“Sport pentru copii și tineri privați de libertate”

0
532

Un proiect al Fundației Terre des hommes România a facilitat dialogul dintre aproximativ 70 de copii și tineri privați de libertate și cinci mari sportivi români. Pavel Badea (fost fotbalist), Iulian Stamate (handbalist), Dan Andrei Savenco (handbalist), Gabriel Manu (antrenor de fotbal) si Andrei Roșu (sportiv de anduranță) le-au explicat acestora că sportul este un mijloc de dezvoltare personală (fizic, psihologic sau profesional) și de reabilitare.

În ultimele patru luni, Fundația Terre des hommes România a fost în dialog săptămânal cu copii, tineri și profesioniști din Centrul de Detenție Craiova, Centrul de Detenție Tichilești (Brăila),  Centrul Educativ Târgu Ocna (Bacău),  Centrul Educativ Buziaș (Timiș).

Întâlnirile – desfășurate online – au avut succes și au devenit un dialog amical, în ciuda faptului că s-au desfășurat sub supraveghere. Tinerii au fost curioși să afle de la sportivi cum pot învinge tentațiile și la cine pot apela pentru a practica anumite sporturi odată ce vor fi eliberați. La aceste întâlniri facilitate de centre au participat aproximativ 70 de copii și tineri, iar alți 200 vor avea acces la înregistrări cu ajutorul personalului.

În cealaltă componentă a proiectului (activitățile de formare) a fost implicat personalul care lucrează cu tinerii și copiii din cele patru centre: comisari, subcomisari, agenți, inspectori, asistenți sociali, psihologi, educatori, personal de supraveghere. Aceștia au participat la sesiuni de instruire și coaching, astfel încât să aplice metode de educație prietenoase și practice, bazate  pe mișcare și sport.  În plus, au fost consolidate competențele lor personale, sociale, metodologice și tehnice.

“Sport pentru copii și tineri privați de libertate” este un proiect derulat de Fundația Terre des hommes și finanțat prin programul “În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Tinerii din centrele educative și din centrele de detenție au puține șanse de a-și dezvolta abilitățile sociale și profesionale. Izolarea amplificată de măsurile sanitare își pune amprenta asupra lor, mai ales dacă se confruntau deja cu tulburări emoționale sau traume. Lipsa unui program constructiv riscă să-i mențină pe aceeași pantă a infractionalității, îndepărtându-i și mai mult de reabilitare și reintegrare.

Conform cifrelor oficiale (din data de 31.12.2020, de la Autoritatea Națională a Penitenciarelor), în cele două centre de detenție din Craiova și Tichilești sunt găzduiți 338 de copii și tineri, iar în cele două centre educative din Buziaș și Târgu Ocna – 204.