Ministrul Sănătăţii: 80% din spitale ar trebui închise.

0
131

spital-romaniaReforma sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilităţi. Dacă ar fi să aplicăm toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă care ar arunca ţara în criză, a declarat, într-un interviu oferit revistei Capital, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Întrebat ce măsuri are în vedere pentru Spitalul de Arşi, Vlad Voiculescu a afirmat: “soluţia are două componente: una temporară, respectiv refacerea secţiei de terapie intensivă din spitalul curent, iar soluţia pe termen mediu şi lung nu poate fi legată pe clădirea actuală. Pentru investiţia în secţia de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opţiuni- inclusiv varianta donaţiilor. Și aici am avut discuţii cu mai multe delegaţii de investitori străini care s-au declarat interesaţi. Ar fi doar o donaţie, nicio altă formă de asociere. A doua opţiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiţia de modernizare să fie făcută din bugetul primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opţiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătăţii şi avem un acord de principiu în acest sens”.

“Soluţia pe termen mediu şi lung, respectiv relocarea, are câteva caracteristici- trebuie o infrastructură nouă, modernă, şi în imediata apropiere a unui spital multidisciplinar precum Floreasca, Spitalul Militar sau Universitar. Luăm în calcul fie identificarea şi modernizarea unei clădiri deja existente, fie construcţia de la zero a unei noi clădiri. Și în aces caz, sursele de finanţare luate în calcul sunt mai multe”, a completat acesta.