Proiectele de dezvoltare prind contur la Segarcea

0
300

Autorităţile din Segarcea sunt în mare agitaţie zilele acestea. Asta pentru că tocmai s-a semnat contractul pentru realizarea reţelei de canalizare şi aducţiune apă, firmele urmând să demareze lucrările în scurt timp. În plus, s-a semnat, ieri, şi contractul pentru staţia de epurare a apelor care va fi amplasată la Cerăt şi va deservi şi oraşul Segarcea. Investiţiile în infrastructură nu se opresc însă aici. Un proiect special avut în vedere şi pentru care s-au luptat din greu este extinderea şi amenajarea Parcului Domeniilor Coroanei, care va deveni o bijuterie, dacă iese totul aşa cum este proiectat. În ceea ce priveşte agricultura în zonă, primarul spune că în acest moment se prefigurează un an bun pentru recolte, de la grâu şi până la vie. În plus, duminică, autorităţile îşi vor serba eroul, pe salvatorul Cristian Marian Becheanu, care împlineşte 15 ani.

Nicolae Popa

Încet dar sigur, oraşul Segarcea începe să-şi schimbe faţa. Investiţiile făcute anii trecuţi şi cele aflate  în derulare sau chiar în stadiul de proiect sunt menite să asigure localnicilor toate condiţiile de infrastructură la nivel european. Bineînţeles că nu se pot face toate odată, mai ales în condiţiile în care oraşul nu mai produce mare lucru, locurile de muncă sunt foarte puţine şi fiecare trebuie să se descurce cu mai puţin. Însă încet, încet, autorităţile locale au găsit resursele necesare. Săptămâna aceasta, în şedinţă a consiliului local, s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs. „Ce pot să vă spun… stăm bine cu bugetul. Ne descurcăm. Avem prevăzute sumele necesare asigurării cofinanţării pentru proiectele aflate în derulare, ne asigurăm din buget şi cheltuielile curente, însă cea mai mare parte a resurselor noastre merg către dezvoltare”, ne-a explicat primarul localităţii Segarcea, Nicolae Popa.

Apa curentă şi canalizarea sunt o certitudine

A devenit deja o certitudine faptul că locuitorii oraşului vor avea, în curând, asigurată apa curentă 24 de ore din 24 şi o reţea de canalizare la care să fie racordate toate locuinţele. Asta pentru că săptămâna trecută s-a semnat contractul pentru canalizare şi aducţiune apă, în cadrul Masterplanului de Apă al judeţului Dolj. Este un proiect amplu, care presupune, mai exact, lucrări de extindere a reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 13 kilometri, reabilitarea reţelei pe 17 kilometri, reabilitarea reţelei de canalizare pe 4 kilometri, atât cât măsoară în prezent şi extinderea reţelei de canalizare pe alţi 37 de kilometri. „De mult ne dorim să putem spune că locuitorii din Segarcea au asigurată apa curentă 24 de ore din 24. Acum suntem siguri că acest lucru se va întâmpla. Săptămâna trecută am semnat deja contractul, de execuţie urmând să se ocupe firmele Polystart Impex SRL şi Erbaşu. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii celor două societăţi, cărora le-am predat amplasamentul şi au început deja organizarea şantierului. Oamenii se ocupă acum de obţinerea tuturor avizelor necesare, iar în cel mai scurt timp vor demara şi lucrările, după cum ne-au asigurat. Vor fi forate încă 11 puţuri şi vor fi montate două bazine care vor asigura apa în permanenţă la robinetele segărcenilor. Conform contractului, lucrările ar trebui finalizate în 19 luni. În plus, semnăm şi contractul pentru staţia de epurare a apelor menajere, care va fi amplasată la Cerăt, iar lucrările pe raza oraşului nostru ar trebui să înceapă pe 15 mai”, a mai spus Nicolae Popa, mulţumit de faptul că aceste mari proiecte nu mai sunt doar pe hârtie ci sunt pe cale să devină realităţi.

Parcul Domeniile Coroanei, un proiect „de suflet”

Un proiect despre care vorbesc cu mare drag reprezentanţii administraţiei publice locale este reabilitarea Parcului Domeniilor Coroanei. N-au fost bani de la bugetul local pentru el în ultimii ani, aşa că aici nu s-a mai investit, însă autorităţile vor să-i redea strălucirea şi au găsit şi o soluţie: atragerea de fonduri. S-au documentat, au pus pe hârtie cam ce vor să facă, apoi au făcut un proiect pe care l-au depus la Administraţia Fondurilor pentru Mediu. Proiectul a fost selectat pentru alocarea fondurilor, numai că au apărut probleme pentru că n-au găsit o firmă care să-l pună în aplicare. Contractul s-a semnat în 2011, iar acum se lucrează la refacerea documentaţiei pentru actualizarea preţurilor. Suma primită va fi de 500.000 lei, la care se adaugă cofinanţarea de 300.000 lei aprobată deja şi prevăzută în bugetul local, la ultima şedinţă a consiliului local. „În primul rând vrem să extindem parcul, care se întinde pe aproximativ 5 hectare. Apoi, în centru, va fi amplasată o fântână arteziană. Vor fi două locuri de joacă pentru copii, unde vor fi şi cişmele cu apă, toate aleile vor fi pietruite cu piatră ecologică şi vor fi amplasaţi 13 stâlpi fotovoltaici, 50 de bănci, 40 de coşuri de gunoi, ca să nu arunce oamenii hârtiile pe jos. Vom planta 354 de pomi – răşinoase şi foioase – mai multe specii de flori din care nu lipseşte trandafirul, gazon şi totul va fi împrejmuit cu gard viu. Ca să ne asigurăm că va fi o oază verde, în cadrul proiectului este prevăzută şi o instalaţie de irigat care să asigure apa pentru toate plantele. Sper din tot sufletul ca şi acestă lucrare, cel puţin în ceea ce priveşte infrastructura, să o demarăm în vară”, ne-a mai explicat primarul, împreună cu managerul de proiect.

Acestea sunt cele mai mari lucrări pe care autorităţile le au în plan. Însă investiţiile nu se opresc aici. Banii care mai rămân în conturi sunt împărţiţi până la ultimul leu peste tot pe unde este nevoie. Sunt prevăzute sume pentru reparaţia acoperişului de la spitalul din localitate, reparaţiile necesare cabinetelor din incinta acestuia, dar şi fonduri pentru un program informatic şi achiziţia de aparatură medicală. În plus, este prevăzut un program informatic integrat care să cuprindă datele de la impozite şi taxe locale, registru agricol şi asistenţă socliată, o centrală automată de alarmare pentru protecţia civilă, dar şi un grup sanitar şi un sistem de ventilaţie pentru Piaţa Agroalimentară construită în oraş.

Segarcea are, de vreo două săptămâni, cel mai mediatizat erou – pe Cristian Marian Becheanu. Tânărul care a intrat în fântână şi l-a scos pe Gabriel Ruiu, copilul de 3 anişori căzut acolo din greşeală. Primăria nu l-a uitat pe Cristi, cum îl ştie tot oraşul. Aşa că, tot în ultima şedinţă a consiliului local, s-a luat o decizie care merită salutată: „Îi facem o casă! Am fost cu toţii de acord în şedinţa de consiliu, că asta ar fi cel mai bine pentru el, fiindcă, după cum ştiţi, nu are o situaţie materială prea fericită. O să-i alocăm 300 de metri pătraţi, cumpărăm materiale de construcţii şi îi ridicăm o casă a lui. În plus, o să mai fie şi alte surprize pentru el, întrucât duminică, pe 28 aprilie, Cristi împlineşte 15 ani. Şi pe această cale vreau să-i urez şi din partea mea, şi din partea tuturor, la mulţi ani!”, ne-a mai spus Nicolae Popa, vizibil emoţionat, mai ales în timp ce povestea cum s-a derulat povestea salvării copilului de 3 ani.

Cât despre agricultură, acum pământul este lucrat de asociaţii pe toată raza localităţii. Din fericire, la acest capitol lucrurile merg bine, pentru că nu prea mai găseşti terenuri pline de bălării. Sunt aproximativ 2.200 de hectare însămânţate cu grâu, însă nu lipsesc nici floarea-soarelui, rapiţa sau porumbul. În acest moment starea de vegetaţie a plantelor este foarte bună, după cum mai spune primarul. „Doamne ajută să meargă tot aşa, pentru că în acest moment pare un an agricol bun…”, încheie Nicolae Popa.