Au creat un prejudiciu de peste 80 milioane de euro în doi ani – Descinderi în Dolj, într-un dosar de amploare vizând combaterea evaziunii fiscale

0
271

Poliţişti de crimă organizată craioveni, împreună cu jandarmi şi poliţişti de frontieră au descins, ieri dimineaţă la peste 20 de locaţii din Dolj, una dintre ele fiind Centrul Comercial „Marlorex” din Craiova, în cadrul unei acţiuni în premieră, coordonată de Structura Centrală a DIICOT, pentru destructurarea unei grupări infracţionale ce acţiona în toată ţara şi care, în ultimii doi ani ar fi prejudiciat statul român cu peste 80 de milioane de euro. În total, s-au făcut 256 de percheziţii, fiind vizate 125 de persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani din 10 judeţe şi municipiul Bucureşti, persoanele şi documentele ridicate fiind duse în Capitală, la sediul DIICOT, pentru cercetări. Pe lângă administratori de firme, anchetatorii spun că în activitatea infracţională au fost implicaţi şi angajaţi ai ANAF, unii dintre ei cu funcţii de conducere, ai Gărzii Financiare, dar şi interlopi din Giurgiu.

Sute de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), mai precis din structurile teritoriale ale DCCO, împreună cu poliţişti de frontieră şi cu jandarmi, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, au participat, ieri, la o operaţiune de amploare, în premieră la nivelul ţării având în vedere numele implicate, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în evaziune fiscală, spălare de bani şi alte infracţiuni economice. Oamenii legii au descins, simultan, la 256 de locaţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Dolj, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea. Potrivit procurorilor DIICOT, membrii reţelei obţinuseră beneficii însemnate ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii, livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate sau înregistrarea de operaţiuni nereale în documentele contabile, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA.

„Protecţie înaltă” pentru evazionişti

„În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul următoarelor firme sau grupuri de firme: S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul CONSTANTIN TUDOR;  S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul STUPARU SORIN; S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentată de învinuitul SAIKALY NICOLE; S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de învinuiţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA”, după cum se arată într-un comunicat al DIICOT. În plus, anchetatorii susţin că evazioniştii se bucurau de „protecţie înaltă”, activitatea acestora fiind sprijinită, în diferite forme, de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, Elena Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Giurgiu, Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu – toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu. În plus, activitatea infracţională realizată de către învinuiţi pe raza judeţului Giurgiu a fost sprijinită de interlopul Octavian Grecu zis „Butoane”. Procurorii DIICOT mai menţionează în comunicatul activităţilor desfăşurate şi despre faptul că senatorul Cezar Măgureanu ar fi fost implicat în sprijinirea grupului, mai cu seamă că ultima dintre firmele menţionate, respectiv S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L., este administrată de fiica şi de ginerele său. Dată fiind însă calitatea acestuia de senator în Parlamentul României, contribuţia sa va fi analizată într-o cauză penală separată, spun anchetatorii.

Documente, bani şi alte bunuri ridicate în urma percheziţiilor din Dolj

În Dolj, cele peste 20 de percheziţii au fost efectuate de poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, poliţişti de frontieră şi jandarmi, oamenii legii descinzând la Complexul Comercial „Marlorex” din Craiova, dar şi la alţi agenţi economici din municipiu şi din alte localităţi doljene. Este vorba despre societăţi care rulau marfă achiziţionată de la cele patru firme aflate în vizorul oamenilor legii, dar şi la locuinţele aparţinând administratorilor societăţilor respective, fiind ridicate documente financiar-contabile şi înscrisuri legate de activităţile comerciale derulate în ultimii doi ani. În plus, poliţiştii au mai ridicat bunuri, sume de bani, fiind instituit sechestru pe mărfuri în privinţa cărora există suspiciuni cu privire la corectitudinea documentelor, dar şi pe mai multe autoturisme ale unor suspecţi. Toate mijloacele de probă identificate în urma percheziţiilor au fost trimise la Bucureşti.

„Cercetările efectuate până la această dată au concluzionat faptul că, în perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşeşte suma de 40 milioane de euro anual. La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează a fi conduse, în vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare a banilor”, după cum au mai precizat reprezentanţii DIICOT. Suportul informativ al operaţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi DGIPI, la acţiune participând şi efective de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Române – Gruparea Mobilă „Vlad Ţepeş”.