Emisiunea de mărci poştale “Faună protejată din România”, de azi în magazinele Romfilatelia

0
348

Emisiunea de mărci poştale “Faună protejată din România” este  introdusă în circulaţie, de astăzi, de Romfilatelia. Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, emisiunea de mărci poştale va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi online – http://romfilatelia.ro/store/. “Tematica Faună se află în topul preferinţelor colecţionarilor de mărci poştale, iar această nouă emisiune va completa colecţiile lor cu imaginile a opt specii de animale protejate”, se arată în comunicat.

Cocoşul de mesteacăn (Lyrurus tetrix), ilustrat pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,60 lei este o specie caracteristică zonelor de la limita superioară a pădurilor montane.

Râsul (Lynx lynx), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei, este felina emblematică a Carpaţilor şi un carnivor extrem de discret, care trăieşte izolat şi evită contactul cu zonele locuite. Este al treilea mare prădător al Europei, după urs şi lup.

Ursul brun (Ursus arctos) ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este cel mai mare carnivor din ţara noastră şi aproape stăpân autoritar al pădurilor de munte, putând fi întâlnit de-a lungul lanţului carpatic, alimentaţia sa omnivoră incluzând şi fructele de pădure.

Cerbul carpatin (Cervus elaphus), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, este un mamifer erbivor de culoare brun – roşcată cu un accentuat dimorfism sexual. Cerbii sunt mai mari decât ciutele şi prezintă spre deosebire de acestea coarne caduce.

Cocoşul de munte (Tetrao urogallus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, este o specie sedentară, poligamă, a cărei arie de răspândire este în cea ocupată de pădurile de molid.

Capra neagră (Rupicapra rupicapra), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei este un căţărător agil, capabilă să sară 2 m în înălţime, 6 m în lungime şi să alerge cu 50 km/h – perniţele copitelor flexibile oferind o aderenţă sigură pe terenul accidentat şi alunecos. Preferă zonele muntoase, de obicei deasupra limitei superioare.

Zimbrul (Bison bonasus) ilustrat pe coliţa dantelată, al cărui timbru are valoarea nominală de 28,50 lei, cunoscut şi sub numele de bizon european, este cel mai greu animal terestru actual din Europa. Un exemplar măsoară aproximativ 2,8 – 3 m lungime şi 1,8 – 2,2 m înălţime şi cântăreşte între 300 şi 920 kg.

Pe setul de două plicuri prima zi este ilustrată Dunăriţa sau Zvârluga de Dunăre, care este un peşte dulcicol reofil bentonic din familia cobitidelor răspândit în cursul de mijloc şi inferior al Dunării de la Bratislava până la vărsare şi cursul inferior al afluenţilor ei: Tisa, Sava, Mureş, Bega, Cerna, Argeş, Jiu, Nera, Olt, Siret, Prut. Este o specie de dimensiuni mici cu lungimea la maturitate de cel mult 10 cm.

Emisiunea de mărci poştale este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre plus 1 vinietă, bloc de 6 timbre şi o coliţă dantelată.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 227 exemplare şi este echipat cu blocul emisiunii (conţinând şase timbre perforate cu manşetă ilustrată), precum şi setul de două plicuri “prima zi”, având ştampila “prima zi” aplicată în clar cu folio. Fiecare element este numerotat de la 001 la 227. (Sursa: Agerpres)