Proiect de un milion de euro, câştigat de Primăria Leu!

0
790

Când administraţiile locale se confruntă cu o lipsă a fondurile necesare continuării investiţiilor, iată că, în comuna Leu, primarul Iulian Cristescu are toate motivele să fie bucuros. A accesat un proiect în valoare de 1.000.000 de euro, unul dintre cele mai valoroase la ora actuală din Dolj. Banii sunt destinaţi pentru asfaltarea drumurilor din satele Leu şi Zănoaga. Gospodar dovedit ani de zile în slujba localnicilor, edilul din Leu a mai făcut o promisiune, să introducă reţeaua de gaze naturale existentă în comuna vecină, Coşoveni. Ar fi una dintre cele mai frumoase realizări ale mandatului său, apreciază Cristescu, deşi este conştient că eforturile vor fi pe măsură.

leu primariaDe multe ori, banii care se strâng la nivelul localităţilor doljene nu sunt suficienţi pentru a susţine realizarea unor investiţii de anvergură. Comuna Leu, cu toate că stă foarte bine la capitolul încasări bugetare din taxe şi impozite locale şi virează, săptămânal, la Finanţe, sume de peste 40.000 de lei, are nevoie de surse de finanţare mai mari.

A spart gheaţa

          „Lucrurile frumoase iată, că se întâmplă şi pentru comunitatea noastră. Am spart gheaţa la capitolul proiecte europene şi am accesat un milion de euro pentru asflatarea drumurilor din satele Leu şi Zănoaga. La nivelul judeţului Dolj, comuna Leu este prima localitate, până la acest moment, care a obţinut finanţarea cu un proiect la maximum de puncte obţinute. De asemenea, menţionez că este pentru prima dată în istoria comunei, când se accesează un proiect de asemenea anvergură. Mulţumim tuturor celor care au ajutat la obţinerea proiectului. În sfârşit, majoritatea leovenilor şi zănogenilor va merge pe asfalt!”, ne-a declarat Iulian Cristescu, primarul comunei Leu, arătându-ne actele de contractare, gata semnate cu Ministerul Dezvoltării.

          Să mai punctăm că, o altă noutate a edilului din Leu este că „a spart” o altă cutumă a administraţiei locale şi a fost ales pentru al doilea mandat consecutiv de primar. Nimeni, înainte, nu a reuşit această performanţă.

Peste 1.400 de gospodării, branşate la apă curentă

leu alimentare cu apaPoziţionarea localităţii Leu, la doar 24 de km de Craiova, a făcut că solicitările celor din comună să fie exigente. Am putea spune că este ceva firesc. Că au avut parte de un tip pragmatic şi bun meşteşugar al cuvintelor, iarăşi este o coincidenţă fericită. Desigur, aportul consiliului local este în acord cu viziunea generală a primarului Cristescu pentru a moderniza comuna. Iar, unde nu există fricţiuni politice inutile, ca în comuna învecinată Coşoveni, putem spune că vorbim de normalitate şi de respectul cuvenit localnicilor.

          leu primar cristescu„Opt consilieri din cei 13 sunt ai PSD. Pentru următoarea şedinţă de consiliu local am dat tuturor consilierilor actele supuse aprobării, la care am anexat motivaţiile de specialitate. Aşa se face că, treburile localităţii sunt gestionate în modul cel mai eficient cu putinţă. Ca un mic amănunt: sunt înregistraţi peste 1.400 de abonaţi la apă. Pentru canalizare suntem în faza de depunere a documentaţiei. Iar o altă ambiţie a mea, ca şi primar, este să racordăm localitatea Leu la reţea de gaze naturale existentă în Coşoveni. Sunt conştient că va fi un proiect de anvergură, care va însemna eforturi mari, dar locuitorii vor putea să se mândrească cu una dintre cele mai confortabile comune doljene”, ne-a destăinuit primarul Iulian Cristescu. După ordinea din birou, ţinuta impecabilă şi formarea profesională în „cea de a doua armată” – C.F.R., Iulian Cristescu nu doar crede cu îndârjire în ceea ce-şi propune, dar are şi resursele intelectuale necesare. Pesemne, că şi comunităţile locale au început să se trezească din amorţire şi vor o administraţie cantonată pe fapte, înainte de toate.

Deşeurile, o problemă ce trebuie rezolvată

leu drum (1)Cum, nicăieri în lume nu există doar aspecte pozitive, nici comuna Leu nu face excepţie. Una dintre nemulţumirile primarului este neimplementarea Masterplanului pentru deşeuri. „O nerealizare este Masterplanul de deşeuri. Firmele de salubritate doresc să contracteze direct cu primăria, dar noi nu le putem plăti lor direct. Trebuie să semneze contractele cu persoanele fizice, la care să lase în custodie şi pubelele. Vom continua toate diligenţele administrative pentru a găsi o soluţie rezonabilă, în care ambele părţi contractante, cetăţenii şi societatea de salubritate, să fie mulţumite” a punctat primarul comunei Leu.

          De asemenea, ca un gospodar veritabil, edilul nu a stat prea mult pe gânduri şi a achiziţionat, în urmă cu ceva timp, autogreder, buldoexcavator, tractor cu remorcă; fără de care iarna ar fi fost un anotimp mult mai anevoios pentru localnici.

Localnicii, pe primul loc

leu drumPeste o mie de gospodari pensionari din Leu, ce vara revin, aici, la casă, cu curte şi grădină înfloritoare, sunt cei care dau imboldul administraţiei locale de a ţine pasul cu ceea ce văd zilnic prin municipiul Craiova. Numai în ultimii trei ani, în comună, cu fonduri proprii, au fost asfaltaţi 9 km de drumuri comunale. Despre locurile de muncă, edilul ne confirmă că nu se pot face minuni. Dar, atâtea câte există în prezent, le va menţine. „Prefer să aibă 5-6 persoane locuri de muncă şi mă refer la oamenii de aici, ce lucrează la «Gospodăria de apă», decât să-i pierdem prin înglobarea în compania regională de profil”, a mai arătat primarul comunei Leu.

         leu scoala La polul opus al vârstei, dacă putem spune aşa, elevii din localitate sunt şansa pentru a merge mai departe şi, totodată, principalul motiv pentru care părinţii şi bunicii lor cultivă pământurile locului şi înalţă case solide. În investiţiile necesare învăţământului de aici, primarul Cristescu nu a ezitat nicio clipă să arate toată deschiderea. Şcoala Gimnazială „Nica Barbu Locusteanu” arată respectabil, graţie unei alocări impresionante, iar fondul de carte, cu peste 14.000 de volume, a fost şi imboldul multor elevi de aici de a se autodepăşi, obţinând premii la olimpiadele şcolare, aproape în fiecare an.