Indemnizaţia de şomaj se solicită în statul unde persoana în cauză a avut ultimul loc de muncă

0
401

O persoană care beneficiază de indemnizaţie de şomaj în România poate primi în continuare acest drept chiar dacă se deplasează în alt stat membru pentru a-şi căuta un loc de muncă, cu condiţia să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă la serviciul public de ocupare din statul în care se deplasează. Perioada de acordare a acestui drept este de maximum 3 luni, cu posibilitate de extindere până la maximum 6 luni.

„Trebuie precizat faptul că o persoană care a desfăşurat activităţi lucrative şi a fost asigurată pentru şomaj în cel puţin două state membre UE poate beneficia de indemnizaţie de şomaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Principiul totalizării se aplică cu condiţia să fi lucrat şi să fi fost asigurat ultima dată în ţara în care se solicită acordarea indemnizaţiei. Aceasta înseamnă că acordarea indemnizaţiei de şomaj se solicită în statul unde persoana în cauză a avut ultimul loc de muncă, şi nu în statul de origine”, se precizează într-un comunicat de presă al AJOFM Dolj.

Atunci când condiţia privind stagiul minim de cotizare pentru şomaj prevăzut de legislaţia statului mem­bru în care se solicită indemnizaţia nu este îndeplinită, ultima perioadă de asigurare se cumulează cu perioada de asigurare realizată anterior în România şi vice-versa.

Aneta Bădulescu, consilier superior în cadrul AJOFM Dolj, a subliniat într-un comunicat de presă remis redacţiei că acest principiu nu se aplică lucrătorilor transfrontalieri (au domiciliul în România, dar lucrează într-un alt stat şi se întorc acasă în fiecare seară sau cel puţin o dată pe săptămână), care solicită întotdeauna acordarea indemnizaţiei în statul de domiciliu.

Document care certifică perioadele de asigurare

Există, totodată, şi un document care certifică perioadele de asigurare ce vor fi luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj. Este vorba de documentul U1, dar şi formularele de tipul E 301 şi E 302. „Până la data de 1 mai 2014, instituţiile competente pot continua să folosească formularele E 301 şi E 302. Astfel, certificarea perioadelor de asigurare se poate face cu formularul E 301. De asemenea, informaţiile referitoare la veniturile membrilor de familie (soţ/soţie, copii) cu domiciliul în România ai şomerului din alt stat membru, care pot fi luate în considerare în vederea stabilirii cuantumului indemnizaţiei de şomaj în acest stat, se certifică cu formularul E 302”, se mai specifică în comunicatul respectiv.

Cuantumul, în funcţie de prevederile legislaţiei naţionale

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene au mai spus că dacă se solicită indemnizaţia de şomaj în România, cuantumul şi durata de acordare a acesteia se va sta­bili conform prevederilor legislaţiei naţionale. „Totalizarea perioadelor de asigurare realizate în două sau mai multe state membre nu înseamnă că veţi beneficia automat de indemnizaţie de şomaj. Pentru a beneficia de acest drept, pe lângă condiţia stagiului de cotizare trebuie să îndepliniţi şi celelalte condiţii prevăzute de legislaţia română. Cuantumul indemnizaţiei se va calcula exclusiv pe baza veniturilor obţinute pentru ultima activitate desfăşurată în România”, a mai spus consilierul superior al AJOFM Dolj, Aneta Bădulescu.