Câinii comunitari ne-ar putea costa mai mult

0
379

12 lei pe zi, pentru masă şi casă, alţi bani pentru deparazitare, sterilizare şi microcipare – sunt costuri pe care municipalitatea le suportă pentru întreţinerea fiecărui câine din stabilimentul de la Breasta. SC Salubritate solicită acum majorarea tarifelor pentru gestionarea câinilor fără stăpân pentru aproape toate serviciile pe care le asigură. Autorităţile locale au pus cererea societăţii de salubritate pe ordinea de zi a şedinţei de joi şi rămâne de văzut dacă aleşii locali vor fi de acord. Dacă votul va fi favorabil, serviciile de ecarisaj vor fi decontate la noile tarife cel mai târziu de luna viitoare.

                 caine 3În noul stabiliment canin de la Breasta sunt cazaţi un număr de aproximativ 250 de câini comunitari care sunt capturaţi zilnic de pe străzile municipiului Craiova de către SC Salubritate SRL, societatea primind, în anul 2011, prin delegare şi această activitate, pe lângă cea de salubrizare a domeniului public. Costurile de capturare, tratamentele, intervenţiile medicale, precum şi cazarea şi hrana animalelor este suportată de Primăria Craiova, banii fiind decontaţi societăţii de la bugetul local. Pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal CLM Craiova, de joi, se află un proiect de hotărâre prin care SC Salubritate solicită o majorare a tuturor tarifelor practicate până acum.

Cheltuieli mai mari în contabilitatea Salubrităţii

Reprezentanţii Salubrităţii susţin că tarifele pentru activitatea de ecarisaj trebuie să crească deoarece, per total, costul în sine al serviciilor pe care le asigură este mai scump faţă de anii trecuţi. În ultimii doi ani, salariul minim a fost majorat de două ori, iar în felul acesta, spune coducerea Salubrităţii, costurile cu munca vie au crescut şi la ecarisaj. În fundamentarea operatorului se mai spune că toate majorările de tarif propuse acum sunt justificate şi de cheltuielile zilnice de funcţionare: cheltuieli normate cu combustibili, lubrifianţi, materii prime şi materiale, utilităţi, energie, apă, gaze în scop tehnologic, care şi acestea au crescut în ultima perioadă, având în vedere faptul că tarifele pe care se lucrează acum nu mai fost majorare de câţiva ani.

12 lei, o zi de cazare la Breasta

caine 2Conform noilor tarife, un câine care va fi capturat de hingheri de pe străzile din Craiova – această operaţiune se pune în mişcare numai la sesizarea cetăţenilor – ar urma să coste 84,59 lei, fără TVA, faţă de 49,75 de lei, cât era până acum. După ce a fost prins, patrupedul este transportat în adăpostul de la Breasta. O zi de cazare acolo costa 9,92 de lei pentru fiecare maidanez, însă Salubritatea solicită şi aici o majorare de până la 12,55 de lei. În aceşti bani, maidanezului i se asigură dreptul de a fi cazat peste noapte într-una din cele 500 de boxe ale stabilimentului, precum şi hrană. Investigaţiile medicale şi tratamentele de care au nevoie câinii comunitari sunt servicii care se asigură de către personal medical specializat, stabilimentul beneficiind de serviciile unui medic veterinar, şi se taxează separat.

Se măresc şi tarifele tratamentelor

caine 4SC Salubritate a solicitat majorare şi în privinţa acestor servicii medicale care le sunt asigurare fiecărui câine comunitar care intră pe poarta adăpostului de la Breasta. Fiecare partuped capturat este deparazitat intern şi extern, costul acestui tratament fiind propus la tariful de 2,26 de lei, doar puţin peste tariful care se practică acum. Mai există şi un alt serviciu de care trebuie să beneficieze, obligatoriu, fiecare câine de acolo. Pentru a putea fi urmăriţi pe tot parcursul vieţii, toate exemplarele sunt microcipaţi, astfel încât se va ştie, în permanenţă, date despre identitatea fiecăruia. Tariful actual de microcipare este de 23,89 de lei şi se propune o majorare de până la 25,03 lei. Se solicită, de asemenea, majorări de tarif şi pentru vaccinul antirabic – de la 6,19 lei la 6,43 de lei pentru un câine, precum şi la operaţiunile de sterilizare – pentru mascul, 34,56 de lei şi pentru o femelă, 74,23 de lei.

Câinii pot fi adoptaţi şi la distanţă

caini 1Câinii comunitari sunt menţinuţi, în stabilimentul de la Breasta, doar pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Dacă în acest timp nu îşi găsesc un stăpân, legea (Legea nr. 258/2013, cunoscută şi ca Legea lui Ionuţ, după numele copilului sfâşiat de câini într-un parc din Bucureşti) îi dă dreptul operatorului de ecarisaj să îi eutanasieze. SC Salubritate propune şi majorarea acestui tarif, de la 27,57 de lei, cât a fost până acum, la 29,5 de lei pentru un câine. Din 2014 însă, autorităţile locale au aprobat posibilitatea adopţiilor la distanţă. Asta înseamnă că orice iubitor de animale poate să adopte un câine, iar dacă nu are unde să-l îngrijească, îl poate lăsa la adăpostul canin, plătindu-i în schimb cheltuilele de întreţinere. Din cele 512 locuri pe care le are stabilimentul, pentru adopţiile la distanţă au fost create 170 de locuri. Tariful pe care îl propune SC Salubritate este tot de 12,55 de lei pe zi pentru un câine.

Stabilimentul a fost construit în 2013

Stabilimentul de la Făcăi a fost construit, în 2013, de către municipalitate, Craiova fiind invadată de haite de maidanezi, la momentul respectiv. La iniţiativa primarului de atunci, Lia Olguţa Vasilescu, a fost demarată construcţia şi au fost realizate, pentru început, boxe pentru cazarea unui numărde 500 de câini. Investiţia s-a ridicat la suma de 6 milioane de lei, dar autorităţile au promis că există posibilitatea ca stabilimentul să-şi extindă capacitatea până la 5.000 de locuri de cazare. În adăpostul canin, câinii sunt cazaţi pentri o perioadă de 14 zile şi, după cum spuneam, pot fi păstraţi în continuare, peste această perioadă, dacă există persoane care îi adoptă de la distanţă, plătindu-le adică toate cheltuielile de întreţinere. Înainte de construcţia acestui stabiliment, câinii erau cazaţi într-un alt stabiliment, care se găsea la Făcăi şi care nu mai corespundea din punct de vedere al normelor sanitare, autorităţile închizându-l imediat după ce noua locaţie a fost finalizată şi dată în funcţiune.