Ştiinţa, triumfătoare în fieful campioanei

0
227

În pericol să părăsească timpuriu lupta pentru titlu, Ştiinţa s-a dezmeticit şi a tras la indigo victoria din Gruia din play-off-ul precedent. Ca şi atunci, alb-albaştrii au condus, se puteau desprinde, dar au fost egalaţi şi pe final au dat lovitura decisivă, când nu mai aveau jocul sub control. Noutatea a fost că Universitatea a marcat cele două goluri din faze fixe,  tocmai specialitatea campioanei, care, de altfel, egalase şi ea tot din astfel de situaţie.

Deşi Ştiinţa a avut posesia din start, CFR a fost aproape de gol, prin Chipciu, venit de pe bancă neîncălzit suficient pentru a deschide scorul. Replica a venit pe o lansare perfectă a lui Nistor pentru Bancu, a cărui centrare ratată putea deveni gol. Oltenii au rămas sus, cu folos. Marius Constantin, protejat de Mamut la cornerul executat de Cicâldău, a ratat a treia mare ocazie în ultimele două meciuri, numai că Ivan a fost necruţător pe respingerea lui Bălgrădean. Nouarul Ştiinţei putea realiza dubla până la pauză, dar, după ce a preluat excelent, şutul i-a fost barat de mâna lui Manea (n-a fost penalty, deşi cei de la CFR l-ar fi putut cerşi şi pe acesta, dacă faza provenea din careul Ştiinţei).

Încă o ocazie de desprindere au irosit oamenii lui Ouzounidis în debutul părţii secunde, când Ivan l-a lăsat “cu jokerul pe liber” pe Mamut, dar croatul nu e Koljic şi l-a nimerit pe Bălgrădean. Scăpată de cumpănă, CFR a ieşit din matcă şi a fost ea în postura detaşării. Mai întâi, Sigurjonsson a egalat la o minge plimbată nepermis de mult prin careul Ştiinţei, la un corner. Apoi, Ştiinţa a scăpat nevătămată: Camora n-a prins poarta cu “exteriorul”, Păun a fost şi mai aproape de gol, dar numai până la bara transversală, Vinicius n-a repetat pe deplin execuţia cu care egalase în finala campionatului, iar şutul lui Costache a fost diminuat, în drum spre braţele lui Pigliacelli. Aflată în corzi, Ştiinţa a acuzat şi alte probleme de efectiv. Vlădoiu şi Acka s-au accidentat, dar numai primul a putut fi înlocuit. Nu că Ouzoundis ar mai fi avut vreun alt stoper la dispoziţie…

Când Craiova părea mulţumită cu remiza şi resemnată cu pierderea unui alt titlu, Căpăţână a scos un fault în bandă, Nistor a bătut la prima bară, iar execuţia lui Tudorie a fost specială, de vârf veritabil: reluare cu capul, la vinclu, din afara spaţiului porţii. Gol de pus în CV sau de forţat conducerea Ştiinţei să-l cumpere definitiv. Finalul a adus ceva dramatism şi o şansă de egalare pentru Hoban. Aşadar, până acum, în play-off, Ştiinţa a avut mai mari probleme cu vasalele rivalelor la titlu, decât cu contracandidatele propriu-zise. Cine ştie, poate că  singura echipă fără aliaţi va avea parte şi de o recompensă divină, la un moment dat…

PS: Dinspre CFR a parvenit, în miez de noapte, un filmuleţ cu nişte faze adunate de Bilaşco şi ceilalţi ciraci racolaţi de Dan Petrescu, care pretindeau că au fost dezavantajaţi de Haţegan în meciurile cu Craiova. Fazele erau puerile, evident, dar nu am vizionat în acel scurt-metraj şi penalty-ul la Vinicius, aflat în ofsaid, la 1-1, prin care CFR a câştigat practic campionatul trecut, sau golul marcat de Bic în acest sezon în Gruia, care nu a fost acordat.

Mai caraghioasă decât maimuţăreala “saltimbancilor” de la CFR a fost expunerea lui Ion Crăciunescu, “analistul” care a apreciat că a fost penalty la duelul din prima repriză dintre Bancu şi Chipciu. Poate că Louis Van Gaal trebuia să fi fost mai aproape de “Nelu de la Vâlcea” la acea schemă de K1, din finala C1, poate fostul central îşi revenea şi nu mai ajungea să delireze astfel, fluturând ca un lunatic ştampila de “specialist” pusă de Naum şi compania de habarnişti. Şi în cazul lui “nea Nelu” nu ar fi neapărat o mare problemă că este lăsat să-şi verse neroziile public, numai că dumnealui este disperat să le impună tuturor, să le declare litere de lege, iar dacă este contrazis, îi sare muştarul, frustrat că i se pun la îndoială “axiomele”. Neluţule, nu numai că nu te pricepi, “specialistule”, dar eşti şi greţos de părtinitor, mai ales când te pronunţi la fazele în care este implicată Viitorul!

CFR Cluj – Universitatea Craiova 1-2

Au marcat: Sigurjonsson 54 / Ivan 27, Tudorie 88

CFR Cluj: Bălgrădean 4 – Manea 5, Vinicius 6, Burcă 5, Camora 5 – Joca (5 Chipciu) 5, Soares 4 (89 Hoban), Sigurjonsson 7 (69 Păun) 6 – Deac 6, Rondon 4 (46 Debeljuh) 6, Gîdea 4 (46 Costache) 5. Antrenor: Edward Iordănescu.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Vlădoiu 6 (68 Câmpanu) 5, Acka 7, M. Constantin 7, Bancu 6 – Mateiu 5, Nistor 7 – Mitran (4 Camara 5, 68 Vătăjelu 6), Cicâldău 7, Ivan 7,5 (64 Căpăţână) 6 – Mamut 6 (Tudorie) 7,5. Antrenor: Marinos Ouzounidis

Arbitru: Ovidiu Haţegan 7.