Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, despre discursul lui Macron : / „Suveranitatea europeană, o afirmaţie curajoasă ! ”

0
401

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat în primul său discurs în faţa deputaţilor europeni pentru întărirea suveranităţii europene mai puternice decât a fiecărui stat luat în parte, autoritatea democraţiei ca răspuns corect la autoritarism şi s-a declarat de acord cu sporirea contribuţiei la bugetul european cu condiţia utilizării eficiente a fondurilor. În plus, şeful statului francez doreşte să definească o foaie de parcurs pe etape privind uniunea bancară.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a făcut o analiză pe marginea acestui discurs istoric şi a menţionat că prezenţa lui Macron la Strasbourg se înscrie într-o serie de dezbateri între liderii naţionali şi deputaţi europeni stârnind cele mai ample reacţii până în prezent. „Macron a reinterat faptul că Franţa vrea să contribuie mai mult la bugetul Uniunii Europene, doreşte să susţină politica de securitate, politica de apărare comună. Totodată, Franţa doreşte să clarifice până la urmă politica de migraţie a Europei, astfel încât să fie o legislaţie comună în toate statele membre, ceea ce acum nu există şi dă naştere la tot felul de discuţii între statele UE şi a menţionat faptul că trebuie să existe o suferanitate europeană, pe lângă o suveranitate naţională, bineînţeles”, a spus deputatul european.

Preşedintele Franţei susţine schimbarea sistemului de contribuţie

Vicepreşedintele Grupului EPP susţine că afirmaţia despre “suveranitatea europeană” este o afirmaţie destul de curajoasă,m ea fiind lansată într-un moment destul de interesant. „O suveranitate care trebuie să se manifeste în economie, în comerţ, în măsurile împotriva schimbărilor climatice, în energie, în siguranţa alimentară. Europa trebuie să ia măsuri pentru a se întări în faţa provocărilor venite din afara Europei. Nu a spus foarte multe lucruri noi, dar e foarte bine, pentru că în perioada pe care o traversăm că Macron susţine ca statele membre trebuie să contribuie mai mult la buget şi susţine şi schimbarea sistemului de contribuţie. Adică, pe lângă contribuţia naţională pe care acum fiecare stat o dă la bugetul UE, calculată pe baza unui procent din PIB, să existe şi resurse proprii, care înseamnă taxe, fără a inventa alte taxe, cum ar fi de exemplu cele pe digital…”, a subliniat vicepreşedintele Grupului PPE, deputatul european, Marian Jean Marinescu.