Doljenii dependenţi de alcool pot beneficia de tratament gratuit

0
118

Cei care au probleme din cauza consumului abuziv de alcool pot beneficia gratuit de terapie împotriva acestui viciu. În primele luni ale acestui an, 22 de doljeni dependenţi de alcool s-au adresat Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru a primi ajutor de specialitate, patru dintre aceştia intrând în programul de tratament propriu-zis.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog acordă servicii medicale consumatorilor dependenţi de alcool care doresc să renunţe la acest viciu. Tratamentul se adresează tuturor persoanelor care întâmpină probleme din cauza alcoolui şi au vârsta cuprinsă între 18 şi 63 de ani. Aceştia nu trebuie să fie în mod obligatoriu asiguraţi medical, însă medicii avertizează că, numai dacă tratamentul este respectat cu rigurozitate există şanse ca pacientul să scape de dependenţă. Terapia se desfăşoară pe o durată cuprinsă între patru şi şase luni dar, include şi obligativitatea de a nu consuma alcool cu 7-10 zile înainte de administrarea medicaţiei.

Pentru a intra în program cei interesaţi trebuie să prezinte o adeverinţă de la un medic psihiatru care să ateste dependenţa de alcool. Sunt necesare, în plus, şi o serie de analize la nivel renal şi hepatic pentru că pacientul trebuie să fie într-o stare de sănătate bună. Nu pot intra în program persoanele care suferă de insuficienţă renală sau hepatică, cei care au fost diagnosticaţi cu hepatită acută sau au suferit de-a lungul timpului accidente cerebrale.

Alcoolismul este considerat boală cronică

Doljenii care doresc să renunţe la consumul abuziv de alcool pot contacta personalul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj la numărul de telefon 0251.415.460 sau pot să se prezinte direct la sediul de pe strada Amaradia nr. 93-95, la etajul 1, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, în vederea unei prime evaluări de specialitate, în scopul includerii într-un astfel de program gratuit de tratament. Important de menţionat că tratamentul pe care îl utilizează specialiştii Centrului Antidrog nu se găseşte în farmacii.

Potrivit celor mai recente statistici, în România trăiesc aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces. Şi mai îngrijorător este că, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe lângă o persoană care consumă alcool în exces, cel puţin alte 7 persoane au de suferit de la membrii familiei, rude, prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, oameni de pe stradă şi, uneori chiar şi cei care sunt implicaţi în acordarea de tratament sau sprijin social acestora. Astfel, obiectivul general al unui astfel de program gratuit îl constituie asigurarea accesului consumatorilor la serviciile de reducere a riscurilor, prin promovarea şi dezvoltarea programelor şi politicilor adecvate şi necesare în sistemul de asistenţă şi în afara acestuia.

Terapie la Centrul Antidrog din Craiova

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj vine astfel în sprijinul persoanelor dependente de alcool, contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii lor alături de familie şi prieteni. Mai ales că alcoolismul este considerat a fi o boală cronică care generează leziuni ireversibile ale sistemului nervos central, ficatului sau pancreasului.

De-a lungul timpului, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Craiova a reuşit să menţină relaţii de colaborare cu medicii de familie, departamentele de urgenţă din cadrul spitalelor municipale şi judeţene, dar şi cu psihologii tocmai pentru a-i convinge pe doljenii dependenţi de droguri şi alcool să accepte să intre în programele de terapie integrată. Anul trecut, la nivelul CPECA Craiova au fost înscrişi în circuitul terapeutic 34 de beneficiari, aflaţi în management de caz, şi s-au acordat 550 de  şedinţe de informare şi consiliere individuală şi 20 de şedinţe de consiliere de grup.

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova are în structură Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 17 specialişti în domeniile: prevenirea criminalităţii, psihologie, medical, asistenţă socială şi educaţie-învăţământ şi funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, din str. Amaradia nr. 93-95.