Excelenţa a mers spre un profesor de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”

0
1225

De foarte mulţi ani, un cadru didactic, profesor de biologie, face istorie la Craiova. Are 40 de elevi premiaţi la Olimpiadele naţionale, foarte multe premii obţinute la diverse competiţii şi este, în prezent, singurul cadru didactic care a adus o medalie de aur, la o Olimpiadă Internaţională, la „biologie”. Zilele trecute, a primit „Profesor MERITO 2017”, într-o competiţie în care au fost selectate 20 de cadre didactice, din toate specializările. Nu-i place publicitatea, dar este oricând disponibilă să vorbească despre munca sa. Cel mai important, este prietenă cu elevii, unii dintre ei fiind şi acum în preajma sa. Este vorba de Genelia Petrescu, iar, la câte titluri are câştigate, alături de elevi, nu mai are foarte multă nevoie de prezentare.

geneliaÎn urmă cu câteva zile, prof.  Genelia Petrescu  a primit premiul „Profesor MERITO 2017”, pentru performanţele deosebite obţinute cu elevii pe care i-a  pregătit. Are în spate o carieră importantă, dedicată elevilor pe care îi pregăteşte şi îi duce mai departe. Copiii „antrenaţi” de aceasta au obţinut, de-a lungul timpului, 40 de distincţii la fazele naţionale ale Olimpiadelor, iar cei mai buni dintre ei au obţinut premii internaţionale. „Bijuteria”, dacă se poate spune aşa, a fost obţinută în 2015, de  Dan Mircea Mirea, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Biologie, singura distincţie de acest fel obţinută, până acum, de România. Prima dovadă a nivelului pregătirii copiilor a fost, la nivel mondial, în 2006, când  Ştefan Claudiu Mirescu a obţinut „bronzul” la Olimpiada Internaţională. Premiile au venit pe „bandă rulantă”.  La EUSO (Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene), lista este cuprinzătoare: 2011 – argint –  Cristiana Dimulescu; 2013 – aur –  Dan Mirea; 2015 – bronz –  Teodora Şerbana; 2016 – argint –  Diana Gabroveanu.

„Aş sta, dacă s-ar putea, 24 de ore cu elevii”

Geneliei Petrescu nu-i place publicitatea, are reticenţe, normale, când se aminteşte despre familie şi începuturile didactice, dar este foarte volubilă atunci când vine vorba despre „prietenii mei”, aşa cum îi numeşte pe elevi. „Cu ei, îmi găsesc plăcerea profesională şi mă încarc cu toate forţele necesare pentru a mere mai departe. I-am învăţat, aşa cum am ştiut, să meargă împreună, să conlucreze. Cei mai mulţi dintre foştii mei elevi sunt studenţi sau absolvenţi de „medicină”. Le-am explicat, şi asta o voi face şi în continuare, că medicina viitorului înseamnă munca în echipă. Sunt o fire deschisă, aş sta, dacă s-ar putea, 24 de ore, cu elevii, şi din toată cariera mea am luat tot ce a fost mai bun, din toate locurile unde am lucrat, iar la „Buzeşti” sunt din 2001. Acum, suntem în plină pregătire a Olimpiadei de biologie, faza judeţeană, care va avea loc la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski” din Craiova, pe 11 martie, unde ne vom prezenta cu 15 elevi din clasele IX-XII”, a precizat Genelia Petrescu.

Aprecierile vin de peste tot

genelia (2)Aprecierile la adresa Geneliei Petrescu nu contenesc, iar, ieri, am reuşit să o surprindem într-o discuţie atât cu actualii elevi, cât şi cu patru dintre absolvenţi, actualmente studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti . Ca o completare, la aceeaşi unitate de învăţământ superior, tinerii mai au alţi opt foşti colegi de clasă.  Corina Diconescu, Anca Graure, Oana Sima şi Andrei Iacob  au venit de la Bucureşti să discute şi să-i ceară sfaturi doamnei profesoare. La unison, dacă se poate spune aşa, au menţionat: „Ne-a fost mai mult decât un mentor, ne-a fost şi ne este un prieten. Acolo, la Universitate, ni se spune să ne dezvoltăm individual, pe când doamna Genelia, care este prietena noastră mai mare, ne-a spus să fim o adevărată echipă. De câte ori n-om fi supărat-o de-a lungul anilor, dar tot timpul ne-a ajutat”. La rândul său, prof.  Carmen Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, a completat: „Apreciem foarte mult activitatea doamnei Genelia Petrescu, iar devotamentul său nu poate fi pus la îndoială. Chiar aş dori să se accentueze faptul că implicarea sa este totală şi a fost alături de noi la fiecare oră din zi, dacă nu şi din noapte”. Mai multe  n-ar mai fi de spus…