Tudorel Toader: ‘Actualul ministru al Justiției nu este ministru al Justiției’

0
599

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, rector al Universității din Iași, a vorbit, joi seara, despre ce vrea să știe Comisia de la Veneția despre modul în care Avocatul Poporului a fost revocat. Toader l-a taxat și pe actualul ministru al Justiției, Stelian Ion.

”Comisia de la Veneția a cerut să arate acea evaluare obiectivă, care au fost încălcările Constituției și de lege. Actualul ministru al Justiției nu este ministru al Justiției, dacă a delegat competențele.”, a spus Tudorel Toader la România TV.

Fostul ministru al Justiției, a vorbit şi despre rolul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în justiția din România și de ce nu ar trebui desființată, așa cum prevede proiectul actualei coaliții de guvernare.

„SIIJ a trecut prin controlul de constituţionalitate. CCR a zis că e o garanţie de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Noi toţi ştim că într-un stat de drept, cum pretindem că suntem noi astăzi, un standard de protecţie a drepturilor, libertăţilor fundamentale odată atins, nu poate fi coborât.

SIIJ are un rol preventiv, pe de o parte. Are rolul de a ancheta eventualele infracţiuni care ar putea fi săvârşite de magistraţi, dar ea e normal să funcţioneze în afara corpului magistraţilor, să nu ne anchetăm noi pe noi, să nu facă faţă din structura Parchetului, a Ministerului Public.

Sunt atâtea erori judiciare, că sunt atâţia oameni nevinovaţi care au stat prin puşcării ani de zile. În momentul în care eu, ca minitru al Justiţiei, am iniţiat modificările legilor justiţiei şi când am propus să se introducă răspunderea magistraţilor, toată lumea a sărit nemulţumită de o astfel de perspectivă.

Ai, pe de o parte, erori evidente. Ai încălcări ale drepturilor şi libertăţilor, dar nu vrei să antrenezi şi răspunderea celor care comit astfel de abuzuri, răspundere care ar fi de natură să prevină săvârşirea unor astfel de fapte”, a mai spus Tudorel Toader, făcând referire la proiectul de desfiinţare a SIIJ, promovat de Stelian Ion şi politicienii promovaţi de USRPLUS, conform Româniatv.net.