Ministerul Muncii anunţă un nou ORDIN pentru schimbarea criteriilor pentru copiii cu dizabilităţi

0
55

Varianta prorogării ordinului privind copiii cu dizabilităţi nu se poate realiza din punct de vedere juridic fiindcă asta ar însemna reintrarea în vigoare a ordinului abrogat, susţine Ministerul Muncii, care precizează că soluţia este cea a unui nou ordin, care va fi gata luni.

copiii-dizabilitati“Varianta prorogării Ordinului 1306/1883/2016 nu se poate realiza, din punct de vedere juridic, fiindcă asta ar însemna reintrarea în vigoare a Ordinului 725/2002, care este, însă, abrogat. Prin urmare, nu se poate lăsa vid, deoarece ar fi afectate toate categoriile de beneficiari. Soluţia este aceea unui nou Ordin, iar comisiile de specialitate din MMJS şi MS lucrează astfel încât acesta sa fie gata luni”,  a informat, ieri, Ministerul Muncii.

Ministrul Sănătăţii anunţase că, împreună cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, vor semna vineri un act care va anula ordinul prin care se schimbau criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilităţi. “Tocmai am discutat cu doamna ministru al Muncii şi am hotărât să semnăm astăzi (vineri -n.r.) un ordin care să anuleze ordinul tehnocraţilor pentru următoarele 90 de zile. Vrem să nu pierdem timpul pentru ca acest ordin să nu apuce să intre în vigoare de la 1 martie aşa cum era stabilit. Iar în următoarele 90 de zile, vom întruni comisiile de specialişti ale celor două ministere pentru a elabora un nou ordin, bine gândit, nu făcut pe genunchi. Până atunci, se va merge după vechiul ordin, cel dat în 2013”, a declarat anterior, pentru MEDIAFAX, Florin Bodog, ministrul Sănătăţii.

          Joi, în faţa Ministerului Sănătăţii, zeci de părinţi au protestat faţă de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilităţi. Potrivit ordinului, copiii cu dizabilităţi ar fi încadraţi la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligenţă de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50. Respectarea ordinului ar însemna pentru o parte dintre cei care au dizabilităţi pierderea sumelor destinate însoţitorului şi îngrijirii.