CSM: Alina Manuela Baciu, judecător la Tribunalul Dolj, exclusă din magistratură

0
306

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, astăzi, că a dispus excluderea din magistratură a Alinei Manuela Baciu, judecător la Secția a II-a civil, de litigii cu profesioniști și cauze de insolvență a Tribunalului Dolj: În şedinţa de azi, 25 aprilie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Baciu Alina Manuela, judecător în cadrul Tribunalului Dolj.

În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. c)  şi f)  din acelaşi act normativ -„atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, respectiv „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu”. Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se arată în comunicatul CSM.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Alina Manuela Baciu a fost exercitată la începutul acestui an, pe 9 ianuarie.

“În ceea ce priveşte abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. c) “atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, s-a reţinut că, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, judecătorul a avut un comportament inadecvat, concretizat într-o atitudine agresivă verbal faţă de preşedintele secţiei şi grefierul de şedinţă, aruncând dosarele prin birou şi pe hol”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare. Reprezentanții Inspecției Judiciare au mai reținut că,  modul de manifestare a magistratului “a fost de natură a crea persoanelor cu care a interacţionat o stare de nelinişte”, iar incidentul nu a avut un caracter singular, existând şi alte situaţii în care Alina Manuela Baciu a avut un comportament inadecvat, a folosit un ton ridicat şi a adresat acuzaţii altor colegi. “Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. f) “refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” s-a reţinut că, în perioada octombrie – noiembrie 2017, doamna judecător Alina Manuela Baciu, deşi s-a prezentat la instanţă, a refuzat explicit participarea la şedinţele de judecată în care a fost programată”, mai precizează Inspecţia Judiciară.