Cartierul chinezesc, motiv de sfadă între autorităţi şi opoziţie

0
287
 
Deşi a fost preluat de ANL, cartierul chinezesc de pe strada „Caracal” continuă să fie un motiv de sfadă între autorităţi şi consilierii din opoziţie. În plenul în care s-a votat bugetul, aleşii locali ai PNL au propus ca apartamentele să fie construite cu bani de la bugetul local, pentru a se evita termenul mare de finalizare. În tot acest timp, reprezentanţii municipalităţii spun că, de fapt, locuinţele se construiesc într-un ritm natural, fiind vorba de un credit ipotecar.
 Profitând de discuţiile pe marginea bugetului, liberalii au venit cu propunerea, în plenul de marţi, ca Primăria Craiova să preia înapoi de la ANL cartierul de locuinţe de pe strada „Caracal” şi să-l construiască în regie proprie, cu bani de la bugetul local. „Vreau să aduc în discuţie acea ruşine pe care o avem pe strada Caracal, un bulevard principal, o fantoma de şantier. Noi am pasat-o la ANL, care ne transmite un termen de 2030, 2080…Să preluăm de la ANL cartierul chinezesc şi să nu mai stăm cu acea ruşine pe strada Caracal“, a spus consilierul liberal, Marian Vasile. Pentru început, alesul PNL a propus autorităţilor să aloce, în acest scop, o sumă de 11 milioane de lei, aşa cum a repartizat şi anul trecut pentru acest şantier. „Aşa cum anul trecut am prins 11 milioane de lei ca noi să spălăm, cu forţe proprii, această dezamăgire a craiovenilor, această sumă ar trebui să se regăsească în acest buget”, a cerut Marian Vasile. Propunerea sa a fost susţinută şi de Flavius Sirop, care a insistat şi el ca municipalitatea să construiască aceste locuinţe pentru a nu-i mai lăsa pe tineri să aştepte.

Primăria Craiova: „Viteza de execuţie depinde de craioveni”
Autorităţile nu doar că nu sunt de acord cu construcţia apartamentelor cu bani de la bugetul local, dar susţin că lucrurile stau cu totul diferit şi în privinţa termenului de finalizare, care nu ar fi deloc atât de avansat. Municipalitatea spune că ANL a făcut o proiecţie a primelor apartamente pentru anul 2023 doar pentru a prelungi termen impus de Ministerul Apărării, prin hotărâre de guvern. „Viteza de execuţie a cartierului de locuinţe este viteza cu care cetăţenii doresc aceste apartamente. Dacă lucrurile se mişcă repede, dacă craiovenii sunt foarte interesaţi şi cerinţa este foarte mare, totul se va mişca mult mai repede”, este de părere primarul Craiovei. Mihail Genoiu a explicat că, fiind vorba de nişte apartamente construite cu credit ipotecar, ANL se va apuca efectiv de lucru în momentul în care un bloc este deja contractat, adică toţi cei care vor să se mute în acel imobil au luat acordul băncii pentru contractarea unui credit ipotecar. „ANL nu rulează banii cuiva, nici măcar ai Guvernului. Aici e vorba de credit ipotecar, se fac apartamentele pe banii solicitanţilor“, a explicat edilul Craiovei.
Primele locuinţe, anunţate pentru anul 2023
Cartierul de locuinţe de pe strada „Caracal” a fost început în anul 2015, dar lucrările au fost sistate anul următor deoarece firma din China a dat faliment. Municipalitatea a preluat toate construcţiile, iar o perioadă s-au căutat soluţii pentru continuarea lor, fiind luată în calcul şi varianta să fie construite, pe loturi, de către primărie. În ultimă instanţă, municipalitatea a apelat la ANL. Spre deosebire de apartamentele pentru tineri pe care le-a construit cu mulţi ani în urmă şi în Craiova, agenţia a anunţat că, de această dată, cartierul va fi construit în sistem de credit ipotecar. Recent, reprezentanţii ANL au transmis municipalităţii o proiecţie a construcţiei celor 1.800 de locuinţe. Primele 250 de apartamente, care se regăsesc în blocul L2, situat chiar la stradă – cel mai avansat dintre toate – vor fi terminate în anul 2023. Pentru restul de 1.550 de locuinţe, reprezentanţii ANL estimează un termen şi mai îndelungat – anul 2030.