Jianu (MCSI): Ingerinţa politicului nu a făcut bine domeniului serviciilor electronice digitale din România

0
382

augustin jianu”Dincolo de aspectele pozitive, de această tranformare pozitivă, sunt ÅŸi aspecte mai neplăcute, o realitate neplăcută. ÃŽn România, de exemplu, pornind de la Raportul DESI, dat publicităţii de Comisia Europeană, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveÅŸte economia ÅŸi societatea digitală ÅŸi asta din mai multe motive. O să mă opresc asupra unui motiv care se pretează la tema această conferinţă: serviciile digitale de e-Guvernare. De ce suntem pe ultimul loc la servicii digitale? Trebuie să ne uităm un pic în istorie ÅŸi să vedem ce s-a întâmplat. Ce a mers prost, ce a fost greÅŸit? Aveam IGCTI, ce ar fi trebuit să se ocupe de aceste sisteme electronice digitale. Ulterior, sarcina a fost preluată de ANSSI, care, de asemenea, a fost splitat. A apărut, apoi, între timp ÅŸi e-România, o platformă care există, dar pe care nu o foloseÅŸte nimeni. Apoi, s-a înfiinÅ£at AgenÅ£ia pentru Agenda Digitală. Cu toate astea, serviciile noastre electronice sunt aproape inexistente. Avem ÅŸi niÅŸte exemple bune, cum ar fi GhiÅŸeul.ro, aflat într-un stadiu de sofisticare destul de mare”, a menÅ£ionat Augustin Jianu, relatează Agerpres.

Potrivit ministrului de resort, iniţiativa GovITHub a fost una de bun augur, însă politizarea ulterioară nu trebuia să ia locul tehnicului.

Un alt motiv pentru care lucrurile au mers prost, a fost ingerinÅ£a politicului pe un segment care ar trebui să fie al tehnicului. Vreau să mă raportez la un exemplu — GovITHub. O iniÅ£iativă bună, în care s-au dezvoltat aplicaÅ£ii pe o infrastructură deja existentă. Partea proastă a fost politizarea… După ce s-a schimbat guvernarea, cei de acolo ÅŸi-au dat demisia. Dacă te angajasei să faci o treabă, atunci trebuia să continui, nu să-Å£i dai demisia pentru că a venit alt Guvern. Avem nevoie de o entitate în România care poate presta servicii pentru cetăţeni, dar ÅŸi pentru Guvern. Avem pretenÅ£ia ca o primărie să se înroleze într-o platformă, dar primăria aceea nu are IT-ist ÅŸi poate are un computer vechi de ani de zile”, a explicat Augustin Jianu în cadrul conferinÅ£ei dedicate Zilei ComunicaÅ£iilor.

Pe de altă parte, oficialul a ţinut să precizeze că, la ora actuală, comunicaţiile nu mai înseamnă doar voce, ci Like, Share, Tweet, Unlike.

Cum arătau comunicaÅ£iile acum 20 de ani? ÃŽmi aduc aminte de telefonul cu acel disc pe care trebuia să-l învârÅ£i pentru a forma un număr. Astăzi, comunicaÅ£iile s-au transformat atât de mult, încât nu mai înseamnă numai voce, ci Like, Share, Tweet, Unlike… Astăzi, un tweet poate prăbuÅŸi o bursă internaÅ£ională, poate schimba soarta lumii”, a spus ministrul ComunicaÅ£iilor.