Așa cum îi spune și numele, este o sărbătoare a bucuriei, ziua în care Fecioara Maria află de la Arhanghelul Gavriil naște pe Iisus din Nazaret. Însemnătatea acestei zile este foarte importantă pentru Bisierica Ortodoxă. „Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28).
În această zi de sărbătoare, credincioșii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. De această sărbătoare se leagă multe tradiții și superstiții vechi. De asemenea, se mai spune că de Buna Vestire omul poate sta la masă cu îngerul său păzitor, iar focurile din curțile sătenilor trebuiau să țină de la miezul nopții până în zori.
În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută drept Ziua Cucului. Și asta pentru că se crede că acum cântă cucul pentru prima dată în an. Tradiția spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta era un semn rău. Mai mult decât atât fetele și băieții aflau de la pasărea specifică a acestei sărbători când se vor căsători. „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?”