O sală de joacă pentru micuţii pacienţi de la Filantropia

0
907

Graţie unui proiect frumos, implementat de două asociaţii partenere – ACCES Oltenia şi ASIS, Clinica de Pediatrie a Spitalului Filantropia are, de ieri, şi o sală de joacă. Amenajată la etajul 1, spaţiul de recreere pentru micuţii pacienţi arată precum o sală de clasă a unei grădiniţe, la fel de primitor şi vesel. Există însă ceva ce găseşti, totuşi, rar şi în cele mai drăguţe locuri de distracţie: parteneri de joacă minunaţi! Aceştia sunt voluntarii cu suflet mare, copii şi ei, care îi vor aştepta pe pacienţi în mjlocul jucăriilor şi al jocurilor pentru a râde şi a învăţa împreună, ajutându-i astfel să aibă o spitalizare mai uşoară.

accesLa Clinica de Pediatrie a Spitalului Filantropia (secţia de lângă Parc, cum este cunoscută), Primăria Craiova a investit în anii trecuţi, saloanele arătând acum cu mult mai bine. Personalul medical are şi el un atu în plus, pe lângă profesionalism caracterizându-l şi deschiderea faţă de orice iniţiativă menită să-i ajute pe copii. De aici a început, în urmă cu doi ani, colaborarea dintre Clinică şi două asociaţii partenere – ACCES Oltenia şi ASIS – care s-au gândit la un lucru minunat: să îi ajute pe micuţii pacienţi să-şi petreacă mai uşor zilele de spitalizare care, se ştie, trec aşa de greu. Aşa a luat naştere proiectul voluntariatului, tineri din colegiile şi liceele craiovene fiind cooptaţi într-o mare familie a autorilor de fapte bune, rupându-şi ore din timpul liber pentru a-i înveseli pe micuţii pacienţi.

”Eu am venit în contact cu aceşti tineri minunaţi de aproximativ doi ani de când ei vin şi alină, într-un fel, suferinţa copiilor noştri, prin dăruirea pe care o au faţă de aceştia. Cred că este minunat să vină cineva din afară şi să aducă altceva decât tratamentul, în spital: fie că este vorba de joacă, sau că le aduc cărticele sau îi învaţă să scrie. Pentru o perioadă scurtă de timp, cât stau tinerii aceştia, copiii se simt ca acasă. Pacienţii noştri sunt însoţiţi de mame, dar patologia este de aşa fel încât ei nu pot interacţiona. Şi atunci interacţionează cu aceşti copii mai mari şi se simt foarte bine”, spune dr. Ligia Stănescu, şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia”.

Conducerea Spitalului Filantropia, deschisă iniţiativelor frumoase

acces (4)Ieri s-a întâmplat un lucru şi mai frumos. Cele două asociaţii ACCES Oltenia şi ASIS şi-au dat, din nou, mâna şi au mai realizat ceva. Pentru ca voluntarii să poată să-şi întâlnească micuţii parteneri de joacă, au amenajat o sală de recreaţie. Cu acceptul medicilor şi cu ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, o sală de joacă a fost amenajată la etajul 1. Este gata şi îi aşteaptă, de ieri, pe micuţii oaspeţi. „Această sală de joc este benefică şi va trebui să respecte rigorile unei instituţii de sănătate. Va fi supusă tuturor normelor de igienă, de izolare pe afecţiuni. Aici nu vor veni copii cu diverse patologii, ci vor veni copiii cu aceeaşi patologie, iar noi vom face în aşa fel încât toţi să beneficieze”, a precizat dr. Ligia Stănescu.

”Evenimentul de astăzi ne bucură că are loc şi că lucrurile acestea se întâmplă. Mulţumim ACCES Oltenia şi ASIS că ne-au permis acest lucru, sperăm să nu ne oprim aici şi să continuăm cu lucruri frumoase, făcute pentru copiii din secţia de Pediatrie şi pentru Spitalul Filantropia. Cu siguranţă, această sală ne ajută, este o investiţie benefică pentru copiii din secţie. Posibil, pe viitor, să dezvoltăm şi ambulatoriul de specialitate, unde sunt alte rigori decât pe secţie”, a spus, la rândul său, Florin Nanu, medic pediatru în cadrul spitalului.

Elevii de la ”Arte” au dăruit personajele de poveste

acces (1)Sala de joacă arată impecabil şi îi va cuceri, cu siguranţă, pe copii de îndată ce îi va trece pragul. Cu multă dăruire şi talent, câţiva elevi de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” au transformat pereţii de spital în adevărate pagini de poveste. Mihaela Coandă, o fetiţă extrem de simpatică, purtând două codiţe răsucite, a fost cea care li l-a dăruit copiilor pe Regele Leu, pictura sa fiind plină de culori. ”Sunt în clasa a XI-a şi am mai participat la un proiect de voluntariat cu Spitalul nr. 1. De atunci mi s-a părut o acţiune foarte frumoasă să ajuţi la înfrumuseţarea saloanelor. Am decis să întruchipăm personajele desenelor animate pentru că toţi copiii se bucură când le văd, iar eu mi-am ales desenul animat Regele Leu. Munca a decurs destul de uşor pentru că am fost cu toţii aici. Am lucrat patru zile, câte cinci ore, dar nici nu ştiu când a trecut timpul fiindcă a fost un lucru plăcut”, a mărturisit Mihaela.

acces (2)Fericită că a contribuit la acest proiect, eleva Alexandra Ţecu şi-a găsit cu greu cuvintele. Fiind o fire timidă, micuţa pictoriţă ne-a mărturisit că îi place foarte mult pictura, dar şi copiii. ”Îmi place foarte mult pictura, mi-a plăcut de la grădiniţă când ne puneau profesorii să mâzgălim cu palmele. Am mers la Palatul Copiilor, am mai urmat cursuri de pictură şi am ajuns la concluzia că este ceea ce îmi place. Am ajuns aici pentru că îmi plac foarte mult copiii şi sunt fericită că am participat la acest proiect”, a spus tânăra care a cărui pasiune pentru culoare se putea citi chiar şi în felul cum era îmbrăcată.

Preşedintele ACCES Oltenia, Andreea Niţă: „Vom extinde aceste iniţiative!”

Jucărioarele, jocurile, baloanele colorate şi bomboanele fructate, lucuri care îi bucură pe copii – toate au fost puse la locul lor, în sala de joacă a spitalului. Cele care au dus la bun sfârşit acest proiect sunt două asociaţi partenere, ACCES Oltenia şi ASIS, care împreună fac multe lucruri frumoase şi tot atâtea fapte bune.

„Suntem, de doi ani, prezenţi în zona voluntariatului şi în Spitalul Municipal Filantropia. Demersurile noastre au început însă la Spitalul Clinic de Urgenţă, unde am amenajat prima sală de joacă, la etajul 9, tot pe secţia de Pediatrie. Copiii de la Arte au realizat capodoperele pe care le găsiţi în ambele spitale, iar voluntarii activi de la cele mai bune colegii şi licee pot să-şi desfăşoare activitatea cu pacienţii internaţi, fie că sunt pe perioade scurte sau medii de timp. E adevărat că interacţiunea pe care ei o realizează în saloane este una utilă desfăşurării acestui tip de activitate de acompaniere şi de ocupare a unei zone ce nu este tocmai favorabilă micuţului internat. Componenta ludică lipseşte cu desăvârşire din spitale şi modelele occidentale ne-au demonstrat că un tratament poate fi mult mai bine suportat dacă are şi o componentă psihologică şi de asistenţă socială asociată. Iată că, de data aceasta, prin cultura voluntariatului pe care ACCES Oltenia şi ASIS o dezvoltă mai bine de doi ani, am reuşit să ajungem în spitale şi să diminuăm cumva clivajul între occident şi zona estică. Arată bine ce vedeţi aici şi noi sperăm că nu va fi un caz izolat şi că vom extinde aceste iniţiative”, a mărturisit Andreea Niţă, preşedintele ACCES Oltenia.

Preşedintele ASIS, Mihaela Pârvu: ”Este nemaipomenit că există un astfel de loc”

acces (3)Mihaela Pârvu, preşedinte ASIS, a mărturisit, la rândul său, că este foarte bucuroasă de modul cum arată sala de joacă, la fel cum a fost încântată iniţial de ideea de a amenaja un spaţiu de petrecere a timpului într-un spital pentru copii.

„Pentru ASIS, acesta este un moment extrem de important: una din bornele frumoase pe care le plantăm de doi ani, pe drumul unui parteneriat de excepţie cu ACCES Oltenia. Este un moment de mare bucurie. Pot să vă mărturisesc că atunci când am intrat pe uşă, în această sală, m-am simţit ca într-unul din acele locuri de petrecere din oraş, unde copiii merg să-şi sărbătorească cele mai frumoase momente din viaţă. Dacă este aproape inevitabil pentru un copilaş să fie cel puţin o dată în viaţă internat într-un spital, este nemaipomenit că există un astfel de loc în care ei să vină să se joace împreună cu voluntarii noştri, uită de suferinţa pe care o presupune internarea în sine sau tratamentul. Îmi aminteam de internările pe care a trebuit să le suport eu când eram mică, de trei sau patru ori şi, cu siguranţă, dacă exista atunci un loc ca acesta, nu aş mai avea amintiri atât de neplăcute”, a spus Mihaela Pârvu, preşedintele ASIS.

Un proiect finalizat cu succes

Proiectul sălii de joacă a antrenat foarte multe persoane, cărora coordonatorii nu au uitat să le mulţumească la final.

”Însă nu ni se datorează doar nouă, ci întregului consorţiu partener: municipalitatea, Consiliul Judeţean Dolj, care a finanţat această investiţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, care ne dă acceptul să ajungem în licee, diriginţilor lor şi cel mai mult, poate, familiilor acestor copii, care le dau valoare şi putere de a se implica în astfel de acţiuni. Mulţumim conducerii Spitalului Municipal Filantropia pentru că, în fiecare week-end, ei sunt prezenţi. Şi ceea ce trebuie să notăm nu e doar sala pe care o vedem astăzi, ci faptul că activitatea este permanentă, indiferent că azi avem 38 de copii internaţi. Noi nu ne dorim să crească numărul acestora, ci se va diminua şi probabil se va schimba rapid datorită sprijinului copiilor şi, fireşte, tratamentului excepţional de care beneficiază din punct de vedere medical”, a mai spus Andreea Niţă, preşedintele ACCES Oltenia, care alături de ASIS, sunt două dintre cele mai implicate şi vizibile asociaţii din Craiova, pe segmentul social.