La 68 de ani de la naşterea poetului – Portretul lui Adrian Păunescu, dezvelit la Galeria „Arta”

1
678

La împlinirea a 68 de ani de la naşterea poetului Adrian Păunescu, Galeria „Arta” a Filialei Uniunii Artiştilor Plastici Craiova a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, un medalion cu tematică păunesciană, în prezenţa a numeroase personalităţi din mediul cultural craiovean şi în ecourile recitalului susţinut de actorul Ion Colan, pe versurile prolificului autor, plecat dintre noi anul trecut, pe 5 noiembrie. Evenimentul a constituit prilejul ideal pentru dezvelirea portretului lui Adrian Păunescu, semnat de pictorul Paul Tudor-Balş, portret donat Muzeului de Artă din Craiova de familiile Pustai Cristian, Popa Nicolae din Mediaşi, Bălşeanu Ion din Balş, Tudor Gheorghe şi Bălăşoiu Mirel din Craiova.

„Omul care a făcut din poezia sa marea scenă de luptă”, aşa cum l-a descris directorul Muzeului de Artă din Craiova, Florin Rogneanu, pe poetul născut la Copăceni, în judeţul Bălţi, Basarabia, şi crescut de bunici în comuna doljeană Bârca, a fost evocat în cele mai înălţătoare forme artistice. Iubitor de poezie şi iubitor al lui Adrian Păunescu, actorul Ion Colan şi-a pus toată admiraţia, măiestria şi umorul oltenesc în recitalul pe versuri păunesciene susţinut în cadrul evenimentului. Cuvintele omagiale, rememorările celor ce l-au cunoscut şi apreciat pe „poetul generaţiei în blugi” au anticipat momentul dezvelirii portretului intrat în patrimoniul muzeului craiovean, în urma unei donaţii.

«Mai multe familii din Balş, Mediaş şi din Craiova s-au gândit să doneze un portret executat de unul dintre pictorii olteni foarte cunoscuţi, care debuta în urmă cu 30 de ani cu o expoziţie chiar pe simezele Galeriei „Artă”», a spus Florin Rogneanu. Cele cinci familii sunt autoare ale unui act de sponsorizare rar în România zilelor noastre. “Ideea să-i facem un tablou lui Adrian Păunescu şi să-l donăm Muzeului de Artă din Craiova a prins viaţă în noaptea Revelionului 2010-2011, într-un decor de basm şi poezie, pe o vale extraordinară a Jiului de Jos, unde am pus bazele acestei întâmplări care se derulează sub ochii dumneavoastră. Paul Tudor-Balş a răspuns prompt şi a realizat lucrarea”, a mărturisit Ion Bălşanu, unul dintre donatori.

Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova: «ADRIAN PĂUNESCU – un medalion pentru omul şi poetul Adrian Păunescu, cel care şi-a zbătut sufletul şi l-a aşezat în versuri, cel care a gândit pentru o generaţie mai tânără, o generaţie în blugi, căreia i-a transmis acel sentiment de libertate pe care îl căuta de câteva decenii, cel care a înţeles să se zbată pentru oamenii de artă, de cultură, pentru medicii excepţionali pe care i-a dat România».

Pictorul, inspirat de omul Adrian Păunescu

Paul Tudor-Balş, „un copil al Craiovei” cu studiile liceale făcute la actualul Liceu de Artă „Marin Sorescu”, povesteşte că invitaţia de a realiza tabloul care să-l reprezinte pe Adrian Păunescu nu a fost o surpriză, dat fiind faptul că în urmă cu câţiva ani, când l-a cunoscut, a primit o propunere de colaborare la revista “Flacăra”, pentru ca o parte din lucrările sale să fie publicate. „Ce m-a impresionat atunci a fost omul Adrian Păunescu şi asta a derulat în mintea mea ideea de a face un portret. Chiar mă gândeam cu mult timp înainte de a-l cunoaşte că personalitatea şi dimensiunea actului său de creaţie se apropie foarte mult de pictură şi că merită să fie imortalizat într-un portret care, cred eu, îl reprezintă cel mai bine. Tehnica este ulei pe pânză. Totul a pornit de la schiţe, am trecut prin mai multe variante şi am rămas la aceasta care mi s-a părut cea mai corectă şi cea mai expresivă, adică omul şi artistul Adrian Păunescu”, a explicat artistul plastic Paul Tudor-Balş, aşteptat la Craiova, anul viitor, când împlineşte 60 de ani, cu o expoziţie retrospectivă.

Dumitru Constantin, ziarist: «Este un eveniment dedicat colegului meu de grupă din anii ’63 – ’68 ai Filologiei bucureştene, un eveniment artistic datorat unui băiat din Balşul meu natal, ale cărui două tablouri se găsesc şi la mine în casă. În acelaşi timp, este un eveniment uluitor de sponsorizare, atât de unic în România de astăzi, România – balada celor care vor să parvină etern, datorat celor 5 familii din atât de importante regiuni ale acestei ţări, uneori atât de oropsite. Vă mărturisesc că am o emoţie deosebită şi mă simt onorat să-l omagiez pe... uneori colegul meu de bancă, pentru că el prefera să nu stea în bancă atunci când venea la cursuri sau seminarii. Îi datorez şi două cărţi dintre cele semnate de mine în paginile revistei „Flacăra”, deşi eu eram redactor la revista „Lumea”».

«Ce şi-a ales Paul Tudor – un pictor pentru care nici o tehnică a unui curent artistic al secolului al XX-lea nu este necunoscută, de la postimpresionism, cubism, realism, suprarealism, abstracţionism – a fost o atitudine specifică marelui poet, tribunului Adrian Păunescu. Tabloul este monumental prin punerea în pagină, prin veşmintele care sugerează toga, prin gestul larg al unei exclamaţii scenice parcă spunând „Privesc către viitor”, cu acei ochi albaştri, liniştiţi», a adăugat directorul Muzeului de Artă din Craiova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dispariţia lui Adrian Păunescu, prevestitoare pentru destrămarea „iubirii alb-albastre” în Bănie?

Matematician, antrenor al echipei de fotbal Gaz Metan Mediaş şi iubitor al universului liric păunescian până la a-şi fi botezat fiica după o poezie a maestrului, Cristian Pustai s-a implicat fără rezerve în donaţia către Muzeul de Artă. «Îmi pare rău că vorbim tot timpul la trecut despre oameni valoroşi. Spunea cineva că în acest tablou poetul seamănă cu un patriarh, dar la fel de bine putea să fie şi preşedintele federaţiei de fotbal, pentru că, pe lângă altele, fotbalul era una dintre marile lui pasiuni. Din păcate, dispariţia lui se leagă şi de dispariţia Craiovei de pe scena fotbalistică şi regret că s-a întâmplat aşa. M-a fascinat din copilărie, l-am iubit, nu l-am cunoscut, dar îmi pare bine că sunt aici să-l omagiez. Poate că, nu întâmplător, pe fetiţa mea o cheamă şi Hiperboeea (n.r. – după o poezie de-a lui Păunescu, „Emigranta Hiperboree”)».

LAVINIA ILINA şi ALINA DRĂGHICI

1 COMENTARIU

  1. Cred si eu ca este vorbaa de un fapt rar intalnit in Romania de azi. Si,totodata, cred ca la fel de frumos este gestul ziarului dvs, care a reflectat cum se cuvinee evenimentul. Felicitari tuturor! Cu darag, ing. Radu Ionescu

Comments are closed.