Zgonea a blocat uşile Camerei Deputaţilor pentru vot nominal privind suspendarea votului electronic

0
87

Valeriu Zgonea a declarat ieri că raportul rezultat în urma anchetei administrative din Camera Deputaţilor nu îi dă dreptate liderului PSD, Liviu Dragnea, cel care acuza o intervenţie ”criminală” asupra sistemului electronic de vot.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut chestorilor de şedinţă, miercuri, să blocheze uşile de la Camera Deputaţilor, pentru a se trece la votul nominal asupra suspendării votului electronic. ”O să rog cei doi chestori ai Camerei Deputaţilor să blocheze cele două uşi şi facem ca în Parlamentul britanic, dacă nu ne place altfel”, a spus Valeriu Zgonea. În urma acestei solicitări s-a trecut la apelul nominal şi votul asupra propunerii de suspendare a votului electronic din Camera Deputaţilor. Zgonea a explicat că nu se poate vot prin sistemul electronic pentru suspendarea votului electronic.

În urma votului de săptămâna trecută, PSD a cerut anchetă administrativă în Camera Deputaţilor, pentru a verifica sistemul electronic de vot. În concluziile raportului se arată că sistemul nu ar fi avut nicio problemă, dar Biroul Permanent a cerut suspendarea acestuia. ”În urma analizei acestui raport, Biroul Permanent a concluzionat că nu există nicio suspiciune cu privire la softul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor. Este imposibil. Acest lucru este clar ca lumina zilei. Toţi membrii Biroului Permanent au fost de acord cu acest lucru”, a declarat Valeriu Zgonea.

Liviu Dragnea afirma săptămâna trecută că ”o mână criminală” a manipulat sistemul electronic de vot pentru ca Legea defăimării să nu treacă. ”Reiese foarte clar că este vorba de 301 cartele, după listingul depus, dar cineva a pus, cu mâna, ca să folosesc expresia aceasta, 315 prezenţi. Diferenţa de 14 nu există nici ca nume, nici ca şi cartele introduse (…) Cineva, o mână criminală, a pus acolo nu 301, ci 315”, preciza Dragnea, după vot. În urma votului de săptămâna trecută, PSD a cerut anchetă administrativă în Camera Deputaţilor, pentru a verifica sistemul electronic de vot. În concluziile raportului se arată că sistemul nu ar fi avut nicio problemă, dar Biroul Permanent a decis suspendarea acestuia şi reintroducerea pe ordinea de zi a celor nouă proiecte de lege asupra cărora planează suspiciuni.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va retrage de pe ordinea de zi legea toleranţei pentru a permite dezbaterea asupra funcţionării sistemului de vot, fără a fi influenţată de bătălia politică pe această lege.