Vin furtunile, iar ISU Dolj atrage atenţia

0
534

Un Cod Portocaliu de vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante a fost emis de către meteorologi, vineri, judeţele din Oltenia fiind vizate de aceste fenomene.

Avertizarea intră în vigoare vineri, la ora 14.00 şi va fi valabilă până sâmbătă la 6.00. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp, spun meteorologii. Tot astăzi, pentru zona Olteniei, este în vigoare un cod portocaliu pentru val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade. În acest sens, Inspetoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” Dolj a a emis un cod de măsuri, aplicabile în cazul producerii unor fenomene atmosferice extreme, pe care îl redăm.

MĂSURI ÎN CAZUL PRODUCERII UNEI FURTUNI

 

  1. ÎNAINTE DE FURTUNĂ:

– Întrerupeți orice activități în aer liber.

– Intrați în locuință, într-o constructie ori într-un autoturism(deși s-ar putea să fiți rănit în cazul în care trăsnetul lovește mașina, sunteți mai mult protejat în interiorul vehiculului decât în exterior).

– Închideți ferestrele și ușile.

– Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate.
– Utilizai telefoanele cu fir doar în situații de urgentă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

– Deconectați aparatele și alte echipamente electrice precum computerele și aparatele de aer condiționat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
II. ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI:

– Atunci când simțiți că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger.
– Așezați-vă ghemuit la pământ. Puneți-vă mâinile pe urechi și cap, iar capul între genunchi.

– Faceți-vă o țintă cât mai mic posibilă și reduceți contactul cu pământul.

– Nu vă întindeți pe pământ.

– Evitați: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcațiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de ferma, motociclete, biciclete, etc.

– Evitați drumurile inundate(mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturim.

– Dacă vă aflați în pădure, cautați adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți.
– Dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zona joasă precum o vale.
– Dacă sunteți pe un lac, ajungeți la mal de urgență și adăpostiți-vă imediat.
III. DUPA FURTUNA:

– Aveți grijă la firele de curent electric căzut(mai ales în apă), poduri avariate parțial sau total, arbori sau clădiri afectate de furtună.

– Dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet, solicitați imediat ajutorul medicului la numărul de urgență 112!

– Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce pot provoca stop cardio-respirator.

– Dacă sunte-ți instruit, aplicați proceduri de resuscitare cardio-respiratorie(compresi toracice externe și ventilație artificială).