Fotbalul mondial în doliu: a decedat legendarul Johan Cruyff

0
89

A fost declarat „cel mai bun fotbalist european al secolului 20”, iar ca antrenor a implementat filosofia „fotbal-total”

O veste teribilă a îndurerat ieri lumea fotbalului: legendarul fotbalist şi antrenor olandez Johan Cruyff a decedat la vârsta de 68 de ani. Fosta glorie a fotbalului mondial suferea de cancer pulmonar. Diagnosticul a fost dat pe 20 octombrie, de medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona. „În viaţă am avut două vicii: fotbalul, care mi-a dat totul şi fumatul, care mi-a luat totul” spunea Johan Cruyff. Supranumit „Olandezul Zburător”, Johan Cruyff primit Balonul de Aur de trei ori (1971, 1973, 1974). Celebrul „număr 14” marcat 190 de goluri în 240 de apariţii în tricoul lui Ajax, cu care a câştigat de 3 ori Cupa Campionilor Europeni, trecându-şi în palmares şi Cupa UEFA şi Cupa Intercontinentală. A jucat 46 de meciuri şi a marcat 33 de goluri pentru naţionala Olandei, cu care a jucat finala Mondialului din 1974, pierdută în faţa Germaniei.

Cruyff este cunoscut drept exponentul filozofiei „fotbal total”, dezvoltată de Rinus Michels. După retragerea sa din fotbal, în 1984, a avut o carieră de succes ca antrenor la Ajax Amsterdam şi FC Barcelona, rămânând în continuare sfătuitor la ambele cluburi. În 2010 a fost numit preşedinte de onoare al clubului Blaugrana. Fostul mijlocaş al Barcelonei, Xavi Hernandez, spunea că Johan Cruyff a implementat stilul „tiki-taka” la gruparea catalană, el fiind părintele celebrei „La Masia”. „A avut o influenţă asupra fotbalului ca nimeni altul, atât ca jucător, cât şi ca antrenor” spunea şi Pep Guardiola. Ca antrenor, a câştigat Cupa Cupelor cu Ajax, iar cu FC Barcelona a cucerit 4 titluri, Cupa Campionilor Europeni şi Cupa Cupelor. El a fost cel care i-a transferat la FC Barcelona pe Gică Popescu şi Gică Hagi. Federaţia Internaţională pentru Statistica şi Istoria Fotbalului l-a proclamat în 1999 „cel mai bun fotbalist european al secolului 20”.