Între 27 februarie și 3 martie, Societatea Română de Radiodifuziune – Radio România (echipa GAUDEAMUS) și Radio „Oltenia” Craiova vă invită la o nouă întâlnire cu actualitatea culturală şi editorială, la o ediţie cu totul specială a Târgului de Carte GAUDEAMUS Craiova. Evenimentul va inaugura Caravana GAUDEAMUS 2013 și, în premieră, va aduce în atenţie o dublă aniversare a legăturii speciale între carte şi radio, care va fi sărbătorită pe durata întregului an: 20 de ani de la prima ediţie a Târgului GAUDEAMUS şi 85 de ani de Radio România!
43 de edituri din țară, la care se adaugă numeroase edituri străine reprezentate de cele mai importante agenţii de distribuţie de carte îşi vor aştepta vizitatorii în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” cu cea mai actualizată ofertă editorială a pieţei de profil, la care se adaugă un maraton de peste 30 de evenimente culturale: lansări și prezentări de cărți, dezbateri, mese rotunde, spectacole, concursuri, tombole și alte surprize.
„E o plăcere să revenim în Cetatea Băniei şi o facem, iată, de 12 ani, de fiecare dată cu bucurie reînnoită!”, mărturisește directorul Vladimir Epstein, reamintind că Târgul de la Craiova este al doilea ca vechime al Caravanei GAUDEAMUS, după cel de la Cluj-Napoca. „A crescut foarte mult, depăşind pronosticurile iniţial rezervate ale organizării unui târg de carte în Oltenia. Craiova a demonstrat că are o viaţă culturală vie, iar publicul e extraordinar!”, spune Epstein. Că Târgul a reușit să sfideze criza economică „ține mai degrabă de miracol”, crede acesta: „Aici mă refer pur şi simplu la magia de a descoperi că iubirea de carte e, de fapt, motorul care susţine toate lucrurile…”.
Vladimir Epstein nu a dorit să dezvăluie surprizele acestei a XII-a ediții, însă a ținut să sublinieze că, raportat la anii trecuți, Târgul a crescut cu 15% ca dimensiune. „Un semnal foarte bun, cred, care poate să însemne o uşoară redresare a pieţei de carte şi, fireşte, pentru noi, un spor de credibilitate”, consideră directorul Târgului. „La Gaudeamus veţi găsi şi e-book-uri şi cărţi foşnitoare, ele merg împreună de minune…”, adaugă acesta, lansând invitația publicului de a păși, pe parcursul celor cinci zile, în marea și minunata librărie deschisă în foaierul Teatrului Național. „GAUDEAMUS e acelaşi şi totuşi mereu altul – asta e, pe un ton glumeţ, una dintre ambiţiile noastre!”, mai spune Vladimir Epstein. După Craiova, Caravana GAUDEAMUS 2013 va ajunge la Cluj-Napoca (17 – 21 aprilie), Timişoara (15 – 19 mai) și Mamaia (în cursul lunii august).
Interviu cu VLADIMIR EPSTEIN, director executiv al Târgului GAUDEAMUS
– Domnule Vladimir Epstein, doar câteva zile mai sunt până ce Caravana GAUDEAMUS va poposi, din nou, la Craiova. Dacă ați face un scurt bilanț al celor 11 ediții anterioare ale Târgului de Carte de aici, ce ar fi de subliniat?
– O plăcere să revenim în Cetatea Băniei şi o facem, iată, de 12 ani, de fiecare dată cu bucurie reînnoită: aceea de a vă regăsi, în primul rând, de a simţi, din nou, interesul viu al publicului, curiozitatea, atmosfera de Târg… Dar mai ales provocarea de a itinera, în fiecare an, Târgul GAUDEAMUS în principalele oraşe universitare din România, de a aduce noutatea editorială, de a provoca la dialog, de a crea o reţea, deloc virtuală, ci foarte reală, palpabilă, consistentă, a iubitorilor de carte. După 12 ani, GAUDEAMUS Craiova a crescut, desigur, foarte mult, depăşind pronosticurile iniţial rezervate ale organizării unui târg de carte în Oltenia. Dar Craiova a demonstrat că are o viaţă culturală vie, iar publicul e extraordinar: dacă ar fi să adunăm vizitatorii care au trecut pragul Târgului în cei peste 10 ani de când venim aici, vorbim de peste 170.000 de persoane… În plus, rămâne performanţa de a sfida criza, de a merge înainte, de a demonstra că, în ciuda vremurilor neprietenoase, Târgul are o viaţă a lui, creşte, iar editorii sunt, din acest punct de vedere, adevăraţi eroi…
„Avem şi noi vedetele noastre, cu totul speciale: olimpicii internaţionali din Oltenia, cărora le vom acorda vizibilitatea pe care o merită”
– La ce să se aștepte craiovenii în acest an? Ce rămâne în tradiția Târgului și care vor fi noutățile ediției?
– Nu o să dezvălui surprizele ediţiei, o să spun doar că, raportat la ediţiile anterioare, Târgul a crescut cu 15% ca dimensiuni în acest an: sunt 43 de edituri participante, la care se adaugă o ofertă substanţială a editurilor străine reprezentate la GAUDEAMUS de importante agenţii de difuzare de carte. Un semnal foarte bun, cred, care poate să însemne o uşoară redresare a pieţei de carte şi, fireşte, pentru noi, un spor de credibilitate. Ce rămâne din tradiţia Târgului? GAUDEAMUS e acelaşi şi totuşi mereu altul – asta e, pe un ton glumeţ, una dintre ambiţiile noastre. Continuăm proiectele deja cunoscute, campania de donaţie de carte pentru bibliotecile rurale, invităm liceenii la o competiţie pe teme de lectură şi creativitate, organizăm un maraton de evenimente culturale… În plus, cum fiecare eveniment îşi are vedetele lui, avem şi noi stelele noastre, cu totul speciale: sunt olimpicii internaţionali din Oltenia, pe care ne-am propus să îi aducem în atenţia publicului şi a presei, să le acordăm vizibilitatea pe care o merită. Premiem, aşadar, excelenţa şi ne dorim să creăm şi un spaţiu de reflecţie cu privire la destinul acestor tineri de excepţie, la perspectivele lor de acum înainte, la ce poate România să le ofere în viitor… Am dezvăluit, iată, câteva dintre proiectele ediţiei, restul urmează să-l descoperiţi venind la Târg!
– Târgul din foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” va fi iarăși, sunt convinsă, o mare și minunată librărie – una care, din păcate, îi lipsește Craiovei în restul anului. Vom avea întâlniri cu scriitori? Ce cărți vom răsfoi? De la ce edituri? Care vor fi prețurile?
– O librărie minunată, într-adevăr, una itinerantă, în fond, şi totuşi mai mult decât atât: un spaţiu viu al circulaţiei ideilor, un loc privilegiat unde cărţile coboară din tăcerea lor, autorii, din turnul lor de fildeş, şi ne întâlnim cu toţii în cel mai firesc mod cu putinţă, în dialog. Sigur, vor fi o mulţime de scriitori, anul acesta am observat şi o creştere semnificativă a lansărilor de carte şi dezbaterilor… Iar discount-urile anunţate sunt îmbietoare, vă aşteptăm la Târg să vă convingeţi!
„Sunt, cu totul, 72 de târguri, iar la Craiova va fi evenimentul cu numărul 73. Sunt cifre de performanţă!”
– Vă ocupați de Târgul de Carte GAUDEAMUS, ca director executiv, încă din 1994, timp în care, împreună cu echipa dvs., ați „construit” 13 ediții la Cluj-Napoca, 11 la Craiova, 9 la Timișoara și 4 la Mamaia. Nu mai vorbim de Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de Învățătură, care, anul acesta, va ajunge la ediția a XX-a, urmând să se desfășoare, din câte știu, între 13 și 17 noiembrie, la Romexpo. Analizând și comparând, din punct de vedere… „economico-cultural”, unde situați Craiova pe harta Târgurilor GAUDEAMUS?
– Sunt, cu totul, 72 de târguri GAUDEAMUS din 1994 până acum… Iar GAUDEAMUS Craiova va fi evenimentul cu numărul 73. Sunt cifre de performanţă, dacă stăm să ne gândim la dificultăţile economice ale pieţei, în primul rând. Dacă ar fi să privesc din prezent harta târgurilor GAUDEAMUS, aş zice că există puncte vii – acolo unde târgurile au prins rădăcini, iar Craiova este unul dintre reperele de primă importanţă –, puncte discrete, unde am organizat una, două ediţii şi, cel puţin până acum, ne-am oprit, şi puncte potenţiale, iar aici sunt multe, lucrăm la asta, există mereu provocarea de a cerceta piaţa, de a te propune în spaţii noi, de a vedea cum vom fi primiţi… Craiova este al doilea Târg ca vechime al Caravanei GAUDEAMUS, după Cluj, şi cu asta spun deja foarte mult despre punctul viu pe care Cetatea Băniei îl ocupă pe această hartă a târgurilor de carte organizate de Radio România… În plus, GAUDEAMUS Craiova e, de fiecare dată, primul târg în calendarul Caravanei, ceea ce înseamnă ceva foarte special pentru noi: am observat, de la an la an, că, dacă la Craiova lucrurile merg bine, înseamnă ca aşa vor merge pe parcursul întregului an…
„Nu cred că pagina tipărită şi varianta ei electronică se află într-un raport de excluziune, deja au găsit un oarecare echilibru”
– Cum reușiți „performanța” de a menține în atenție un astfel de târg chiar și într-o perioadă de criză, prin care trec și cititorul, și scriitorul, și piața de carte?
– N-aş spune că e o reţetă la mijloc, ţine mai degrabă de miracol, şi aici mă refer pur şi simplu la magia de a descoperi că iubirea de carte e, de fapt, motorul care susţine toate lucrurile. Apoi, în cazul nostru, mai e un secret, este această alăturare unică în lume între carte şi radio, care durează de 20 de ani. De multe ori mi se pare că cel mai potrivit limbaj pentru a descrie efortul de a te menţine la un nivel de performanţă şi competitivitate în contextul actual al pieţei de carte e unul care se regăseşte în vocabularul militar… Combatem mereu, e o cruciadă, scriitorii şi editorii sunt în prima linie, iar noi suntem un fel de escortă care, din când în când, îi poate chiar salva din situaţii primejdioase. Dar sunt ei eroii, noi să zicem că suntem linia de apărare…
– Câștigă tot mai mult teren, în ultima vreme, cartea electronică, e-book-urile și e-reader-ele sunt utilizate cu destul de multă ușurință, mai ales de tineri… Nu știu dacă și dvs. vă numărați printre „adepții” noi tehnologii, dar mă gândesc că ați vrea să țineți pasul… V-ați propus, așadar, să „atașați” Târgului GAUDEAMUS și o componentă… electronică?
– E o tendinţă imposibil de ignorat, fireşte, o uriaşă provocare pentru cultura scrisă, aceea de a se confrunta cu versiunea ei virtuală şi este cât se poate de natural să fim în pas cu inovaţia tehnologică în materie de carte electronică… Personal, nu cred că pagina tipărită şi varianta ei electronică se află într-un raport de excluziune, ele coexistă şi deja au găsit un oarecare echilibru, s-a dovedit că virtualul nu e o ameninţare chiar atât de mare, e, în fond, un mijloc extraordinar în favoarea accesibilităţii cărţii. La GAUDEAMUS veţi găsi şi e-book-uri şi cărţi foşnitoare, ele merg împreună de minune…
- Deschiderea oficială a Târgului de Carte GAUDEAMUS va avea loc miercuri, 27 februarie, la ora 11.30, în foaierul Teatrului Național Craiova, în prezența organizatorilor, expozanților, autorităților locale și publicului iubitor de carte.
- Târgul va putea fi vizitat zilnic, de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 și 18.00, iar duminică, de la 10.00 la 14.00, intrarea fiind liberă pentru toate categoriile de vizitatori.
- Ceremonia de decernare a premiilor ediţiei a XII-a va avea loc duminică, 3 martie, la ora 12.00.
Din proiectele ediţiei:
- „Cărţile se întorc acasă” – campanie de donaţie de carte pentru bibliotecile rurale din Oltenia.
- Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” – competiţie de lectură, creativitate şi comunicare la care participă elevi de liceu din regiune.
- Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – cel mai nou proiect marca GAUDEAMUS, care îşi propune să acorde maximă vizibilitate performanţelor învăţământului românesc.
- Expoziţia de fotografie Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului – o invitaţie de a descoperi lumea cărţii printr-o insolită perspectivă fotografică semnată de Jean Marc Godès.