Eurodeputatul Victor Negrescu, raportor alternativ din partea Grupului S&D pe bugetul european pentru anul 2022, a cerut în plenul Parlamentului European mai multă ambiție din partea Comisiei Europene și statelor membre privind implementarea programelor europene, solicitând, printre altele, autorităților europene, ca România să fie primită rapid în spațiul Schengen.
“Bugetul european pentru anul viitor este un moment-cheie pentru implementarea cadrului financiar multianual și a planului de redresare. De aceea, Grupul S&D din Parlamentul European a cerut mai multă ambiție din partea Comisiei Europene și a statelor membre în implementarea multiplelor programe și inițiative destinate gestionării pandemiei și pregătirii în fața provocărilor viitoare legate de transformarea digitală și de mediu. Mai multe investiții în sănătate, educație și infrastructura socială, prioritizarea cercetării și inovării, sprijinirea start-up-urilor și IMM-urilor, ajutorul pentru grupurile vulnerabile și promovarea egalității de gen trebuie să fie parte integrantă a ceea ce ne propunem pentru viitorul Europei. Cerem un buget european centrat pe interesele cetățenilor, care aduce plusvaloare în toată Europa”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
Eurodeputatul a făcut referire la România în intervenția sa din plenul legislativului european, atrăgând atenția asupra nevoii ca țara noastră să fie sprijinită în vederea creșterii absorbției fondurilor europene. Acesta a solicitat integrarea rapidă a României în spațiul Schengen, reușind, în acest sens, să obțină sprijinul colegilor europarlamentari pentru amendamentul său la raport.
“Trebuie să adresăm toate provocările la nivel local și global. Astfel, sunt mulțumit de sprijinul acordat amendamentului nostru prin care cerem integrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.
Toți cetățenii trebuie să fie beneficiarii cadrului financiar multianual și planului de redresare. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru un răspuns mai puternic și eficient la criză, asigurându-se că toate statele membre vor avea capacitatea de a face anul 2022 un an al absorbției complete. Coeziunea este cheia! Nu putem repeta greșelile făcute la începutul cadrului financiar multianual anterior. Trebuie să creștem transparența și să reducem birocrația legată de fondurile europene.
Din păcate, anumite guverne, precum cel din țara mea, România, sunt incapabile să dezvolte un răspuns potrivit la criză folosind fonduri europene și aici trebuie să intervenim”, a adăugat raportorul alternativ, eurodeputatul Victor Negrescu.
În continuarea intervenției sale, europarlamentarul social democrat a punctat măsurile care trebuie implementate la nivel european pentru protejarea populației și sprijinirea economiei în contextul pandemiei și a noilor provocări globale. Acesta a subliniat importanța investițiilor în sănătate și educație, dar și nevoia de a sprijini sectoarele cele mai afectate de pandemie, începând cu IMM-urile care au avut mult de suferit în ultimul an.
“Considerăm că Pilonul european al drepturilor sociale reprezintă o direcție de orientare centrală pentru relansarea Europei. Astfel, bugetul european trebuie să aloce resurse corespunzătoare și să integreze în totalitate rezultatele Summitului Social de la Porto.
Prin amendamentele noastre am reușit să promovăm un răspuns social puternic la criză, propunând orientări mai clare pentru ceea ce trebuie să se întâmple în domeniul sănătății, educației, pentru combaterea șomajului și sărăciei, sprijinirea copiilor și tinerilor, promovarea competențelor digitale și transformarea verde.
Avem nevoie de un buget incluziv, în care nimeni nu este lăsat în urmă!
Cele mai afectate sectoare, precum turismul și ospitalitatea, sectorul cultural și creativ, educația sau sectorul agriculturii trebuie să fie cuprinse în politici concrete”, a completat europarlamentarul.
La finalul discursului său, eurodeputatul a făcut apel la unitate și coeziune pentru a relansa Europa: “Parlamentul European trebuie să fie un actor activ al acestui plan de redresare. Suntem pregătiți să ne aducem contribuția și trebuie să înțelegem că suntem toți împreună în acest proces. Este esențial pentru noi să fim pro-activi și să ne respectăm angajamentele din cadrul financiar multianual. Reiterăm sprijinul nostru pentru Garanția Europeană pentru Copii, Garanția Europeană pentru Tineret, programul UE pentru Sănătate, Fondul Social European, Erasmus, Europa Creativă și programul Drepturi și Valori.
Pandemia ne-a arătat că avem nevoie de o Uniune Europeană a Sănătății. Trebuie să ne gândim și la responsabilitățile noastre la nivel global. Partenerii noștri internaționali au nevoie de ajutorul nostru.
Suntem vocea cetățenilor UE și trebuie să ne comportăm ca atare în negocierile cu Consiliul și Comisia. Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi cele mai bune soluții pentru un buget european social, verde, digital și incluziv”.