Emil Boroghină, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

0
258

Universitatea din Craiova vă invită joi, 26 aprilie, ora 11.00, în Aula „Regele Mihai I al României”, la ceremonia de acordare a înaltului titlului academic Doctor Hooris Causa creatorului şi directorului Festivalului Internaţional „Shakespeare”, Emil Boroghină.

«Numele și reputația domnului Emil Boroghină, actor, Societar de Onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Director Fondator al Festivalului Internațional Shakespeare, președinte al Fundației Shakespeare și vicepreședinte al Rețelei Europene de Festivaluri Shakespeare, fost director al Teatrului Național din Craiova, sunt recunoscute pe plan național și internațional, atât de criticii de teatru, de universitari și shakespeareologi, de jurnaliști cât și de publicul larg», se menționează într-un comunicat de presă al Universității din Craiova.

În 1994, Emil Boroghină a instituit Festivalul Internațional Shakespeare, eveniment care a avut loc o dată la trei ani la primele ediții și o dată la doi ani începând din anul 2006, când Festivalul s-a extins și la București. Festivalul Internaţional Shakespeare, considerat de specialiști drept unul dintre cele mai importante festivaluri din lume și unul dintre cele mai valoroase festivaluri tematice, a prezentat, până acum, spectacole ale unor regizori renumiți puse în scenă de unele dintre cele mai bune teatre și companii.

Reputatul om de teatru Paul Taylor a salutat prima ediţie într-un entuziast articol publicat în The Independent, iar John ELsom a conchis: „Noi nu avem în Marea Britanie festivaluri internaţionale Shakespeare de valoarea celui de la Craiova”.

La precedentele ediţii ale Festivalului, Universitatea din Craiova a acordat titlul Doctor Honoris Casa şi altor mari nume ale teatrologiei mondiale: George Banu (Profesor emerit titular, clasa excepţională, studii teatrale, La Sorbonne – Paris III), Robert Wilson (Watermill Center, New York), Michael Dobson (Shakespeare Institute, University of Birmingham, Marea Britanie) etc.