, Pennsylvania. Am fost acceptată și la University of Sciences and Techology din Hong Kong – facultatea care, în parteneriat cu o firmă de IT, au creat-o pe Sophia, robotul uman, cea mai bună din lume. Am fost singura din România acceptată pe departamentul finanțe. De asemenea, am fost acceptată și la National University of Singapore. Dar am ales London School of Economics pentru că este facultatea care promovează și aplicabilitatea lucrurile pe care noi le învățăm. Spre deosebire de SUA, aici facem tot felul de aplicații practice. Este facultatea care organizează anual un târg de angajări cu marketurile asiatice, care, la momentul de față, sunt cele mai dezvoltate și căutate pentru că, într-un fel, conduc viața economică, de acolo se deschide prima dată bursa. Am ales această universitate și pentru a împlini cumva dorința mamei mele care dorea să mă țină mai aproape de țară. Pe de altă parte, este și o facultate foarte grea și este o mândrie pentru mine că am intrat aici.

În ce a constat admiterea?

Au fost 1.500 de candidați din întreaga lume, pe 25 de locuri. Am dat un examen scris, pe care l-am susținut la Ambasada Marii  Britanii, iar lucrarea a constat în matematică, cu două eseuri de analiză economică. Din spusele lor, acest examen scris a cântărit cel mai mult. Bineînțeles, înainte am trimis un dosar cu activitățile extrașcolare din liceu, iar eu am avut foarte multe astfel de activități. Am fost președinta Consiliului Școlar al elevilor, am coordonat biroul de presă al Consiliului Național al elevilor, am participat la diverse școli de leadership, m-am ocupat de partea de fani din Aspire, care este o organizație non-guvernamentală care organizează școli de vară cu profesori de la Harvard. Coordonând atâtea organizații, a trebuit, inerent, să mă ocup și de partea de finanțe, dar și de partea de comunicare cu oamenii, să înțeleg foarte bine cum se desfășoară mecanismul, ce este economia, finanțele și partea politică. Oricum, de când eram mică, am știut că vreau să fac ceva pe partea financiară. Mi-am dat seama că aceasta este pasiunea mea, că nu văd lucrul acesta ca pe un job, mă regăsesc foarte mult în ceea ce fac. De aceea, vreau să fac performanță în acest domeniu.

Unde ai susţinut examenul şi ce a fost diferit faţă de o admitere la o universitate din România?

Examenul l-am susţinut la Ambasada Marii Britanii din Bucureşti, alături de mine au mai fost examinaţi alţi 7 elevi din România, niciunul din Craiova şi niciunul pe profilul meu, adică pe departamentul meu, la facultatea respectivă fiind mai multe departamente. Eu voi face finanţe. Am dat examen la matematică, unul foarte greu, iar dacă aş face o comparaţie cu materia de la Bac, noi am avut, de exemplu, analiză matematică aplicată în geometria spaţială, ceea ce la noi nu se face. Pe mine m-a pregătit domnul profesor Dan Mic de la Colegiul Carol I, pentru care am toată stima şi mulţumirea. Domnia sa m-a pregătit şi pentru Bac-ul american, pe care eu l-am susţinut în ideea că voi aplica şi la universităţi americane, unde ţi se cere aşa ceva, am luat 1.570 de puncte din 1.600. Domnul şi doamna Mic, profesorii mei de la Carol I, mi-au înţeles dorinţa, dar şi pasiunea pentru acest profil şi m-au lăsat să mă dezvolt puţin diferit de ceilalţi elevi care pleacă pe nişte stereotipuri pe o anumită performanţă la olimpiade. Eu am mers și pe altceva, nu numai pe olimpiade şi concursuri. Şi la acestea am participat şi am obţinut rezultate bune, dar mi-am completat CV-ul şi cu alte activităţi, intership-uri. Am făcut, de exemplu, intership la o firmă de consultanţă economică, unde este o parte combinată de economică cu management, business.

Ce a contat mai mult la admitere, olimpiadele şi concursurile sau voluntariatele şi intership-urile?

Am avut şi o parte academică, cu performanţe academice, numai că principalul factor care a înclinat balanța a fost partea aplicată. Este o facultate elitistă…aici au absolvit George Soroş, Kenedy, John D. Rockefeller şi de la ei s-a plecat cu ideea unui examen de admitere. Prin acest examen, ei vor într-un fel să probeze rezultatele olimpiadelor noastre, să vadă că noi avem teoria, dar apoi urmează practica. Şi noi a trebuit să ne demonstrăm abilitatea de a transpune şi modifica datele, conform situaţiilor respective.

Şi, totuşi, ce te-a determinat să laşi SUA şi să mergi în Anglia?

Am oscilat foarte mult între Columbia University din SUA şi London School of Economics din Anglia şi am optat, în cele din urmă, pentru LSE, fiind prima din lume pe finanţe. Învăţământul din Marea Britanie este destul de diferit faţă de cel din SUA. În primul an, în SUA cam repeţi ceea ce ai făcut prin liceu, ar fi trebuit să fac după şi un master, în timp ce, în Anglia, eu fac şi master şi licenţă. Continui, practic, de unde am rămas la liceu. Eu am fost admisă şi la alte universităţi din Anglia, am colaborat cu Student Consulting din Bucureşti, la întocmirea dosarului şi chiar m-au ajutat foarte mult cei de acolo. Facultatea aleasă de mine nu e diferită doar faţă de facultăţile din România sau din SUA, ci este diferită şi de celelalte facultăţi din Marea Britanie. Este o facultatea elitistă, din punct de vedere academic, dar şi foarte practică. Noi învăţăm…şi imediat aplicăm. Este o şcoală care produce lideri.

Când se începe anul universitar în Anglia?

În luna septembrie. Până să ajung la Student Consulting, au fost şi profesori care mi-au spus că nu cred că voi fi vreodată admisă la această facultate, pentru că sunt româncă, că este o admitere foarte grea şi că este un vis prea măreţ, chiar imposibil, iar acest lucru m-a ambiţionat şi mai mult. Am auzit şi despre anumite experienţe a unor elevi din Anglia, care au aplicat şi care nici cel puţin nu au fost invitaţi la examinare. După ce se iau dosarele la analizat, se face o selecţie şi rămân doar câteva.  Apoi eşti invitat la examen, dar ţi se impun şi anumite condiţii cum ar fi să ai peste media 9 la Bac şi peste 9, media generală a anilor de studii în liceu. Este un proces de selecţie destul de amplu.

Ce aşteptări ai de la această facultate? Schimbi nu numai colegii, dar şi ţara, oraşul. Ca să nu mai vorbim de oameni, obiceiuri, stil de viaţă…

Cred că va fi o provocare foarte pozitivă şi o evoluţie continuă pentru mine. Îmi doresc să fac foarte multe activităţii, inclusiv extraşcolare. După ore, noi, studenţii, ne putem întâlni şi putem să aplicăm între noi ceea ce am studiat, având ca parteneri diverse companii sau bănci. Nu am colegi români, la licenţă nu mai este niciunul, am înţeles că mai sunt câţiva la doctorat, dar nu îmi este teamă de acomodare, pentru că în anii de liceu am cunoscut foarte multe persoane de alte naţionalităţi şi mă înţeleg foarte bine cu ei. Ştiu că sunt oameni extrem de capabili şi de determinaţi ca să reuşească, iar atunci când ai interese comune şi valori comune cu anumite persoane este imposibil să nu te înţelegi. Cred că va fi bine… În plus, mie îmi place agitaţia, aglomeraţia, nebunia asta … Așa am și ales economia, pentru că mie îmi place să fac lucrurile din pasiune.

După facultate, către ce ai vrea să te orientezi mai exact?

Am mai multe opţiuni între management consulting și banking, nu m-am hotărât exact, totul depinde şi de ofertele pe care le voi primi. Mă tentează chiar şi mediul academic. O să văd ce mi se iveşte, în cei trei ani.  La un moment dat, vreau să fac şi un doctorat, nu ştiu exact când, depinde de parcursul lucrurilor. Nu exclud nici întoarcerea în țară, după fianlizarea studiilor, doar că nu sunt genul care să-şi facă planuri pe perioade mari de timp. Îmi schiţez nişte obiective, pe care îmi doresc să le ating şi o să las lucrurile să mă surprindă, de fiecare dată.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai face aceeaşi alegere în ceea ce priveşte facultatea?

Da, aş face aceeaşi alegere. Sunt perfecţionistă şi întotdeauna am luptat să fiu printre primii. Facultatea asta este cea mai bună şi mi-am dorit să fiu printre cei mai buni, în cel mai bun loc. Eu am crezut în mine, în potenţialul meu, iar mama şi domnul şi doamna profesor Mic m-au încurajat. Şi, în momentul în care tu crezi în tine şi ai şi oameni lângă tine care cred în tine, este imposibil să nu reuşeşti în viaţă. Mama m-a susţinut foarte mult şi are foarte mare încredere în mine, dar alegerea am făcut-o eu. Știu că îi va fi greu fără mine, dar este și foarte mândră de reuşita mea.

Interviu realizat de LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN