Confruntări armate în Ucraina: Cinci oameni au murit, Putin avertizează Kievul cu „consecinţe”

0
111

Cinci insurgenți proruși au fost uciși și un soldat ucrainean a fost rănit în timpul unei operațiuni a armatei ucrainene în orașul Slaviansk (estul Ucrainei), controlat de separatiști, a anunțat ieri Ministerul ucrainean de Interne, transmite AFP. Actele Kievului în estul Ucrainei „vor avea consecinţe”, a avertizat imediat preşedintele rus, Vladimir Putin, calificând recursul Guvernului la armată drept o „crimă gravă împotriva propriului popor”. În acelaşi timp, armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului.

„În timpul confruntărilor, cinci teroriști au fost eliminați. Un soldat din rândul forțelor ucrainene a fost rănit”, a precizat Ministerul de Interne ucrainean, adăugând că trei baraje ale separatiștilor de la intrarea în oraș au fost „distruse”. Liderul separatist local al oraşului Slaviansk, cu peste 100.000 de locuitori, Viaceslav Ponomarev, a ordonat civililor să părărsească primăria, a anunţat Stela Horoşeva, purtătoarea sa de cuvânt. „Persoane înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc”, a subliniat ea. Slavianskul se află de mai multe zile sub controlul insurgenţilor proruşi. Persoane înarmate cu puşti de asalt, în uniforme militare dar fără însemne şi cu faţa acoperită de cagule ocupă mai multe clădiri publice, iar Ponomarev i-a cerut duminică preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină pentru a „proteja” populaţia.

„Este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală”

„Dacă regimul actual de la Kiev a început într-adevăr să folosească armata împotriva populaţiei în ţară, este o crimă gravă împotriva propriului popor”, a reacţionat Vladimir Putin. „Este o operaţiune de reprimare care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale”, a adăugat preşedintele rus, fără a face precizări cu privire la natura acestor consecinţe. „Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut acest lucru, atunci este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală”, este de părere acesta. Totodată, armata rusă a început, ieri, noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operațiunea militară lansată de autoritățile de la Kiev împotriva separatiștilor rusofoni din estul Ucrainei, a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de agențiile AFP și Reuters. „Am fost constrânși să reacționăm în fața acestei evoluții a situației”, a justificat el aplicațiile la care participă unități din districtele militare Sud și Vest și în cadrul cărora aviația rusă efectuează zboruri aproape de granița cu Ucraina. Decizia lansării acestor manevre este motivată și de planificatele exerciții militare ale NATO în Polonia și statele baltice, exerciții care, afirmă Șoigu, „nu contribuie la normalizarea situației din Ucraina”.

Obama vorbeşte de noi sancţiuni împotriva Moscovei

Uniunea Europeană a recunoscut, ieri, dreptul Ucrainei de a-şi apăra suveranitatea, îndemnând însă toate părţile să contribuie la detensionarea crizei. „Recunoaştem dreptul Ucrainei de a lua măsuri pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, „dar, din nou, toţi semnatarii acordului de la Geneva trebuie să facă tot posibilul pentru detensionarea situaţiei”. Acordul de la Geneva a fost semnat de reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite şi Uniunii Europene. În schimb, preşedintele american, Barack Obama, a acuzat, ieri, direct Rusia că nu respectă acordul de la Geneva şi a ameninţat cu noi sancţiuni. „Până acum nu i-am văzut respectând nici spiritul şi nici litera acordului de la Geneva”, a denunţat Obama, evocând atitudinea ruşilor, într-o conferinţă de presă la Tokyo. „Vedem în continuare persoane înarmate, răuvoitoare, care preiau controlul asupra unor clădiri, hărţuind oameni care nu sunt de acord cu ei, destabilizând regiunea şi nu am văzut Rusia intervenind pentru a-i descuraja. Invers, am văzut Guvernul ucrainean dând dispoziţii concrete, introducând o lege de amnistiere şi oferind un vast evantai de reforme cu respectarea Constituţiei, (acţiuni) care sunt în logica discuţiilor de la Geneva”, a subliniat preşedintele american.