Cod galben de ploi, în trei sferturi din ţară

0
163

Meteorologii au emis un cod galben de ploi, valabil de ieri seara, ora 20.00, până mâine dimineaţa, la ora 3.00. Zonele vizate sunt Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei.

ploi_47795400“În intervalul menţionat, în toate zonele de munte, precum şi în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20…25 l/mp şi punctiform 50…60 l/mp”, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.

         Astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile estice şi sud-estice, dar pe spaţii mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marţi (25 iulie) şi în prima parte a nopţii de marţi spre miercuri (25/26 iulie). Astăzi în majoritatea zonelor ţării, vremea va fi în general instabilă şi se va răcori îndeosebi în regiunile vestice. Treptat, înnorările se vor accentua şi pe spaţii extinse în toate zonele de munte, precum şi în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină.

             În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20…25 l/mp şi punctiform 50…60 l/mp. Excepţie vor face regiunile estice şi sud-estice, unde se va menţine vremea călduroasă, local caniculară şi disconfortul ridicat, cu atingerea şi depăşirea pragului de 80 de unităţi al indicelui temperatură-umezeală (ITU), iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe spaţii mai restrânse în a doua parte a zilei şi în prima parte a nopţii. Temperaturile maxime se vor încadra între 22…23 de grade în Dealurile de Vest şi 35 de grade, izolat mai ridicate în estul Munteniei. Temperaturile minime se vor situa între 11 şi 20 de grade, mai ridicate pe litoral, până la 21…22 de grade.