Condamnat definitiv pentru că a vrut să dea şpagă 50 de euro unui poliţist

0
38

Un tânăr de 20 de ani, din comuna Daneţi, arestat pe 12 noiembrie 2013, după ce a fost prins în flagrant încercând să-i dea şpagă unui poliţist, a fost condamnat definitiv la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă vineri, când Curtea de Apel Craiova a respins atât apelul declarat de inculpat, cât şi pe cel al Parchetului. Tânărul a vrut să-i dea poliţistului 50 de euro pentru a nu-i întocmi dosar penal pentru conducere fără permis, întrucât mai avea la activ o condamnare cu suspendare.

Cristian Ţănăcui, de 20 de ani, din comuna doljeană Daneţi, a fost trimis în judeucată, în stare de arest preventiv, pentru dare de mită, pe 5 decembrie 2013. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, tânărul a intrat în vizorul anchetatorilor pe 8 noiembrie 2013, când Cristian Ţănăcui, de 20 de ani, din comuna Daneţi, a fost depistat de poliţiştii din localitate în timp ce conducea un moped fără a poseda permis de conducere. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducere fără permis, însă după constatarea infracţiunii, tânărul i-a spus ofiţerului care efectua cercetările că pot ajunge la o înţelegere, fiind dispus să ofere o sumă de bani pentru nu i se întocmi dosar penal în conformitate cu prevederile legale. Asta pentru că, în februarie 2013 a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de 2 ani şi 8 luni pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, astfel că un nou dosar penal îl trimitea după gratii. Ofiţerul a raportat pe cale ierarhică conducerii IPJ Dolj, a formulat şi denunţ în acest sens la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, ofiţerii anticorupţie împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj punând la punct detaliile flagrantului. Cristian Ţănăcui s-a prezentat la sediul Secţiei de Poliţie Rurală Daneţi, i-a pus pe birou subinspectorului de poliţie Bogdan Gheonea suma de 50 euro pentru a nu promova dosarul unităţii de parchet competente, fiind imediat prins şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj unde a fost reţinut, apoi prezentat instanţei care i-a emis mandat de arestare preventivă pentru comiterii infracţiunii de dare de mită.

Şi-a recunoscut fapta, iar pe 27 ianuarie a.c. Tribunalul Dolj l-a condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare, întrucât i s-a revocat suspendarea pentru pedeapsa de 8 luni primită anterior. În plus, instanţa l-a obligat şi la plata sumei de 2.100 lei cheltuieli judiciare şi i-a menţinut arestarea preventivă. Atât inculpatul, cât şi procurorii au declarat apel, soluţionat vineri, 21 martie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a respins, ca nefondate apelurile, menţinând hotărârea de pe fond. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.