Comisia Europeană va introduce principiile reciprocității și proporționalității

0
558

Comisia Europeană a introdus obligația de a lua în considerare principiile reciprocității și proporționalității la autorizarea exporturilor în cadrul mecanismului de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19. Acest sistem a îmbunătățit în mod semnificativ transparența exporturilor. Cu toate acestea, obiectivul de a asigura accesul în timp util al cetățenilor UE la vaccinurile împotriva COVID-19 nu este încă îndeplinit.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „UE este mândră să găzduiască producători de vaccinuri care nu numai că livrează vaccinuri cetățenilor UE, ci exportă peste tot în lume. În timp ce statele noastre membre se confruntă cu cel de al treilea val al pandemiei și nu toate întreprinderile își respectă contractul, UE este singurul producător important din OCDE care continuă să exporte vaccinuri pe scară largă către zeci de țări. Însă această deschidere ar trebui să fie reciprocă. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană va introduce principiile reciprocității și proporționalității în cadrul mecanismului de autorizare existent al UE. UE dispune de un portofoliu excelent de diferite vaccinuri și am obținut doze suficiente pentru întreaga populație. Însă trebuie să ne asigurăm că vaccinurile sunt livrate la timp și în cantități suficiente pentru cetățenii UE. Fiecare zi contează.”

Către o mai mare transparență, reciprocitate și proporționalitate

Noul regulament introduce două modificări ale mecanismului existent. În primul rând, pe lângă impactul unui export planificat asupra îndeplinirii acordurilor prealabile de achiziție (APA) ale UE cu producătorii de vaccinuri, statele membre și Comisia ar trebui, de asemenea, să ia în considerare:

  • Reciprocitatea – țara de destinație își restricționează propriile exporturi de vaccinuri sau de materii prime, fie prin lege, fie prin alte mijloace? și
  • Proporționalitatea – condițiile din țara de destinație sunt mai bune sau mai rele decât cele din UE, în special situația sa epidemiologică, rata de vaccinare și accesul la vaccinuri?

Statele membre și Comisia ar trebui să evalueze dacă exporturile solicitate nu reprezintă o amenințare la adresa securității aprovizionării cu vaccinuri și componente ale acestora în Uniune.

În al doilea rând, pentru a obține o imagine completă a comerțului cu vaccinuri, noul act include în domeniul de aplicare al regulamentului 17 țări excluse anterior.*

UE își menține angajamentul să sprijine solidaritatea internațională și, prin urmare, va continua să excludă din acest sistem furnizările de vaccinuri pentru ajutor umanitar sau destinate celor 92 țări cu venituri mici și medii de pe lista angajamentelor prealabile de achiziție COVAX.

Regimul autorizațiilor de export

Acest act de punere în aplicare are un scop specific, este proporțional, transparent și temporar. El este în deplină concordanță cu angajamentul internațional al UE în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și al G20 și în conformitate cu ceea ce a propus UE în contextul inițiativei OMC privind comerțul și sănătatea. Statele membre iau decizii cu privire la cererile de autorizație în conformitate cu avizul Comisiei.

De la lansarea acestui mecanism, au fost aprobate 380 de cereri de export către 33 destinații diferite pentru un total de aproximativ 43 de milioane de doze. O singură cerere de export nu a fost acceptată. Principalele destinații de export sunt Regatul Unit (cu aproximativ 10,9 milioane de doze), Canada (6,6 milioane), Japonia (5,4 milioane), Mexic (4,4 milioane), Arabia Saudită (1,5 milioane), Singapore (1,5 milioane), Chile (1,5 milioane), Hong Kong (1,3 milioane), Coreea (1 milion) și Australia (1 milion).

Despre strategia UE privind vaccinurile

La 17 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție a unor vaccinuri împotriva COVID-19 eficace și sigure. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri preliminare de achiziție (APA). Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care sunt cumpărate efectiv de statele membre. Prin urmare, APA reprezintă o investiție în avans pentru reducerea riscurilor, în schimbul unui angajament obligatoriu de a pre-produce din partea companiei, chiar înainte de a obține autorizația de introducere pe piață. Aceste acorduri ar trebui să permită o livrare rapidă și constantă de îndată ce autorizația a fost acordată.

Până în prezent, Comisia a semnat APA cu șase companii (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac și Moderna), asigurând accesul la până la 2,6 miliarde de doze. Negocierile cu alte două companii sunt într-un stadiu avansat. Cele patru contracte încheiate cu companiile ale căror vaccinuri au primit autorizație de introducere pe piață condiționată se ridică la peste 1,6 miliarde de doze.