Zeci de doljeni, muşcaţi de căpuşe

0
32

În ultimele săptămâni zeci de doljeni au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Unii dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru a preveni apariţia unor afecţiuni mai grave. În aceste condiţii, medicii avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă înţepăturile de căpuşe, mai ales că, în anii trecuţi, acestea au dat mari bătăi de cap specialiştilor, mai multe persoane ajungând la Urgenţă în stare destul de gravă.   

Numai la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova în ultima perioadă au ajuns aproape 100 de doljeni, mulţi dintre ei copii. Acolo unde a fost cazul, medicii din cadrul unităţii sanitare au intervenit şi au îndepărtat căpuşele, apoi au administrat tratamentul specific în astfel de situaţii. Netratate corect, înţepăturile pot cauza afecţiuni grave, cum ar fi boala Lyme, însă specialiştii spun că, deocamdată, anul acesta, în judeţul Dolj nu s-au înregistrat astfel de cazuri.

În schimb, în urmă cu doi ani, au fost suspectate opt cazuri, dar diagnosticate doar două cu Boala Lyme la o persoană în vârstă de 5 ani, din Dioşti, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova.

Anul trecut au fost diagnosticate două cazuri de boala Lyme la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova.

Principalul pericol, boala Lyme

Cei care prezintă semnele unei muşcături de căpuşe trebuie să se prezinte imediat la medicul pentru a primi îngrijirile necesare. Chiar dacă nu orice muşcătură de căpuşă presupune contactarea bolii Lyme, cadrele medicale le recomandă doljenilor să fie prevăzători, pentru că, netratată, afecţiunea se poate agrava. Sfatul este ca în maximum 48 de ore de la înţepătură pacientul să se prezinte la doctor, întrucât, depistată mai repede, boala poate fi vindecată mai uşor. În schimb, diagnosticată târziu, afecţiunea poate aduce complicaţii, iar tratamentul este lung şi neplăcut. Boala Lyme afectează articulaţiile, inima şi care poate conduce la afecţiuni neurologice.

Dacă pe piele sunt descoperite căpuşe, este foarte important, conform sfatului medicilor, ca pacientul să nu încerce să le scoată singur, deoarece, de foarte multe ori, rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras apoi. Pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.

Primele semne ale infecţiei apar la o săptămână

Primele manifestări ale infecţiei apar la aproximativ o săptămână. Într-un prim stadiu se manifestă cu febră, erupţie cutanată, o răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor. În etapa următoare, care poată să apară şi la câteva luni distanţă sau chiar la un an, boala atacă sistemul nervos şi se poate ajunge la paralizie.

Afecţiunea are însă multe simptome asemănătoare cu cele ale altor boli, motiv pentru care este şi greu de depistat, mai ales în situaţia în care cel muşcat de căpuşă nu şi-a dat seama de asta. De altfel, boala este greu de diagnosticat şi după efectuarea analizelor.

Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Există însă şi cazuri în care maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer. Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, dar, uneori, este posibil ca acestea să nu apară. Nu degeaba Lyme este supranumită şi „boala cu 1.000 de feţe”.

Pentru a preveni pe cât posibil înţepăturile de căpuşă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică le recomandă doljenilor să folosească spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele sau să evite să se aşeze direct pe iarbă. De asemenea, un alt sfat de luat în considerare este acela de a examina pielea  la câteva ore după expunere şi, în special, seara la duş. Nu în ultimul rând, trebuie acordată o atenţie sporită animalelor de companie, întrucât pot transmite căpuşele.