Neutralitatea climatică în transportul european

0
307
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat ieri, la conferința privind neutralitatea climatică în transportul european, organizată de FuelsEurope. “Așa cum am mai afirmat, Pactul Ecologic este în acest moment doar o comunicare, bazată mai mult pe ținte de mediu și pe dorințe, decât pe realitate. Am foarte multe întrebări fără răspuns. Voi continua să adresez aceste întrebări tocmai pentru că susțin lupta împotriva schimbărilor climatice. Eu însă sunt conștient că nu putem rezolva nimic doar cu discursuri triumfaliste și dorințe”, susține deputatul european.
Eurodeputatul român spune că, atunci când ne stabilim o țintă, trebuie să știm foarte clar de unde pornim și cum ajungem la ceea ce ne-am propus. Ori tocmai acești pași esențiali lipsesc din planul Comisiei. “De exemplu, vorbim foarte mult despre electricitate ca sursă nepoluantă, însă trebuie să știm câtă energie avem nevoie în domeniul transport, cum o producem, dacă avem suficient teren pentru eoliene de exemplu…La o primă vedere avem acest teren, dar s-a gândit cineva că poate și alte domenii au nevoie fix de același teren?
Sau se dorește zero emisii la țeava de eșapament, în cazul vehiculelor rutiere, dar nu se ia în considerare cantitatea de emisii aferentă fabricării vehiculelor. Și, cel mai important, în acest moment nu există nicio legătură între Pactul Ecologic și oameni sau locuri de muncă. Un cetățean european care vrea acum să își cumpere o mașină pur și simplu nu știe ce să aleagă : oare mașinile hibride vor mai fi permise peste 5 ani?, oare cât de mult se va ieftini peste 5 ani o mașină electrică care acum este inaccesibilă ca și preț? Când vom începe să discutăm în PE toate aceste aspecte, adică realitatea și nu sloganuri sau dorințe, abia atunci va fi evidentă pentru toată lumea discrepanța dintre Pactul Ecologic și realitate”, a mai spus Marian Jean Marinescu.