Formaţia de muzică veche „Trei parale” cântă, astă-seară, la Craiova

0
633

Muzeul Olteniei vă invită astă-seară la o oră de muzică poporană, în cadrul manifestării „Ora de muzichie”, cu formaţia „Trei parale”. Evenimentul se desfășoară cu începere de la ora 19.00, iar intrarea se face pe bază de invitaţie.

 „Trei parale” grupează tineri atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei,  ţigani etc.).  Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză), etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată  cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi. Ceilalţi doi membri ai formaţiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie).

Potrivit site-ului formației, în demersul de reconstituire a acestui univers muzical, cei patru muzicieni se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume intitulate „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.

Grupul „Trei parale” a participat la festivaluri medievale (Sighişoara, Mediaş, Zalău, Braşov) şi de muzică veche (Bucureşti), la festivaluri de teatru (Câmpina, Paşcani), la evenimente româneşti în străinătate (Transditions”, Bruxelles, 2006; Întâlniri culturale pe Dunăre”, Budapesta, 2009). Activitatea concertistică a formaţiei s-a materializat și în două albume: „Bazar” (Green Records, București, 2008) și „Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea” (Ethnophonie, Fundația „Alexandru Tzigara-Samurcaș”, 2012).