Deşi în cei aproape cinci ani de când este ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii în România a vizitat de mai multe ori Craiova, Excelenţa Sa Paul Brummell a ajuns, ieri, pentru prima dată în vizită la Muzeul Olteniei, arătându-se încântat de tot ce a văzut la Secţia de Istorie-Arheologie. În prezenţa înaltului oaspete s-a deschis expoziţia „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia”, organizată de instituţie în parteneriat cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, ce cuprinde documente, corespondenţă, ilustrate, carte veche şi fotografii. În discursul său, Paul Brummell s-a referit la câteva momente din istorie „care evidenţiază legăturile strânse dintre Marea Britanie şi ce a fost odată Mica Valahie”, accentuând rolul personalităţilor craiovene în promovarea legăturilor bilaterale dintre cele două ţări. „Activitatea lui Nicolae Titulescu la Londra a fost unanim apreciată de diplomaţia engleză”, a spus ambasadorul. Diplomatul român Nicolae Titulescu, una dintre remarcabilele personalităţi ale Olteniei, este, de altfel, figura centrală a expoziţiei deschise ieri. Vizita la Craiova a Excelenţei Sale Paul Brummell a fost prilejuită de desfăşurarea campaniei de diplomaţie culturală #BritainInRomania.
A vizitat pe îndelete toate expoziţiile Secţiei de Istorie-Arheologie!
Vizita Excelenţei Sale Paul Brummell la Muzeul Olteniei a fost apreciată ca „un moment deosebit în istoria instituţiei” de managerul Florin Ridiche. Întâmpinat româneşte la intrarea în muzeu, cu pâine şi sare, ambasadorul Paul Brummell s-a arătat jovial în discuţiile cu elevii de la câteva licee craiovene care au venit să-l cunoască şi şi-a acordat destul timp să viziteze expoziţiile Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.
De la cea recent deschisă, „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia”, chiar şi-a luat notiţe, studiind cu atenţie documentele din vitrine – cărţi vechi, corespondenţă, fotografii ale lui Nicolae Titulescu şi Ecaterinei Titulescu, afişele reprezentaţiei la Craiova a trupei de atleţi englezi N. Croft şi J. Attenbury din 1841, mai multe adrese ale Agenţiei Consulare a Marii Britanii în Mica Valahie către Prefectura judeţului Dolj ori Planul oraşului Craiova din 1902 întocmit de inginerul britanic H. Lindley. „Am fost surprinşi să găsim atât în patrimoniul Muzeului Olteniei, cât şi în arhiva Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale importante documente despre relaţiile româno-britanice”, a mai spus Florin Ridiche. Reprezentantul diplomatic a primit, cu acest prilej, şi salutul de bun venit al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Dolj Oana Bică.
De la „condiţiile de drum nefavorabile din Oltenia” secolului al XIX-lea…
În discursul său, Paul Brummell s-a referit la câteva momente din istorie care evidenţiază legăturile strânse dintre Marea Britanie şi România. Vorbind, la început, despre călătorii britanici în Craiova secolului al XIX-lea, ambasadorul a făcut şi o remarcă la adresa stării drumurilor de astăzi. „Sir John MacDonnald Kinnier, ofiţer şi diplomat britanic, a publicat în cartea sa din 1818 câteva rânduri despre şederea în Craiova, notând condiţiile de drum nefavorabile din Oltenia. După 200 de ani, aceste drumuri şi infrastructura locală sunt încă subiecte controversate, după cum bine ştiţi. James Henry Skene, un diplomat scoţian şi călător în jurul lumii, a subliniat aceeaşi idee. Însă nu toate menţiunile Craiovei în cărţile şi jurnalele de călătorie ale cetăţenilor britanici au prezentat o astfel de imagine a acestui oraş”, a spus ambasadorul.
… la rolul lui Nicolae Titulescu ca trimis diplomatic la Londra
Câteva decenii mai târziu, putem vorbi despre rolul personalităţilor craiovene în promovarea legăturilor bilaterale dintre Marea Britanie şi România. În acest sens, un rol deosebit în amplificarea raporturilor româno-engleze din anii 1920 l-a jucat Nicolae Titulescu. «Acreditarea sa ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Londra s-a produs pe 16 decembrie 1921 şi a fost urmărită cu multă atenţie în cercurile oficiale britanice. Idealul lui era „o prietenie strânsă cu Marea Britanie şi Franţa”», a subliniat Paul Brummell, relatând în discursul său câteva dintre acţiunile diplomatului român în această funcţie. «Nicolae Titulescu a pregătit vizita suveranilor români la Londra. Printre aceştia, regele Ferdinand şi ministrul de Externe Ion Gheorghe Duca. Presa engleză a numit această întâlnire un „desăvârşit succes”», a adăugat oaspetele britanic. În patrimoniul Muzeului Olteniei se află astăzi mai multe obiecte care i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu, între care tocul cu care a semnat Tratatul de la Trianon, un costum de diplomat, fotografii, cărţi din biblioteca personală, corespondenţă. O parte pot fi văzute în expunere permanentă, celelalte, în expoziţia temporară „Personalităţi din Oltenia”.
***
Vizita Excelenţei Sale Paul Brummell la Craiova şi deschiderea expoziţiei „Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia” au avut loc în cadrul campaniei de diplomaţie culturală #BritainInRomania, aflată în cel de-al doilea an de desfăşurare, prin care se urmăreşte promovarea legăturilor bilaterale, de-a lungul istoriei, dintre Marea Britanie şi România.