În timpul unui Campionat European atractiv, primul amical al Universităţii Craiova a fost un adevărat supliciu. Am văzut acelaşi joc lipsit de orizont, etalat de când grecul Ouzounidis a preluat Ştiinţa, am văzut o echipă care s-a chinuit să treacă în jumătatea adversă, am văzut un alte experimente stupide ale grecului, iar scorul final, 2-0 pentru ruşii de la FC UFA, a fost onorabil, faţă de ce s-a întâmplat pe teren. Locul 13 din prima ligă din Rusia în sezonul trecut, o echipă mai degrabă modestă (inclusiv pe transfermarkt, cota ruşilor este cu 10 milioane de euro sub cea a Craiovei), a controlat partida, a marcat prin atacantul Gamid Agalarov (10, 58), şi a mai avut alte ocazii mari, chiar şi o bară pe final de joc. Craiova a ajuns de trei ori în careul advers pe parcursul jocului, având semiocazii la finalizările lui Ofosu, Markovic şi Mamut, şi nu a reuşit să tragă vreun şut pe poartă!
Universitatea a jucat fără câţiva jucători de bază în acest amical, dar acum posedă un lot complet, cu dubluri pe posturi şi este jenant să se prezinte astfel, chiar şi într-un meci de verificare. Nu ne aşteptam la minuni, ţinând cont de ce ne-a arătat grecul în play-off, când a strâns 3 puncte din cele 6 meciuri cu Clinceni, Botoşani şi Sepsi, dar să continui într-o asemenea manieră este incredibil, nu există nicio speranţă pentru sezonul următor. Dacă tot faci un efort financiar să aduci un antrenor, mergi la sigur cu un Olăroiu, Petrescu, dar să continui cu acest elen este pur şi simplu demoralizant.
Văzând probabil că tendinţa din fotbalul european, inclusiv la turneul final din această perioadă, este folosirea aşezării cu 3 fundaşi, Ouzunidis a experimentat şi el acest sistem. L-a vârât pe Screciu între Bălaşa şi Constantin, dar modulul a fost mai degrabă 5-2-3, fiindcă benzile erau asigurate de Vlădoiu şi Mitran, jucători cu profil defensiv, care nu prea ştiu ce să facă atunci când trec în jumătatea adversă. Iar şocul serii a fost utilizarea lui Dan Nistor ca “9 fals”. După ce l-a folosit pe Cicâldău atacant stânga şi pe Căpăţână fundaş dreapta în unele meciuri din sezonul trecut, grecul şochează din nou, trimiţându-l pe Dan Nistor vârf de atac! „Ceapă” a fost coborât din nou la mijloc pe final, după „năstruşnica” tentativă al antrenorului elen, care nu pare să priceapă nici acum profilul jucătorilor săi.
De jena evoluţiei alb-albaştrilor şi a rezultatului, comentatorii amicalului au vorbit pe final despre condiţiile foarte bune din cantonamentul din Austria şi despre antrenamentele dure de care au parte alb-albaştri. Asta deşi însuşi Nistor precizase că nu a avut parte de un cantonament mai uşor vreodată, iar oricum adversarii se află în acelaşi stadiu al pregătirii, deci şi ei ar trebui la acelaşi nivel de oboseală. Condiţiile poate că sunt foarte bune, lotul pare unul echilibrat, dar Ştiinţa nu a mai făcut un meci bun de mult timp, indiferent că a fost unul amical sau finala Cupei României. Mai în glumă mai în serios, va fi greu pentru Mihai Rotaru să păstreze “sămânţarii” dacă va rămâne cu acelaşi staff tehnic. Supercupa poate fi predată de pe acum CFR-ului, iar Laci şi Podgorica, oricare ar fi, trebuie să fie liniştite, fiindcă Lokomotiv Tbilisi nu va fi cea mai mare umilinţă din ultimii ani pentru fotbalul românesc.
În amicalele din Austria, Universitatea Craiova va mai întâlni echipele: WSG Swarovski Tirol (Austria), pe 29 iunie, SV Horn (Austria), pe 2 iulie și Olympiacos Pireu (Grecia), pe 3 iulie.
Universitatea Craiova – FK UFA 0-2 A marcat: Agalarov 10, 58.
Universitatea Craiova: Pigliacelli (65 Lazar) – Vlădoiu (77 Benga), Bălaşa, M. Constantin, Mitran (89 Sala) – Mateiu (77 Danciu), Bic – Gustavo (65 Mărieş), Nistor (89 Croitoru), Ofosu (65 Mamut) – Markovic (46 Screciu). Antrenor: Marinos Ouzounidis.
FC UFA: Belenov – Juravlev, Jokic, Pliev – Miletic, Mrzljak, Ivanov, Golubev – Kamilev, Agalarov, Saplinov. Au intrat: Cernov – Nikitin, Bizoza, Fiscenko, Botata, Kukushkin, Zhamaletdinov. Antrenor: Aleksei Stukalov.
Ca de obicei, cronica foarte pertinenta. Este greu de inteles fenomenul care se intampla la Stiinta, se baga bani, se aduc jucatori, dar se autosaboteaza banca tehnica. Experimentele prin papuris (sic!), cu antrenori si sisteme de joc nu fac decat sa se piarda an de an trofee, dar si rabdarea supprterilor. Grecul nu e super puternic stie sistemul lui 4-2-3-1, asa la nivel dentrecut clasa, nu de olimpiada. Ariciul, cerandu-i un pretentios si imposibil 3-4-3, practic, va termina un nou campioonat din primele etape, ca sa nu mai zic de aventura in Europa.
Un Dan Petrescu ar costa 300 000 de mii in plus pe an, bani scosi sintr-o calificare in turul 3 in Europa, sa nu mai zic despre clasarea mai buna in Romania, grupa Europa Conference, valoarea crescuta a jucatorilor. E bizar ca noi vedem solutia simpla pentru Stiinta: antrenor si atat. Ariciul nu vede, nu aude. De la plecarea lui Mangia se mimeaza antrenoratul, cu un fotbal poticnit, la noroc si la alibi.
Mintea cea din urma a Ariciului, sa speram ca vine rapid, cam asa, pe 11 iulie, dupa ce ne face Sumudica de un trofeu, care pare pierdut inainte de meci.
Comments are closed.