Investitorii din Marea Britanie vor legume olteneşti

0
307

Reprezentanţii importatorului britanic Southampton Fruit Handling s-au întâlnit, ieri, cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa şi cu 18 dintre primarii doljeni pentru a pune bazele unui proiect, în urma căruia producătorii de fructe şi legume să exporte produsele în Marea Britanie. Înţelegerea ar urma să fie făcută pe minim 10 ani, iar englezii au spus că pot achiziţiona 100.000 de tone de roşii în fiecare an. La întâlnire a fost prezent şi Călin Humă, director executiv al INES Group, promotor al proiectul BRIDGE, care şi-a propus atragerea de investitori britanici în judeţul Dolj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a transmis primarilor că oferta englezilor de achizionarea a unor cantităţi importante de legume este una dintre cele mai serioase primite în ultimii 20 de ani şi că această şansă trebuie fructificată. Acesta i-a asigurat pe cei 18 de aleşi locali că nu sunt singuri în acest proiect, şi că dacă va fi nevoie Consiliul Judeţean Dolj se va implica chiar şi financiar, construind două centre de colectare a legumelor. “Este cea mai importantă ofertă pe care ne-a fost făcut-o vreodată de către o firmă în ceea ce priveşte agricultura. Trebuie să luăm această ofertă în serios pentru că este un concept care se construieşte de la zero. Intenţia este de a se crea un brand pe piaţa externă, în mod special în Marea Britanie, în care să se vorbească despre «roşia de Dunăre», de exemplu, sau de «tomata din Sudul României».  Este un proiect grandios în care şi consiliul judeţean este parte. Trebuie să le spunem oaspeţilor noştri din Marea Britanie că nici consiliul judeţean şi nici consiliile locale nu sunt proprietarii terenurilor. Ce putem să facem noi, în calitate de autorităţi publice locale, putem să devenim cei mai buni avocaţi ai proiectului şi pentru fiecare localitate în parte să găsim posibilitatea de asociere, pentru că toţi înţelegem că nu sunteţi aici pentru a încheia un contract pentru doi locuitori ai unei comune din Dolj. Noi, consiliul judeţean, suntem gata să venim alături chiar cu o investiţ dacă este nevoie, pentru ca acest proiect să nu fie dus la bun sfârşit. Suntem gata să construim două centre de colectare a produselor agricole. Undeva în două locuri pe care specialiştii le vor stabili. Ne-am dori să le facem pe fonduri europene, dar dacă nu se va putea, le vom face pe banii noştri”, a declarat Ion Prioteasa, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Lecumicultura este cea mai sigură investiţie”

Şeful administraţiei publice judeţene a afirmat la întâlnirea cu investitorii englezi că de fiecare dată când a fost întrebat care este cea mai sigură investiţie în judeţul Dolj a spus că aceasta este agricultura şi legumicultura, asta dacă se construieşte veriga lipsă: “De-a lungul timpului am întâlnit investitori care doreau să se implice în mod special în industrie, dar de data asta vrem să prezentăm un alt punct forte al acestui judeţ, respectiv agricultura. Sunt prezenţi primari din 27 de localităţi, dar lista poate fi extinsă la toate cele 104 localităţi rurale.  Acest judeţ exporta în perioada de dinainte de Revoluţie cantităţi mari de produse agricole în toată Europa vestică. Astfel de fiecare dată am spus investitorilor care ne-au vizitat şi care m-au întrebat care ar fi cea mai sigură investiţie care se poate face aici, în Dolj, că agricultura şi legumicultura, cu condiţia reconstruirii unei verigi a unui lanţ care lipseşte acum, respectiv cine să înfiinţeze cultura, cine să încheie contract cu producătorul sau cu asociaţia de producători şi cine să-i asigure că ce va fi produs va fi preluat şi vândut”.

“Relaţiile dintre judeţul Dolj şi Marea Britanie s-au consolidat”

Ion Prioteasa a dezvăluit că proiectul BRIDGE, dezvoltat împreună cu John Slade şi Călin Humă, este unul dintre motivele pentru care relaţia dintre judeţul Dolj şi Marea Britanie s-a consolidat: “În ultimul timp relaţiile dintre judeţul Dolj şi Marea Britanie, dar în special Comitatul Hampshire, s-au consolidat, pentru că am dorit să creăm o punte între acestea. Este şi motivul pentru care, împreună cu  John Slade şi Călin Humă, s-a pus la punct un sistem numit Bridge şi care, aşa cum a mai fost explicat, ne face mult mai vizibili în Marea Britanie. Astfel, investitorii din Marea Britanie pot afla de orice posibilitate de investiţie care apare în Craiova sau în judeţul Dolj”. la rândul său, Călin Humă a spus că deşi nu a început efectiv expunerea acestui program şi deja investitorii au început să se arate:  “Vă mulţumesc pentru că aţi dat dovadă de deschidere atunci când am implementat programul Bridge. Nu am început încă expunerea acestui program, dar deja încercăm să aducem cât mai mulţi investitori sau posibili parteneri de afaceri pentru a beneficia de bogăţiile care se găsesc în judeţul Dolj”.

John Slide, fostul primar al oraşului Southampton, din Marea Britanie, este de părere că planul de afaceri oferit de importatorul britanic Southampton Fruit Handling va crea locuri de muncă: “Sunt bucuros să aduc astăzi o delegaţie din Southampton, care este unul dintre cei mai mari importatori de fructe şi legume din această zonă. Colegii noştrii au venit astăzi pentru a vă prezenta un plan pe care să îl studiaţi. Cred că este un plan interesant pe care vom lucra împreună cu domnul preşedinte pentru a crea mai multe locuri de muncă nu doar în agricultură, dar şi în afaceri care sunt conexe acestui domeniu”.

“Ne-am gândit să cumpărăm 100.000 de tone de roşii pe an”

Reprezentantul delegaţiei engleze, Chriss Haris a spus că de data aceasta nu au venit să vândă ceva românilor, ci au venit să cumpere din Oltenia. Planul de afaceri s-ar întinde pe cel puţin 10 ani, şi anual ar trebui să fie cumpărate undeva la 100.000 de tone numai de roşii: “Mă bucur că am ocazia să fiu aici pentru a vă prezenta acest plan de afaceri. Noi reprezentăm importatorii din Marea Britanie şi căutăm oportunităţi. Am fost încurajat să vin într-o vizită aici, în judeţul Dolj, pentru a aduce anumite idei şi pentru a sublinia programul pe care îl avem. Ne gândim şi la un minim de timp pentru a implementa acest plan, în schimb ne dorim să avem o garanţie de exclusivitate, să fim singura companie care va importa din această zonă. Dorim să credem că acesta este doar începutul unei relaţii de cooperare pentru ambele părţi. Mai întâi o să plecăm în Mare Britanie cu un acord de principiu cu privire la ceea ce avem de gând să facem, apoi vor urma întâlniri în cadrul cărora vom stabilii detalii despre cum va funcţiona acest plan. De asemenea, vom prezenta proiectul şi altor persoane care sunt interesate de el. În acest moment ceea ce căutăm noi este să cumpărăm din România în loc să vă vindem dumneavoastră un produs. În Marea Britanie negociem un contract de mare durată, pe care îl vom încheia pe următoarele luni, deci nu este o problemă. Acum este vorba doar de o problemă de timp, dar cred că acest proiect va fi un succes, pentru că multe locuri de muncă vor fi create aici, poate chiar mii de locuri de muncă, iar majoritatea afacerilor se vor desfăşura aici în Regiune. În momentul în care am intrat în acest proiect ne-am gândit să cumpărăm 100.000 de tone de roşii pe an. Ne interesează să aflăm ce legume sau fructe mai produceţi, pentru a vedea de ce avem noi nevoie. Înţeleg că din iunie până în septembrie aveţi legume sezoniere, dar evident că avem nevoie să importăm produse pe tot parcursul anului. acestea sunt detaliile pe care trebuie să le discutăm. Ne gândim că am putea chiar începând din iunie anul viitor să importăm roşii în Marea Britanie şi apoi, în doi trei ani să ajungem la cantitatea pe care am spus-o”, a afirmat Chriss Haris.

 

“Este cea mai importantă ofertă care ne-a fost făcută vreodată de către o firmă în ceea ce înseamnă agricultura. Vă rog să o luăm în seios şi să construim pentru că este un concept care se construieşte de la zero. Intenţia este de a se crea un brand pe piaţa externă, în mod special în Marea Britanie”, le-a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, primarilor prezenţi la întâlnire.

 

Marin Vintilă, primarul localităţii Poiana Mare:

“Comuna Poiana Mare este unul dintre cele mai importante bazine legumicole ale judeţului Dolj. Pot să vă spun că din acest an se vorbeşte în supermaketuri de despre roşile de la Poiana Mare. Însă din anul 2011 am o contruit o hală modernă unde sunt strânse tomatele producătorilor din localitate dar şi din împrejurimi şi avem să înfiinţăm o asociaţie a legumicultorilor. Poate că nu vom reuşi să ajungem atât de repde la cantitatea de roşii pe care o cereţi – 100.000 de tone, dar sunt convins că dacă sprijinul vine din mai multe părţi o să reuşim să acoperim cererea”.

 

Vergică Şovăilă, primarul localităţii Călăraşi:

“ Cu o suprafaţă agricolă de peste 5.000 de hectare, comunei călăraşi I se mai spune şi <<Sahara Olteniei>> din cauza solurilor nisipoase. La nivelul localităţii noastre se cultivă peste 300 de hectare de cartof cu o producţie de peste 6.000 de tone, peste 40 de hectare de tomate cu peste 1.600 de tone, 40 de hectare de ardei cu o producţie de peste 1.600 de tone, 100 de hectare de castraveţi cu peste 1.000 de tone. Statisticile Direcţie Agricole Dolj, comuna Călăraşi şi localităţile din jur pot să livreze annual peste 30.000 de tone cartof timpuriu şi extratimpuriu, peste 50.000 de tone de legume şi peste 100.000 de tone de pepeni verzi. Un lucru ne lipseşte însă în zonă. Este vorba de infrastructură, mai exact en-grossuri de preluare a producţiei”.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU