Bazarul Craiovei se acoperă cu vitralii

0
80

bazar (1)Autorităţile locale au început să monteze acoperişul Bazarului din Centrul Vechi al Craiovei. Primele vitralii au apărut de câteva zile şi schimbă deja peisajul, spre încântarea craiovenilor, care par să fie mai interesaţi de cum arată acest mic culoar de trecere ce a fost multă vreme abandonat.

Noul acoperiş este realizat din vitralii, care, potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu, sunt inspirate din arhitectura de interior a restaurantului Minerva. Stilul acesta nu a fost chiar pe placul arhitecţilor din Craiova, care, ironia sorţii, chiar îşi au sediul în acel bazar. Înainte ca autorităţile să înceapă şantierul, aceştia şi-au dat cu părerea despre acest detaliu. Considerând-o nepotrivită, arhitecţii au sugerat că ar fi mai bine să abandoneze ideea vitraliilor, care nu şi-ar avea rostul într-un centru vechi de început de secol XX şi, cu atât mai mult, într-un bazar care, la origine, a fost o curte interioară.

O surpriză plăcută pentru craioveni

Autorităţile nu doar că nu au renunţat la idee, dar au şi început să o pună în practică. Lucrările nu au început chiar demult şi s-a realizat doar o mică parte din acoperiş, însă craiovenii care trec pe acolo deja au remarcat bucăţile colorate prin care se filtrează lumina. Privindu-le, oamenii cred că, dincolo de partea estetică, este un lucru bun că se termină renovările începute în acest bazar, care rămăsese precum o coadă de topor în tot centrul vechi. „Mie mi se pare că este un acoperiş frumos cu toate aceste culori, dar cel mai important este faptul că şi-au amintit să termine şi de această zonă”, ne-a mărturisit, ieri, un pensionar care intra la un plafar din vecinătate.

Va găzdui o mică galerie de artă

Când acoperişul cu vitralii colorate va fi montat pe toată lungimea, Bazarul Craiovei va fi gata pentru a deveni un loc al artiştilor. Potrivit primarului Olguţa Vasilescu, acolo vor fi direcţionaţi comercianţii de obiecte de artă care îşi vor putea vinde marfa în spaţiile disponibile de o parte şi de alta a bazarului. Alături de magazinele în care se vor găsi tablouri scumpe, dar şi suveniruri, bazarul va fi pregătit să găzduiască şi expoziţii de pictură sau de fotografie, artiştii putând să-şi expună creaţii pe pereţii clădirilor. Atmosfera va fi plăcută şi la căderea serii, deoarece şi aici pavimentul este prevăzut cu mici luminatoare.bazar (3)

Plante pentru împrospătarea aerului

Rămâne, totuşi, o problemă pe care şi craiovenii o ridicau ieri: mirosul urât care încă se simte în acel loc. Deşi s-a montat un alt pavaj, mirosurile fetide încă mai lâncezesc între acei pereţi. La fel şi uşorul iz de igrasie care se degajă din zidurile în care s-a infiltrat mult timp apa ploilor. „Ar trebui să facă şi ceva cu mirosul de urină de aici. Când este cald, se simte foarte rău. Poate că ar trebui să-l păzească, fiindcă se adăpostesc tot felul de oameni ai străzii pe aici”, spunea, ieri, o doamnă care se afla în trecere prin bazar. Alţii dădeau ca soluţie să se spele mai des cu apă bucăţile de pavaj sau să se aşeze, din loc în loc, ghivece cu flori şi plante verzi pentru a împrospăta aerul.