“27 martie. Istorie. Aspiraţie. Perspective”

0
392

Senatorul Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a declarat că intenţionează să depună o iniţiativă legislativă care să marcheze un moment recent din istoria Basarabiei – “marea înfometare” din anii ’46 – ’47, când au murit 400.000 de oameni.

Viorel Badea

Cu ocazia unei mese rotunde cu tema: “27 martie. Istorie. Aspiraţie. Perspective”, organizată de Comisia românilor de pretutindeni, împreună cu Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina pentru a aniversa 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, senatorul liberal a spus că îşi doreşte o iniţiativă legislativă prin care să fie eliminate deciziile pe care tribunalele poporului sovietic din perioada imediat de după anii 45 le-au luat împotriva basarabenilor. Totodată parlamentarul de Diaspora a spus că identitatea naţională “este atacată sistematic, iar acest atac vine în special din interior, slăbeşte naţiunile din interior şi deschide breşe, vulnerabilităţi”.

„Este un genocid care a fost trecut uşor cu vederea”

Viorel Badea a vorbit şi de o strategie lansată recent privind abordarea relaţiilor cu Republica Moldova. „Noi am lansat recent o strategie de abordare a relaţiilor cu Republica Moldova într-un fel mult mai aprofundat şi mai pragmatic. În baza acestei strategii şi în urma acestor discuţii deja unele instituţii din România au început să se activeze şi să lucreze în sensul unei mai bune apropieri între cele două părţi ale neamului românesc. Intenţionăm să ieşim cu o declaraţie politică în Parlamentul României, în cel mai scurt timp, urmată de o iniţiativă legislativă, pentru a marca un moment recent din istoria Basarabiei, şi anume marea înfometare din anii ’46 – ’47, când în Basarabia, dintr-un total al populaţiei de 1,9 milioane de oameni, au murit 400.000. Este un genocid care a fost trecut uşor cu vederea de către foarte mulţi decidenţi şi dintr-o parte şi din cealaltă”, a afirmat  senatorul Badea.

Senatorul Viorel Badea: “I-au condamnat la moarte pe unii, i-au deposedat de drepturi civile, pe alţii i-au deportat în Siberia – considerându-le ca fiind totalmente nule, pentru că toate acele decizii s-au luat de către tribunale de ocupaţie, iar oamenii care au făcut obiectul acelor decizii după anii ’45 până în ’50 – ’60 şi aşa mai departe erau cetăţeni români. Statul român niciodată nu i-a deposedat voluntar pe aceşti oameni de cetăţenia română”.