Preşedintele BVB, dr. Lucian Anghel: „România are cel mare dividend din lume, 7%”

0
565

universitate (2)România se află pe primul loc în lume cu un dividend de 7% acordat la investiţiile pe bursă, devansând Kuweit şi Bahrain, a precizat, ieri, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul conferinţei „România Investeşte”, organizată de Centrul de Cercetări Bancare şi Financiare al Universităţii din Craiova. În deschiderea evenimentului, desfăşurat la Aula Magna a Facultăţii de Drept din Craiova, prof. dr. Cristi Spulbăr a precizat că  prezentarea desfăşurată în cadrul programului Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor  „Educaţia financiară – provocări şi soluţii”, este înscrisă în suita de manifestări care marchează 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova.

La eveniment au participat personalităţi marcante din domeniul financiar-bancar – dr. Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, care a susţinut prelegerea cu tema „Piaţa de capital din România – evoluţie şi perspective” şi  Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, care a prezentat tema „Proiect România investeşte”. Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spânu, a precizat că inovarea este unul dintre obiectivele instituţionale principale ale instituţiei de învăţământ superior.

 universitate (1)„După 70 de ani, o spun cu mândrie, Universitatea din Craiova este cea mai importantă resursă de cunoaştere, de creativitate şi de inovare din această regiune. Plusul de inovare pe care Universitatea noastră îl produce pentru Craiova şi pentru regiunea Olteniei este unul dintre principalele obiective instituţionale. Universitatea din Craiova a devenit un centru strategic al economiei regionale şi promotor al principiilor economiei competitive. Instituţia noastră a fost creată de personalităţi vizionare, care au înţeles necesitatea de a întemeia aici societatea ştiinţei, un pol de creştere a inteligenţei şi de atractivitate. La rândul nostru, avem misiunea de a construi o societate sănătoasă, pe temeiul unui învăţământ din ce în ce mai performant. Conferinţa de astăzi (n.r. ieri) se înscrie pe această direcţie. Proiectele educaţionale derulate de Universitatea din Craiova în parteneriat cu instituţii financiare din ţară şi străinătate, contribuie la creşterea gradului de educaţie financiară, atât la nivelul studenţilor, cât şi la nivelul întregii comunităţi. Educaţia Financiară devine din ce în ce mai importantă. Oamenii au nevoie de suport care să le permită să acceseze informaţiile de natură economică şi financiară. Educaţia Financiară este importantă pentru fiecare familie care trebuie să ştie cum şi când să-şi cumpere o casă de exemplu sau cum să-şi asigure şi un venit când ne gândim şi la pensie”, a subliniat rectorul Universităţii din Craiova.

„Un moment al asumării noastre pentru viitor”

universitateProf. univ. dr. Nicolae Sichigea, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a salutat şi domnia sa prezenţa reprezentanţilor BVB şi Erste Asset Management şi a spus că instituţia de învăţământ superior pe care o reprezintă, în atingerea obiectivelor sale strategice de asigurare a unei oferte educaţională adaptată formării de specialişti, capabili să răspundă provocărilor globalizării economiei mondiale, organizează periodic conferinţe, seminarii cu specialişti din instituţii financiare de prestigiu.

«În această serie se încadrează şi manifestarea ştiinţifică de astăzi, din cadrul programului „Educaţia financiară – provocări şi soluţii”. Anul trecut  Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a sărbătorit 50 de ani de învăţământ economic la Craiva, prilej de bilanţ al activităţii dar şi un moment al asumării noastre pentru viitor, ca să ne menţină în top 5 al facultăţilor de economie. Evoluţia Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor este spectaculoasă, atât în ceea ce priveşte programul de studiu, cât şi celălalt activităţi, cât şi numărul cadrelor didactice şi de cercetare pe care le are…», a subliniat prof. univ. dr. Nicolae Sichigea.

Asta înseamnă să nu pui toate ouăle în acelaşi coş

universitate (4)Preşedintele BVB, dr. Lucian Anghel, prezent la eveniment, a precizat că investitorii pe piaţa de capital şi-au dublat investiţiile în euro, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%. Din punct de vedere al randamentului pentru investitori, România s-a clasat, în perioada 2012-2016, pe locul doi, cu un procentaj de 97% în euro, depăşind Germania, dar şi alte ţări dezvoltate.  Reprezentantul BVB i-a îndrumat pe studenţii prezenţi la conferinţă să nu investească într-un singur loc, ci să investească în mai multe instrumente, de la acţiuni, la depozite, la titluri de stat, la fonduri mutuale. Totodată, dr. Lucian Anghel a mai spus ieri, la Craiova că sunt case de cercetare care susţin că România are cel mare dividend din lume, 7-8%, pe locul 2 fiind Kuweit, iar pe trei Bahrain „Cred că sunt singurele date economice în care noi depăşim aceste ţări pentru nişte companii care activează în zona utilităţilor, energie şi bănci. Acest lucru înseamnă că, dacă preţul acţiunilor scade cu 5%, dividendul totuşi acoperă scăderea acestui preţ al acţiunilor, pentru că se pot pierde nişte bani — este o investiţie, nu un depozit — dar în general se pot câştiga. Oamenii în general pot risca o parte din bani, dar asta înseamnă să nu pui toate ouăle în acelaşi coş. Nici să nu le pui pe toate în acţiuni şi nici pe toate în depozite bancare, ci cât mai diversificat. Depozitele bancare sunt foarte sigure, dar dobânda o ştim cât este pentru că şi inflaţia este foarte mică. Puţini români ştiu că în 5 ani de zile, în echivalent euro, s-au dublat investiţiile pe bursă, până în decembrie 2016. De exemplu, cei care au investit 100 euro la 1 ianuarie 2012, până în decembrie 2016 aproape şi-au dublat investiţia, ceea ce este foarte mult. Practic, indicele principal este peste nivelul de dinainte de criză, dacă mai adăugăm şi dividendele… Faţă de un apartament cumpărat în 2008 investiţia pe bursă a fost mult mai rentabilă în această perioadă dificilă plus că este mai lichidă, oricând o poţi vinde. Se pare că real estate-ul revine pe val, numai că nici bursa nu trebuie ocolită. Investiţiile pe bursă înainte de criză şi, în prezent, au fost mai bune decât cele în real estate”, a explicat preşedintele BVB.

Puţini sunt însă cei care ştiu exact ce este un Fond de Investiţii

universitate (3)Erste Asset Management a elaborat primul studiu cu privire la Fondurile de Investiţii din România şi a lansat anul trecut ghidul „România Investeşte“. Acesta este un ghid care explică ce este, cum funcţionează, care sunt principalele tipuri şi în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii. Studiul relevă că pentru români nevoia de protecţie financiară este în strânsă legătură cu dorinţa de a avea un suport în momente neprevăzute sau dificile, mai degrabă decât grija faţă de viitor. În timp ce 47% dintre respondenţi deţin depozite de economii mai vechi de 3 ani de zile, majoritatea respondenţilor dau crezare unui mit eronat: acela ca pentru a investi într-un fond de investiţii trebuie să deţii sume mari de bani. Astfel: 55% consideră că nu au îndeajuns de mulţi bani pentru a investi şi 34% nu se considera îndeajuns de informaţi pentru a investi. Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management a explicat ieri, la Craiova, că dintre românii care investesc in fonduri de investiţii, majoritatea copleşitoare, de 88% consideră că fondurile de investiţii pot aduce un câştig superior produselor de economisire.

Puţini sunt însă cei care ştiu exact ce este un Fond de Investiţii sau cum funcţionează el. De aceea am gândit un program de educaţie financiară şi un ghid de investiţii “Romania Investeşte” in care am explicat fiecare termen, fiecare produs, fiecare mit, astfel oricine să poată decide singur dacă investiţiile sunt potrivite, când şi în ce să investească.  Majoritatea ar direcţiona un surplus financiar semnificativ în investiţii imobiliare, terenuri sau achiziţia unei case (aproximativ 30%) afaceri şi investiţii diverse (aproximativ 24%), călătorii (aproximativ 15%). Astfel, studiul relevă faptul ca românii aleg soluţiile lipsite de riscuri şi preferă investiţiile în bunuri sau active la care au acces permanent şi pe care le pot controla…”, a subliniat Dragoş Neacşu.